Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 2 (1985) (série)


Stavitel z Norwoodu (S02E03)

(epizoda)
  • Velká Británie The Adventures of Sherlock Holmes: The Norwood Builder (více)

Obsahy(1)

Upocený mladý právník John McFarlane utíká na 221 B Baker street a zoufale žádá o pomoc Sherlocka Holmese se slovy, že byl neprávem obviněn z vraždy Jonase Oldacrea, stavitele z Norwoodu. Krátce po právníkovi dorazí do domu i policie s Lestradem a jen díky Holmesovi může mladík na místě vypovědět, co se stalo. Předešlého dne za ním Oldacre zavítal do kanceláře a odkázal mu veškerý svůj majetek, protože kdysi miloval jeho matku. Večer ve stavitelově domě vyřídili veškeré dokumenty a náležitosti a pozdě večer McFarlane odešel. V ranních novinách se pak dozvěděl o svém obvinění – Oldacrea měl zabít a jeho tělo mělo uhořet při požáru. Sherlock věří mladíkově nevině, i když důkazy hovoří jasně proti němu. Při návštěvě právníkovy matky se ale detektiv dozvídá zvláštní věc – Oldacre jeho matku i její rod nenáviděl. Proč by tedy tento muž odkázal dědictví jejímu synovi? To bude další případ na rozlousknutí pro geniální mysl Sherlocka Holmese. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Precizní převedení předlohy na plátno, tentokrát vylepšené o dva prvky, které dodávají případu nádech větší krutosti i pravděpodobnosti, a sice fakt, že paní McFarlanová je čerstvou vdovou a skutečnou vraždu místo zabitých králíků, jejichž kosti by ve spáleništi patrně nebyl problém rozpoznat. Druhý zmíněný pak vede k využití jednoho z Holmesových převleků a zároveň je plně v souladu s charakterem pachatele. Naprosto zanedbatelný rozdíl ve dvou či třech zcela nepodstatných detailech, jinak doslovná věrnost předloze. Opět výborný casting vedlejších postav, jak Oldakera a jeho služebné, tak mladého McFarlana a jeho matky. Holmes zde, zdá se, projevuje o chlup větší starost o mladíkův osud i silnější intuici ohledně jeho neviny než v povídce a doktor Watson se oproti ní (a v souladu s nutností umožnit mu vůbec nějakou hereckou akci) ukáže jako člověk na svém místě. K tomu pro jednou rozkopaná Baker Street a výborně jízlivý a domýšlivý Lestrade. Pět hvězdiček. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Mladý právník dostane lákavou zakázku. Podezření jsem měla od okamžiku, kdy po něm stavitel chtěl, aby mu slíbil, že to neřekne mamince, bo matka vždycky ví! Ale i tak pěkná zápletka a ďábelský plán, který čekal na věhlasného detektiva. Dílů s Jeremym Brettem jsem už pár viděla, jeho Holmes je originál každým coulem, ale v tomto Staviteli z Norwoodu řekne vskutku zvláštní větu, ze které jde cítit jistá rozpolcenost: "Je to zvláštní, instinkty jsou na jedné straně a fakta na druhé." ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím rozhodně jedna z nejlepších epizod tohnoto seriálu. Obzvlášť když pochybující Holmes přestane pochybovat a se stoprocentním sebevědomím se znovu zahryzne, nemá to chybu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Miestnosť na najvyššom podlaží v dome je v tomto prípade využitá umnejšie ako v prvom diele druhej sezóny. Zaujímavý prípad, kde príde klient zároveň s tým, že za chvíľu bude zatknutý. Holmes prichádza do konfrontácie so svojim rivalom - "spolupracovníkom" zo Scotland Yardu a medzi oboma to poriadne iskrí. Prípad nie je najpriamočiarejší, je ale dokonale premyslený, prehľadný a skvele vypointovaný. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama