Reklama

Reklama

Vašek Nešika a Šikulka Šikovná

(TV film)

Obsahy(1)

Ctibor Šatlava, sběratel pověr, povídek a bájí, vypráví o dávných čarodějných dobách, kdy žila čarodějnice Čarymúra. Bratři Martin, Tomáš a Vašek Nešikové se přou, zda něco umí, nebo vůbec nic. Vašek tvrdí, že nic neumí a bratra přirovnává k Čarymúře, ta se probudí a jejich spor vyslechne. Vašek je bratry vyhnán a čarodějnice se mu chce pomstít. Najednou znova zaslechne své jméno, zloději Lívacour a Kopejtko, kteří jí již jednou okradli, kradou zas a ona je vytrestá. Jedhono dne se u nich objeví Vašek, protože ho chtějí vyučit zlodějem, vytrestá je znova. Stane se Vašek zlodějem, nebo ho zachrání Fanynka, dcera Kopejtka? Jak to s nima skončí? (MsWampir)

(více)

Recenze (19)

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

A pak se můžeme divit, že mladí lidé neprojevují dostatečnou úctu ke starším. Po zhlédnutí něčeho takového musí děti zcela zákonitě dospět k závěru, že všichni dospělí jsou totální idioti. Tvůrce bych zavřela do nejtemnější temnice a pětkrát denně jim pouštěla jejich veledílo, dokud se veřejně neomluví za to, co spáchali. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Desatero pro tvůrce pohádek. Předesílám, že pohádky mám obecně ráda a pro kulisovky mám docela slabost. 1) dětský divák neznamená dement 2) pokud "legrace" není poznat bez muzičky v podkresu, není to legrace 3) čarodějnice může být děsivá nebo hloupá a směšná, když se to míchá, je to trapné 4) čarodějnici může hrát muž (viz Milijar v Mrazíkovi), ale ani pak to na oko nemá být hnusný chlap 5) postavy hlupáků a nemehel nemají být tak hloupé a nešikovné, aby si divák připadal trapně za ně 6) náprava líného, hloupého ... musí mít nějakou logiku 7) zrychlené záběry v současné tvorbě nepůsobí vtipně 8) dialogy by měly mít hlavu a patu a vývoj, když se stejnými slovy mele pořád o tomtéž, diváka to nebaví 9) vztahy postav musejí být jasné z toho, co dělají, pokud to jasné není, někde se stala chyba 10) i umělý les má nějaké zákonitosti a ani tam jablka nepadají pod smrk Tahle pohádka je opravdu hloupá, špatná a trapná, ale ti králíci (a bylo jich několik) byli krásní, mihla se tam liška, byla tam sova, v celém tom paskvilu byly hezké kostýmy a Pavla Tomicová se snažila hrát co jí síly stačily, i když byla jediná. Za snahu a za králíky a z principu, že je to pohádka to do odpadu neposílám, ale vyhněte se tomu obloukem a dětem snad raději než tohle pusťte vyvražďovačku nebo porno. ()

Reklama

Ištván87 odpad!

