Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Mileny Dvorské (S03E23)

(epizoda)

Obsahy(1)

Když bylo Mileně Dvorské 15 let, chodila na zdravotnickou školu a šla si pro autogram k Janu Werichovi, který vystupoval v Prostějově s estrádou. Ten okouzlené mladičké krasavici nabídl filmovou roli. Brzy na to dívka zahrála nejmladší královskou dceru Marušku v pohádce režiséra Bořivoje Zemana Byl jednou jeden král. V necelých 18 letech ji i bez maturity přijali na DAMU. Hrála třicet let v Divadle E. F. Buriana a v Divadle Za branou. Hostovala v Národním divadle a vystupovala v řadě filmů.
Jako studentka DAMU se seznámila se studentem režie Bulharem Orfeiem Cokovem. Odjela s ním do jeho země, ale pak si uvědomila, že v Bulharsku žít nechce. To už byla v jiném stavu. Narodila se jí dcera Lucie. Tříměsíční holčičku dala Milena k rodičům na venkov a odjela do Prahy hrát divadlo.
Lucie se seznámila se s nedostudovaným famákem Janem Dvorským, který pod vlivem knihy Poselství Grálu uvěřil, že je Mesiáš a přijal jméno Parsifal Immanuel.
Dvorský si vzal Lucii Dvorskou za ženu. Napsal knihu Syn člověka - ta ovlivnila řadu lidí, kteří byli ochotni prodat veškerý majetek a všechny peníze mu odevzdali. Dvorští neposílali děti do školy: byli obviněni z ohrožení mravní výchovy mládeže. Hned nato zmizeli, nejspíš do zahraničí. Teď mají asi pět dcer. S Milenou Dvorskou se nestýkají už šestnáct let, ale něco o nich ví, snad zprostředkovaně.
Milena se znovu vdala, má dospělého syna a od něho pětiletou vnučku. 13. komnata Mileny Dvorské se zdá být jednoznačná. Její příběh o ztrátě dcery Lucie před pár lety plnil titulní stránky bulvárních plátků. Milena tehdy často vystupovala v televizi, oslovovala dceru přes média a prosila ji, aby se vrátila domů. Dnes se Milena médiím a hlavně této kauze vyhýbá a zdánlivě se s ní už vyrovnala.
Ale je možné se s něčím takovým vyrovnat? A co tomu předcházelo? Proč její vztah s dcerou nebyl tak silný, aby odolal fanatickému manželovi? Vyčítá si Milena, že netrávila s Lucií v dětství tolik času, jak by možná měla? A šlo to v té době vůbec? Byla vůbec kariéra jedné z nejkrásnějších českých hereček tak jednoduchá, jak se jeví běžnému českému divákovi?
Pořadem provází a tyto otázky klade redaktorka Jana Klusáková. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Paní Dvorská byla skvělá herečka. Já jsem ji obdivoval až v pozdějších letech. Měla v sobě velký talent, který ale bohužel podle mého názoru naplno nevyužila. Byla to pro mě rána, když jsem se dozvěděl, že zemřela. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo ví, jaká je a byla pravda a skutečnost. Příběh Mileny Dvorské a její dcery byl ve své době velmi populární. Sekta, která poznamenala život slavné herečky, podivný spasitel, který odlákal jedinou dceru, rodina, která se rozpadla. Dnes, 7 let po smrti paní Dvorské, situace mediálně utichla, a je to dobře. ()

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Milena Dvorská: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

POMÍK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby zjara nakopla dcerunku a vyslala ji do kláštera, tak by možná nemusela úplně zbytečně nakopávat Parsifala. Kde jsou ty zlaté solné časy s rybářem. Může jen doufat, že se sejdou třebas za 15 let v Poště pro tebe. ()

Reklama

Reklama