Reklama

Reklama

Himálaj

(festivalový název)
  • Jižní Korea Himallaya, baramui meomuneun geot (více)
Jižní Korea / Francie, 2008, 95 min

Režie:

Soo-il Jeon

Scénář:

Soo-il Jeon

Hrají:

Min-sik Choi

Obsahy(1)

Postarší korejský úředník přijíždí do Nepálu. V obleku a ve vycházkových botách absolvuje strastiplnou cestu do odlehlé vesnice, kde několik dní přebývá u jedné rodiny. Jeho jedinou spojnicí s místními lidmi je malý chlapec, s nímž se dorozumívá lámanou angličtinou. Obklopen bezprostředními projevy života a přírodní scenerií velehor, vzbuzující bázeň, tráví následující dny v apatickém uzavření, zatímco na něho doléhají problémy, které si s sebou přinesl z Koreje, ale také pracovní povinnosti, jež ho přivedly do Nepálu. Vyprávění zaznamenané ve strohých dlouhých záběrech a bez hudebního doprovodu zachycuje vnitřní přerod vyprahlého městského člověka, ale současně polemizuje s idylickými schématy příběhů o „cestách z města“. Hlavní roli ztvárnil charakterní herec Choi Min-sik, známý mezinárodnímu publiku z hitů Old Boy (2003) či Nebohá paní Pomsta (Chinjeolhan Geum-jassi, 2005). [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

kostej_ 

všechny recenze uživatele

I když to tak na první pohled může vypadat, Jeon Soo-il není hlupák, a je si jistě vědom, že samoúčelné záběry krajiny umělecký film v očích kritiků srážejí jako málo co. Pokud je ale na nich film postaven, pokud jsou jedním z prvků, skrze něž k divákovi proniká Kantova "vznešenost přírody", a pokud se na jejich popředí divákovi zprostředkovává spirituální pouť po v různých zkazkách tak často zmiňovaných himalájských cestách ač dosud nikdy zachycená v tak naturalistickém hávu, potom je co největší kontakt s krajinou naopak vyžadován. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nový film režiséra festivalové exploatace "Děvčátko z černé země" se pyšní dvěma diváckými tahouny: obsazením známého jihokorejského charakterního herce Choie Min-sika (Oldboy, Nebohá paní Pomsta) a zasazením děje do horských oblastí Nepálu. Ve filmu pak není jediný záběr, kde by nebyl Choi nebo obraz krajiny či interiérů reálných příbytků v Nepálu. Film v klasickém příběhu o cestě z města kombinuje dva přední styly současné festivalově orientované produkce: etnograficko-dokumentární přístup ke krajině a obyvatelům exotických prostředí a vyprázdněné vyprávění s postavami zdánlivě postrádajícími motivace. Vznikl tak festivalový film podle kuchařky, kde recept do výsledného produktu převedl průměrný kuchař. Stejně jako gastronomické příměry při hodnocení filmů tak může "Himalaya" někomu připadat podnětná a osvěžující a někomu jinému zase průhledná a laciná. ()

Reklama

Rosana 

všechny recenze uživatele

No, záměr autora - meditace, zžití se s tamním životem, cestování s hlavním hrdinou a cítit jeho pocity. Nepochopila jsem, proč do té vesnice šel a na jeho dlouhé cestě tam (ve filmu má 20 minut, aby si divák uvědomil, že cesta trvá třeba i 2 dny) jsem si perfektně schrupla. Diváci chtějí holt srandu, akci a aby se pořád něco dělo. Na meditaci každý kašle. Asi je to moc nadčasové dílo. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Poněkud rozvleklé, ale dalo by se spolu s hlavním představitelem říci i meditativní. Při sledování tohoto snímku asi dosti záleží na osobním vkusu a aktuální náladě, ale pokud člověku nevadí filmy s dlouhými záběry a v podstatě bez jakéhokoliv děje, může pro něj tento být zajímavým diváckým zážitkem. Ovšem - přiznejme si - nikterak objevným. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Medidativně ubíjející, byť jen s těmi nejmenšími dějovými posuny bojácně šetřící a především nešetrnně snímané drama, kdy především zoufale statická kamera a zanícenost v (polo)celcích brání divákovi byť jen spatřit projevy emocí v tváří herců, z nichž vévodicí Choi Min-sik nemá absolutně co hrát. (44. MFF KV - 9.7.08) ()

Zajímavosti (4)

  • Film má meditativní nádech a jeho účelem je "putování diváka s hlavním hrdinou a sdílení jeho cesty, i prožitků". (Rosana)
  • Dvacetiminutová scéna, kdy hlavní hrdina putuje do vzdálené vesnice má divákovi naznačit, že cesta tam v reálu trvá přibližně dva dny chůze. (Rosana)
  • Usmrcení berana má naznačovat plynulý přechod mezi životem a smrtí. Bylo provedeno velmi mírumilovnou technikou a ačkoliv se to nezdá, zvíře zahynulo téměř bezbolestně. Symbolizuje úctu k životu. (Rosana)

Reklama

Reklama