Reklama

Reklama

Vzývající ticho

(TV film)
  • Velká Británie The Beckoning Silence
všechny plakáty
Trailer
Velká Británie, 2007, 75 min

V dětství Simpsona inspiroval příběh Toniho Kurze, vynikajícího mladého horolezce, který v roce 1936 zemřel na Eigeru za těch nejhrůznějších okolností, kdy zůstal viset na konci lana. O 50 let později Kurzův příběh pronásledoval Simpsona v jeho úsilí o vlastní přežití, když sám zůstal viset ve vzduchu. Jeho utrpení se záhadně podobalo tomu Kurzovu, až na to, že Simpson navzdory osudu přežil, zatímco jeho hrdina zahynul. Joe Simpson utrpěl při nehodě tak vážná zranění, že se zdálo, že už nikdy nebude lézt. Avšak vědomí, že se nesmí vzdát, přimělo Simpsona položit si základní otázku: Proč poté, co se ocitl tak blízko smrti, cítí potřebu v lezení pokračovat? Ve snaze najít odpovědi se Simpson vydává zpět tam, kde to všechno začalo, na zrádnou severní stěnu Eigeru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

luczi 

všechny recenze uživatele

"Pokud riskujete vše, nejen útrapy a bolest, ale riskujete život, obětujete vše pro váš sen, pro něco, co nemá žádnou hodnotu a nikomu tím nic nedokážete, máte jen pomíjivou chvíli na vrcholu a když sejdete do údolí, je pryč. Udělat něco takového vlastně postrádá logiku. Není to ospravedlnitelné žádnými racionálními argumenty. To je pravděpodobně důvod, proč to děláme." ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

"Hory mají své vlastní zákony. A i Krakonoš je musí poslouchat." Tato úsměvná večerníčkovská hláška ve své podstatě vystihuje snímky typu Vzývající ticho, Nordwand či Pád do ticha. Český horolezec Josef Nežerka by zase řekl: "Hora, ta z nás nemá strach." Hory jsou zkrátka krásné, ale nebezpečné, což potvrzuje právě tento snímek, který ukazuje příběh, jenž známe již z filmu Nordwand. Výstup na severní stěnu Eigeru, přezdívanou Mordwand, skončil pro čtveřici horolezců v roce 1936 tragicky, přičemž stačilo málo a nemuselo k ní dojít, nebo mohl alespoň jeden z nich přežít, neboť jak je patrné z obou výše uvedených filmů, vůle Toniho Kurze žít, byla veliká, avšak suk na laně pohřbil veškeré naděje. Joe Simpson, jehož příběh z peruánských And známe díky filmu Pád do ticha, je tím pravým horolezcem, který se může k tragédii na Eigeru vyjádřit, neboť sám poznal, jaké to je viset na laně a čekat na smrt nebo na zázrak. Vzývající ticho patří do té skupiny snímků, které potěší zejména milovníky hor a nejeden z nich má jistě po zhlédnutí Osmondova počinu nutkání vyrazit mezi skalní masivy a psát svůj vlastní příběh s neutuchající vírou ve šťastnější konec, než jaký napsal osud Tonimu Kurzovi. ()

Reklama

husokachna 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o horách a horolezcích to mají "lehký". Příběhy, které se v horách odehrávají jsou vždy na hraně či za hranou a pro případ nouze jsou tu vždy postaveny ty nejúchvatnější kulisy, který nám příroda může nabídnout. Beckoning silence je v tomhle ještě o kousek zajímavější, že má Joe Simpsona (kdo viděl Touching the void, ví co je to za kulišáka...) a může vyprávět tragický příběh, který se sice odehrál v horách, ale co by kusem ledu dohodil od železnice, hotelů a celkově civilizace. Už jen pro ten příběh a informace, který tohle doku drama nese, nelze hodnotit špatně. Hraná historická linka je tak akorát na televizní film, v případě "novodobého" příběhu Joe Simpsona jsem se trochu ztrácel v tom, co se zrovna děje, o co se zrovna snaží a jak se mu to daří. Navíc film jen tak mimochodem popisuje obrovský zlom v Joeově životě a rád bych o něm slyšel víc. Nicméně jak píšu výše, vidět se to musí, už jen pro ten zajímavý příběh, který vypráví. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Po dílčím zklamání z o rok mladšího německého Nordwandu, vylepšeného (=vymrveného) zhovadilými scénáristy, jsem si aspoň trochu spravil chuť u tohohle hraného dokumentu od autora slavného Touching The Void (http://www.csfd.cz/film/158505-pad-do-ticha/komentare/). Je v něm sice taky spousta polopatických patetických žvástů a každou chvíli i otravná mluvící hlava, ale aspoň diváka přiblíží víc realitě, než zhollywoodizovaný (=zprasený) Nordwand. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Všechno, co vim o Eigeru, vim z tohohle dokumentu...a Nordwandnu...a wikipedie...no dobře, no, je toho víc. Ale i tak je tenhle dokos kvalitnim zdrojem informací a o tom lezení je tam toho dost. Nejsou to žádný mluvící hlavy. PS: Joe Simpson je borec. (85%) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Snímka získala v roku 2008 Medzinárodnú Emmy v kategórii dokumentárnych filmov. (areksvk)

Reklama

Reklama