Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 1 (1984) (série)


Tančící figurky (S01E02)

(epizoda)
  • Velká Británie The Dancing Men (více)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 1984, 52 min

Obsahy(1)

Hříchům minulosti není snadné uniknout. To zjistí Sherlock Holmes a doktor Watson v dalším případu, kdy na ně čeká výzva v podobě záhadné šifry, která připomíná tančící figurky. Záhadný vzkaz vyděsil téměř k smrti mladou manželku pana Cubitta, jenž Holmese pověří vyšetřováním. Jeho žena Elsie totiž skrývá temnou minulost a zdá se, že jí hrozí nebezpečí. Krátce na to je ovšem pan Cubitt zavražděn a hlavní podezřelou se stává právě jeho manželka. Podaří se pachatele odhalit dřív, než dojde k další vraždě? (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Záhada ako remeň, až sa vám nechce čakať 50 minút na rozlúštenie a máte chuť si hneď pozrieť koniec. Poviedku som si už nepamätal, ale relatívne som si spomínal na túto epizódu. Ono to vyústenie až tak prekvapivé a ohurujúce nie je, ale zase dáva dokonalý zmysel a je tak akosi detektívne čisté. Možno by nebolo od veci záverečný dodatok o budúcnosti postáv nepovedať tak na rovinu, ale na druhú stranu sa zase všetko uzavrelo a Sherlocka čaká ďalší prípad. ()

vecnaAmbra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ale no tak. Ako milovníčka detektívnych príbehov sa vždy nejakou okľukou vrátim k nejakej časti Holmesa, ale nemôžem si pomôcť, stále tomu niečo chýba. Columbo či Poirot by si bez nejakého väčšieho všeobecného záujmu všimli guľku v okne, ale tu všetci plesajú nadšením nad geniálnym Holmesom. Brett je určite výborný, ale tie jeho prenikavé pohľady ma občas až iritujú. ()

Reklama

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako obvykle do detailu přesné převedení Doylovy literární předlohy. Dobrý výběr vedlejších postav (byť pachatel mi nepřipadal úplně jako nejnebezpečnější muž v Chicagu), skvělá ukázka Holmesovy dedukce a roztomilé vylepšení v podobě Watsona, který oproti předloze namísto něj vysvětluje význam kreslených panáčků poté, co si tajně nastudoval Holmesovo pojednání o šifrách. How absurdly simple. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný případ, tajemný, napínavý a snad by se dalo říct i akční. Něco mi říká, že se brzy zařadím k lidem, kteří na Brettova Sherlocka nedají dopustit. Watson toho sice opět moc nedokázal, ale i tak bylo vidět, že je pro Holmese při přemýšlení i při našeptávání rad během výslechu svědkyň velmi důležitý. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborná Sherlockovanost s Jeremy Brettem, jenže.... Já si stejně budu pamatovat jen ty šílené falešné kníry, bohové sedmera, obávám se, že mě budou ze sna budit ještě několik cyklů, neboť jejich nositelé mají dost neklidnou auroelu podivných zmutovanců Sumců čínských. Dobrý doslovný převod povídky, s vynikajícím Holmesem s démonickým pohledem a s lepším výsledným dojmem, než u Skandálu v Čechách (což srovnávám z důvodu toho, že spolu tyhle dva tv filmy sdílí jedno dvd u nás vydané, se skvělým polským mono-daingem, kcha!). A teď doufám, že si nikdo přes ty blbosti nevšimne, že jsem o filmu jako takovém nenapsal skoro nic, bojím, bojím, třesu se děsem ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Tančící figurky" se v tomto seznamu nachází na 3. místě. (PhillM.)

Reklama

Reklama