Reklama

Reklama

Aria

(festivalový název)
Mysteriózní
Japonsko, 2007, 105 min

Obsahy(1)

V současné japonské kinematografii bychom těžko hledali tak výstřední film, jako je tento. Vznikl v zemi, kde je každý aspekt všedního života pevně svázán s moderními médii, novými technologiemi a lifestylovými trendy. Oproti tomu působí prostředí, v němž se Aria odehrává, jako z jiného světa. Hlavním hrdinou je zamlklý ladič pian, který stále v mysli nosí vzpomínku na svou zesnulou ženu. Jeho přítel vetešník ho seznámí s umírajícím loutkovodičem, který hrdinu požádá, aby našel jeho staré piano. Ladič se v doprovodu loutkovodičova asistenta a tajemné dívky vydává na cestu, během níž potkají mnohé roztodivné postavy. Melancholická oslava zašlého času podmanivě ukazuje, že vzpomínky mají především zůstat nezapomenuty. (Febiofest)

(více)

Recenze (3)

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Tak pro vsechny milovniky japonske kultury : tohle je velmi zajimavy film. Jeho prednost je prekvapujici a to proc podle meho stoji za pozornost neni samotny pribeh - sympaticka road movie a roztomile postavicky venkovanu tady uz v ramci narodni kinematografie probehly na platne opravdu hodnekrat. V obsahu k filmu zminovana vystrednost dusledne absence veskerych modernich vymozenosti vas proste prenese do japonska Nejaponska. Do zeme za prahem smrti nebo za zrcadlem, chcete-li. Nerikam, ze jsem tomu celemu vzdy rozumel, ale na prednasky o japonske religiozite a duchovni kulture jsem si behem sledovani casto vzpomel. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Snímkem "Aria" režisér potvrzuje své kvality, jež předznamenal jeho předchozí film, výjimečný debut Ucukušiki tennen (Clouds of Yesterday, 2005). Cubokawova osobitost se neváže k tématům, kterým se věnuje, nýbrž k jedinečné stylizaci. V jeho filmovém universu se mísí melancholie, nostalgie a vzpomínání na zašlé věci. "Aria" se odehrává v jakémsi bezčasí, stranou současného světa. Spojují se zde prvky kramářské a varietní společnosti cca první poloviny 20. století, ale při tom nelze o filmu říci, že by byl retro snímkem. - více v recenzi na Rejže.cz. ()

Reklama

Galerie (20)

Reklama

Reklama