všechny recenze uživatele

To mělo být naschvál??? Pohádka, v níž čarodějnici hraje Jirka Pecha a hodnou dívku, milou hlavního hrdiny Pavla Tomicová, to přeci nemůže být myšleno vážně ani v náznaku. Já jsem zřejmě nikdy v životě neviděl něco tak neskutečně cáklýho... Ale nepřišlo mi to cáklý v dobrém smyslu slova, naopak, během sledování jsem opakovaně pomýšlel na to, že se uvedu do kómatu, popř. jak bych mohl zničit televizi.. Doteď nejsem schopen pochopit, jak je možné, že jsem to ve zdraví přežil... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ok, tak po tomhle jsem se rozhodl, že prostě musím vidět všechno, co kdy Vladimír Morávek natočil. Z mého hodnocení to tak sice nevypadá a je to i to nejslabší, co jsem od něj kdy viděl, ale mám pro to svůj důvod. On je totiž fakt magor a podivín a šílenějšího současného českého režiséra asi jen tak nenajdete, když nepočítám Petra Marka a Tomasze Mielnika (a ten už dlouho nic nenatočil) a jeho filmy prostě člověk pozná hned. A dal bych i vyšší hodnocení, protože mi to celé přijde jako parodie na televizní kulisové pohádky, ale nejsem o tom dostatečně přesvědčen. Spousta prvků tu pro to ale je - neskutečné přehrávání všech, laciný a hloupý příběh, nefunkční "ponaučení", špatnost kulis (postavy prochází okolo mlýna a ten mlýn je menší jak oni), bláboly (jablka padající ze smrku)... Drtivá většina kulisových pohádek na to trpí a je to dost jasně i v téhle, jen si nejsem dostatečně jistý o tom, jestli je to záměr. Morávek tu je poznat víc než dost, protože každá postava je hrozně divná, tři čtvrtě záběrů jsou prolamování čtvrté stěny, čarodějnici hraje chlap s vousy a její obydlí je plné nahodilých druhů zvířat a závěr je totální nonsens, protože láska vyhrála nad vrozenou nešikovnosti, ale úplně nepochopitelně a s absencí toho, jak k tomu vůbec došlo, že si ti dva tak padli, dobro vyhrálo nad zlem, ale zlo zde má znázorňovat čarodějnice, která vlastně nic zlého neudělá a spíš je proti těm dvěma zlodějům (ale i tak je z nějakého důvodu potrestána - a btw ten film se zpočátku tváří, že bude o ní, ale nakonec vlastně není), u kterých už se vůbec nedozvíme jak dopadli a potrestání jsou i Vaškovi bratři, protože... nenašli lásku? Já nevím, ten film je tak neskutečně divný (a ještě v něm furt hraje otřesená hudba jak z filmů pro nejmenší), "humorné" scény jsou humorné jen tím, jak jsou špatné a vtipné je většinou něco úplně jiného, co je opět spojené s tím, jak špatné to je... Ono už podle galerie a ukázky na YT, která dlouhou dobu byla tím jediným, co se k tomu dalo sehnat, je jasné, že to nic normálního rozhodně není a fakt bych rád znal Morávkův záměr, protože takhle si připadám dost zmateně. Zatím tedy dám jen lepší dvě, ale časem to možná přehodnotím výš, protože jako nedoceněná a nepochopená parodie by to bylo snad i skvělé. Ale pamatuji si, že jsem někde četl nebo slyšel, že echt Brňáci v tom vidí určité souvislosti a že onen "přesah" tkví spíš v něčem jiném... Lepší 2* ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Pro nadšení z rané tvorby Vladimíra Morávka asi musí mít člověk povahu a aspoň malinkou znalost Brna a pochopení jeho osobitého humoru. Zažila jsem, že to, co ve většině republiky divák odzívá, ne-li mu příjde přímo trapné, brňáci přivítají a prohýbají se u toho smíchy. Ta pohádka je prostě brněnská. A máme ji s dítětem mezi dlouhodobě nejoblíbenějšími. Když divák přijme, že všechno, ale úplně všechno je v této pohádce přehnané, přehrané a zvětšené, začne se bavit. Fousatá babka Pepka má přehnaně velké uši, lorňon i domácí mazlíčky, Vašek je přehnaný nešika a jeho bratři přehnaní hňupové. Pavla Tomicová je zde v roli Šikulky přehnaně škaredá a její otec se strýčkem jsou přehnaní lumpové. Vše je zběsile zbrklé a nesmyslné, ale přitom si příběh zachovává základní nezbytnosti - vítězství lásky nad zlobou a nešikovností, potrestání nepravostí a dobrý konec. Když tu čtu komentáře, že je to pro diváky do pěti let a dost, pak mi asi těch pět zbude navždy a jsem za to ráda, protože u této pohádky se vždy pobavím a zasměju, společně s dítětem, které ji miluje. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama