Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 2 (1985) (série)


Řecký tlumočník (S02E02)

(epizoda)
  • Velká Británie The Adventures of Sherlock Holmes: The Greek Interpreter (více)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 1985, 52 min

Obsahy(1)

Holmes se rozhodne s Watsonem navštívit svého bratra Mycrofta, který má podle slov detektiva snad ještě úctyhodnější deduktivní schopnosti než on sám. Shodou náhod v onen den Mycrofta vyhledá řecký tlumočník Melas a Sherlock s Johnem si vyslechnou jeho příběh. Byl najat mužem jménem Latimer na zprvu nevinnou tlumočnickou práci. Hned však pochopil, že se stal součástí brutálního vydírání gangu, jehož obětí byl Řek Kratides. Po tomto zmláceném a mučeném cizinci požadovali podpis jistého dokumentu a což také neustále odmítal. Poté, co Melasova práce skončila, mu bylo jasně dáno najevo, že by měl o věci pomlčet. Starost o mučeného muže však převládla nad vlastním bezpečím, a tak se rozhodl vyhledat Mycrofta… (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další velmi napínavý případ, Holmesovi protivníci jsou tentokrát přímo nevídaně slizcí a nevypočitatelní a divák má zase ten pocit, že jde o vše. Mycrofta jsem si sice nikdy tak starého nepředstavoval, ale co, oba Holmesové se (i s Watsonem) především krásně doplňovali a nepředháněli se, jak tomu bývá v jiných adaptacích. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Britský spisovateľ sir Arthur Ignatius Conan Doyle napísal v roku 1893 príbeh "Grécky tlmočník" (The Adventure of the Greek Interpreter). Je to jeden z prípadov geniálneho anglického súkromného detektíva Sherlocka Holmesa. Pred pár rokmi som ho prečítal. Dnes som však mal možnosť zhliadnuť filmové spracovanie tejto literárnej predlohy. Jednalo sa o v poradí druhú epizódu z druhej série, ktorá je súčasťou televízneho seriálu "Z archívu Sherlocka Holmesa" (The Adventures of Sherlock Holmes). Bola natočená v roku 1985. Titulnú postavu v nej stvárnil herec Jeremy Brett. Pri riešení tohto prípadu bol Sherlockovi Holmesovi nápomocný nielen jeho verný pobočník doktor John H. Watson, ale aj jeho starší brat Mycroft Holmes. *** ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Se "standartní epizodou" nemůžu v žádném případě souhlasit. Naopak mi přijde, že Řecký tlumočník patří k nejlepším. Je správně tajemná, napínavá, chytře vymyšlená, skvěle zahraná a občas i docela děsivá (Řek s fáči ovázanými kolem obličeje v temné místnosti). A hlavně - nemá happy end. Žádný ideální konec, kde jsou všichni dobří lidé šťastni až do smrti a zlo je potrestáno, se nekoná. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda, že podobnú hutnú a temnú atmosféru nemal aj predchádzajúci diel. Prípad neponúka síce nejaké prekvapivé rozuzlenie, ale skvele graduje a chytanie zločincov vo vlaku, keď je vonku anglická hmla, má niečo "málo" do seba. Dosť sa hrá o čas, pričom zabudnite na záchrany v poslednej chvíli, i keď v jednom prípade aj k tomu dôjde. Všetko značne pribrzdí byrokracia Scotland Yardu, do ktorého sa mimochodom aj pozrieme. Celý prípad je založený na tom, že niekomu záleží na živote cudzieho človeka, navyše s rizikom vlastnej ohrozenosti. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mně trochu slabší epizoda. Mycroft je velmi dobře zahraný, takhle jsem si ho sice nepředstavoval, ale i tak je to super bručoun a pro Sherlocka rovnocenný partner. Tato epizoda má dost temnou atmosféru a příběh je opět zajímavý, bohužel se mi zdál dost průměrný. Ale rozhodně je to jeden z lepších dílů. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Řecký tlumočník" se v tomto seznamu nachází na 17. místě. (PhillM.)

Reklama

Reklama