Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 2 (1985) (série)


Poslední případ (S02E06)

(epizoda)
  • Velká Británie The Adventures of Sherlock Holmes: The Final Problem (více)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 1985, 52 min

Obsahy(1)

Watson svého kolegu Holmese již nějakou dobu neviděl. Když se konečně vrátí do svého bytu, chová se nezvykle nervózně a začne Watsonovi vyprávět o tom, co se mu přihodilo v Paříži. Byl zde pozván, aby vyřešil záhadu zmizení Mony Lisy z Louvru. Krátce nato zjistil, že se jedná o zloděje Mendozu, jehož efektivně dopadl během výměny ukradeného obrazu. Holmes ale zjistí, že Mendoza je pouhým pěšákem jistého profesora Moriartyho, jehož plány Holmes zhatil již v případu Spolku ryšavců. Tímto Moriartymu vypršela trpělivost a Holmesovi při osobní návštěvě slíbil, že se pomstí. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Posledný prípad vlastne ani nie je posledný prípad, pretože sa žiaden nerieši, rieši sa "iba" posledný súboj Holmesa a Moriartyho. Úvod v Paríži je dokonalý, až by si nejeden želal, aby sa krádeži Mony Lisy venovala jedna celá epizóda. Potom tu máme krásne alpské exteriéry. Watsonovo pobehovanie sem a tam je časopriestorovo úplne mimo, ale funguje to ako výborný komediálny prvok. Ako to bolo ďalej, všetci dobre vieme, takže tá osudovosť prípadu nie je až tak úprimná. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

On je to vlastně Holmes až překpaivě Nesherlockovský, je tu nemnoho dedukcí, přítomný převlek je průhledný jako hladový somálec po důkladné kůře v parní sauně a německý přízvuk je chvílemi celkem hrůzný, ale... Vlastně je to fajn, protože prim tu hraje démoničnost profesora Moriartiho, který je zde opravdu padouchem par excellence, tedy je jeho pohled pronikavý, tvář zachmuřená a pelerína ve větru povlávající. Zkrátka je fajn, když Sherlock tahá za kratší konec a natočit takhle notorický případ, ve kterém se toho ovšem zas tolik neděje, není vůbec nic lehkého. ()

Reklama

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvoplánová povídka, která měla za cíl poměrně náhle nechat Sherlocka Holmese zemřít. Každý z fanoušků zná její obsah a děj (a i následný zvrat). I proto bylo pro filmaře poměrně těžké a nevěčné na její motivy natočit film, respektive epizodu. Vypořádali se s tím ale báječně. Krásná výprava, excelentní Brett a temné napětí visící ve vzduchu. Za mě, jakkoli je to smutný díl, vynikající podívaná. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Natočit jeden z nejvousatějších Holmesových příběhů tak, aby byl zajímavý, ačkoliv divák ví, co se (ne)stane, to je asi docela nevědčný úkol. No ale povedlo se, ba co víc, dopadlo do výborně. Uštvaný Jeremy Brett je v úvodních minutách skvělého finále druhé řady výborný, stejně skvěle ovšem hraje v posledním dějství, kdy už Holmes zkrátka a dobře ví, co přijde, a jen čeká, kdy to přijde. David Burke nezůstává svému kolegovi nic dlužen a Moriarty působí opravdu ďábelsky. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tuhle povídku nemám rád, protože působí hrozně prvoplánově, Doyle se prostě chtěl Holmese zbavit, aby mohl psát něco jiného. Navíc protože vím, jak to všechno nakonec dopadlo, tak se to u mě míjí kýženým efektem. Ale když budu epizodu hodnotit objektivně, budu posuzovat herecké výkony Bretta a Portera a alpské exteriéry, tak musím za 4. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Na povídku „Poslední případ" v tomto seznamu zbyla bramborová medaile, skončila na 4. místě. (PhillM.)

Reklama

Reklama