Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Newyorský reklamní agent Jim Blandings žije s ženou Muriel, dvěma dospívajícími dcerami a služebnou v bytě na Manhattanu. Už delší dobu se každý den ráno probouzí s pocitem, že by měl něco ve svém životě změnit. A najednou má jasno, k dokonalému štěstí mu chybí větší byt. Už nechce doma bojovat o každý volný centimetr a znovu přemýšlet kam dát nové věci. Když Blandings v novinách najde inzerát na zajímavý, nepříliš drahý rodinný dům na venkově v Connecticutu, zdá se mu, že má vyhráno. S realitním agentem pak bez dlouhého přemýšlení dohodne jeho koupi a pak tuto radostnou novinu oznámí manželce. Teprve později oba zjišťují, že všechno je trochu jinak, než si představovali...

Příjemnou komedii, která s půvabem zesměšňuje naivitu mnohých rodinných plánů, jak "levně a jednoduše" přebudovat či postavit vlastní dům, natočil hollywoodský režisér H. C. Potter, jehož známe jako tvůrce filmů Milovaný nepřítel, Kovboj a dáma, Hellzapoppin. Ten položil důraz především na hlavní herecké obsazení. Postavu Jima Blandingse vytvořil Cary Grant (Leopardí žena, Moje nejmilejší žena, Jezinky a bezinky, Šaráda), úlohu jeho manželky Muriel ztvárnila Myrna Loyová (Dostihy smrti, Nejlepší léta našeho života). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Milý Ježíšku, vím, že jsem zlobila, a proto chápu, že jsi mi nenadělil Caryho. (Jsem samozřejmě spokojená s živou náhradou:) Nadělila jsem si ho tedy sama- v zapomenuté komedii s podprůměrnou partnerkou, průměrným režisérem, banálním tématem (stavění rodinných domů mě zajímá jen potud, když nedejbože dojde na mou fyzickou kolaboraci, což naštěstí většinou vyhodnotí kdokoli jako sabotáž). Jenže jako vždycky, jakmile Cary Grant otevře dutinu ústní, létají hlášky jako bomby a obyčejné věty jako hlášky a nebožtík Mendělejev by do své periodické soustavy měl přidat univerzálně reaktivní prvek: grantonium. V době, kdy česká země počala zavírat západní bránu, spočívala jeho největší starost v pořízení čtyř koupelen. Menší počet by ohrozil život jeho ratolestí. :) Další zbytečný komentář, který mramorizuje jeho náboj. Tak tedy stručně: Cary Grant rulez. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Vysnívaný dom pána Blandingsa sa otvára hneď z ostra, vysnívanými zábermi na do rána prebúdzajúci sa New York, časom, filmami a popkultúrou zidealizovaný New York, s narátorom značne adorované všetko mnou adorované – architektúra a budovy – aby následne rázne zmenil tón na satirický pri obhliadke sociálnych zreteľov života vo Veľkom jablku. Po kúzelnom úvode nasleduje Blandingsova ranná rutina v americkom veľkomeste, komediálna, mapujúca mdlé aspekty vstávania, vypínania budíku, hľadania outfitu na von, rannej hygieny, raňajok, nevďačných potomkov a klasických manželských rozporov ohľadom utrácania ťažko vypotených dolárov, s čím súvisí aj premisa filmu – realizácia a žatva úrody amerického sna, stelesňujúceho dvoma elementami – nablýskané kupé/kabrio a dom – za ktorým (druhým, prvý už má) si šarmantný reklamný manažér pán Blandings ide, aj napriek prvotnej nevôli opustiť apartmán v manhattanskom mrakodrape za chajdu v Connecticute – plus následných 90 minút o tom, ako je konštantne vyciciavaný ďalšími a ďalšími faktúrami za práce na novom baráku, vychádzajúcich z nápadov jeho márnotratnej manželky stvárnenej famóznou Myrnou Loy. Veď niekto tú ekonomiku predsa ťahať musel, všakže? A Cary Grant, ktorý robí film filmom tak ako vždy, keď v nich vystupuje... (10.4.2021) (29.12.2022) (3.1.2023) ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie oplývající inteligentním humorem, u které jsem se spokojeně šklebil od začátku až do konce, přestože část, kdy se Blandingsovi přestěhují, by se dala vylepšit. Zajímavostí (a tak jsem se taky k filmu dostal) je malá role Lexe Barkera, který si tu zahrál tesařského dělníka. Anebo postava staršího studnaře Tesandera: Haven't you hit anything yet at all?__Hit some limestone yesterday.__- That's good?__ - That's bad.__Right now, looks like we're coming into some shale.__- That's bad?__ - That's good. But it might turn out to be sandstone.__ That's bad?__Can't tell. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jen silné tři hvězdičky kvůli pomalému rozjezdu a zbytečné podzápletce s žárlivostí hlavního hrdiny, jinak jde o velmi slušnou komedii s nadčasovým tématem problémů, které se nakupí při stavbě domu. Grant je standardně fajn, ale měl taky mnohem šťavnatější komediální role. Potěší krátký výstup "Old Shatterhanda". ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem s partnerkou nedávno koupil NÁŠ vysněný dům a po konečném předání se na nás začaly valit hromady závad a nedostatků, nesmírně jsem si tuto komedii užil. Cary Grant je famózní a svou zbrklou blbostí a bezhlavým nadšením pro nově koupený vlastní dům, přitom naprostou řemeslnickou negramotností mi mě velmi často připomínal. Například ve scéně, kdy se ho dělník na stavbě ptá, jestli chce ty překlady mezi nosníky zadlábnout, on absolutně neví o čem je řeč, přesto suverénně odpoví že ne, jsem se přes slzy v očích smíchem úplně viděl! Výtečná komedie, která mi velmi nečekaně zpříjemnila nedělní večer! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Doboví kritici mali pocit, že Cary Grant a Myrna Loy sú príliš starí na to, aby hrali mladý naivný pár, ktorý nevie nič o stavaní domu. (Real Tom Hardy)
  • Ročný plat pána Blandingsa (Cary Grant) bol $15,000. S prihliadnutím na infláciu by to v roku 2020 bolo $160,000. V pôvodnom scenári mal plat $10,000, avšak povojnová inflácia prinútila scenáristov navýšiť túto čiastku. (Real Tom Hardy)
  • Štúdio nechalo pre propagačné účely postaviť 73 replík domu pána Blandingsa po celých Spojených štátoch, kde mnohé z nich mali spoplatnenú prehliadku a niektoré z nich boli predané. Zárobky išli pre charitu. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama