Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Německo. Současnost. Učitel gymnázia Rainer Wenger se rozhodne během jednotýdenního projektu na téma „Státní formy“ vyzkoušet jeden pokus, aby zhmotnil studentům počátek diktatury. Pedagogický experiment s ničivými následky. Nejdříve to začalo neškodně s pojmy jako disciplína a pospolitost, ale během několika dnů se teorie změnila v praxi. Název projektu: Vlna. Už třetí den začínají studenti ty, kteří smýšlejí jinak, odstraňovat a ustrkovat. Když se situace na turnaji ve vodním pólu nakonec vyhrotí, rozhodne se učitel experiment zrušit. Příliš pozdě! Vlna se už dávno dostala mimo kontrolu… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (969)

castor 

všechny recenze uživatele

Nenápadný německý film, přehlížet ho by byl ale sakra pořádný hřích. Zvláštní pedagogický experiment bývalého bouřliváka a nyní učitele občanské nauky a tělocviku se zvrtne a smete vše, co mu stojí v cestě – hlavně pak slabší jedince. Kdo by čekal, že pokus sázející na pospolitost znudění studenti odmítnou podstoupit, je hrubě vedle. Opojná chuť moci je nadmíru lákavá. Lehce předvídatelný příběh pomalu graduje do neodvratného, leč trochu přepáleného závěru. Do té doby nám ale mladý německý režisér Dennis Gansel předkládá velmi sebejistou, živoucí a promyšlenou metaforu o vzestupu, aneb jak se i v 21. století dá poměrně snadno (někdy vážně až moc snadno) vytvořit diktatura plná hesel a opojení z nadřazenosti. Daří se mu to i díky reportážní kameře, slušnému soundtracku i živému výkonu Jürgena Vogela a neokoukaných teenagerů, s Frederickem Lauem v čele. Od/z téhle hry o manipulaci a poslušnosti se holt těžko odchází, stejně jako od Ganselova filmu.. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Opět moc zajímavý snímek, navíc z německé kinematografie. Perfektní ukázka toho, do jaké míry jsme zmanipulovatelní a jak málo k tomu někdy stačí. Tady šlo Rainerovi o experiment, ale netušil a asi ani nedomyslel možné důsledky, které ve finále byly katastrofální. Stačí být dobrým manipulátorem, který umí velmi dobře jednat s lidmi, získat jejich sympatie, být dobrým řečníkem, hrát na city, navíc být svým způsobem charismatický a tak pomalu, ale jistě získává převahu nad ostatními. To všechno bylo skvěle ve Vlně vidět. A taky i fakt, jak je obtížné pro jednotlivce nejít s davem. Pro mně silný zážitek a ta postupná gradace událostí i když kvůli stopáži značně zrychlená, byla výborná. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tento komentář obsahuje spoilery (pro těžce nedovtipné jedince)! Když chcete mládeži ukázat výhody demokracie a zároveň konkrétně demonstrovat, jak fuj-fuj je diktatura, neměli byste být příliš schopný učitel. Protože zatímco skupina "anarchie" pod vedením nudného prófy pospává, vaši žáčci "autokracie" už dychtivě hajlují v uniformách. Stádní efekt je mocný čaroděj a se zdatným manipulátorem v čele je zaděláno na pořádný průser. Přesto se mi nechce věřit, s jakým nadšením a rychlostí by banda zhýčkaných spratků podlehla přísné (z jejich svobodomyslného hlediska) buzeraci. Vážně si na západě smradi s učiteli tykají a přijde jim nehorázný požadavek vstát, když s nimi mluví? Sedět tiše, vzpřímeně, s rukama za zády a titulovat drába "soudružko učitelko" by se jim určitě líbilo, mazánkům;-). Jakkoliv bylo jasné, k čemu film spěje, příliš mi to moralizování a odsuzování nevonělo - což je zvláštní; vždyť být tady stále totalita, dávno bych fárala v Jáchymově a nepotřebovala po nocích světelný zdroj... Každopádně si u mě germáni trochu spravili reputaci, koukalo se na "Die Welle" nečekaně dobře. 75% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Metlou lidstva je fanatismus. Díky fanatismu se i z té nejúžasnější myšlenky stane ničivé zlo. Tím neříkám, že fašismus je úžasná myšlenka. Ale sami jste viděli, že ještě v úterý bylo všechno v naprostém pořádku. Stejně tak bylo v pořádku, když někdo kdysi dávno stvořil Ježíše Krista a celé křesťanství. A dnes? Svět se otřásá náboženskými války o to, čí Bůh je ten pravý. Vykašlete se na učebnice dějepisu a raději se podívejte na tento film. I když se zaobírá především fašismem, lze jeho význam aplikovat na mnohé a mnohé další hrůzy. A bohužel mám dojem, že Náš vůdce tím pádem na aktuálnosti jen tak neztratí... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Cekal jsem nejaky utahany, i kdyz asi syrovy drama o uciteli, co mu hrabne a zacne vysilovat a dostal jsem neco naprosto jinyho. Celej film, ackoliv ukazuje zavazny veci, je natocenej docela pohodovou a hlavne sviznou formou, ucitel sice vymysli podivnej experiment, ale je to sympatak, kterymu z moci nijak nehrabne. Tady jde o sledovani promeny studentu, ktery nejdriv meli proste svoje skupinky, ve kterejch se bavili, ale postupne jsou to bud clenove Vlny, nebo ty ostatni a dochazi tak postupne k potyckam, ktery jsou skvele vygradovany az k drsnymu finale. Od rezisera Holky to chtej taky bych teda takhle skvele natoceny a i kdyz drsny, tak zaroven zabavny drama necekal, hodne prijemny prekvapeni a jasnejch 5*. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Režisér Dennis Gansel si zahrál postavu Martina, která se krátce objeví na party na začátku filmu. (/Pablo)
  • Celosvětové tžby byly 32,4 milionu amerických dolarů, z toho 23,6 mil. v domácím Německu. (NIRO)
  • Ve filmu je několik podobností s knihou Stephena Kinga "Nadaný žák" z roku 1982. (Terva)

Reklama

Reklama