Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Jany Kratochvílové (S03E26)

(epizoda)

Obsahy(1)

Jana Kratochvílová od malička zpívala, hrála na housle, později na kytaru. Od patnácti let skládala a textovala. Začínala v taneční skupině legendárního choreografa Franka Towena. Její první angažmá bylo ve skupině Country beat Jiřího Brabce. Pak zpívala v několika dalších skupinách. Začátkem osmdesátých let vystupovala s legendární rock-reggae kapelou Heval. V tehdejším Československu narážela pro svou osobitost a nepřizpůsobivost na problémy a zákazy.
V roce 1983 Janu pozvali na mezinárodní hudební festival do Irska. Spolu s kolegou muzikantem Pavlem Trnavským se vydali na cestu. A čekal na ně mezinárodní úspěch. Vyhráli a navíc získali i cenu publika. Při zpáteční cestě domů se na pár dnů zastavili v Londýně a právě tam je dostihla zpráva o jejich údajné emigraci. Byli odsouzeni za nelegální opuštění země. Nakonec jim nezbylo jiné řešení, než zažádat britské úřady o azyl.
Janiným nedobrovolným odchodem do Anglie trpěla celá její rodina, která v bývalém Československu zůstala. Pak Janina maminka těžce onemocněla rakovinou. Pro Janu to byly snad nejtěžší chvíle v emigraci. Domů nemohla a s maminkou mluvila jen při občasných telefonátech. Nakonec se podařilo pro matku sehnat výjezdní doložku, a tak mohla odcestovat na Britské ostrovy. Jana se spojila s léčitelkou a nemocnou matku za ní přivedla. Po několika dalších návštěvách léčitelky se maminka cítila lépe a začala se uzdravovat. Maminka žije dodnes.
Další, asi nejbolestnější událost Janina života, také úzce souvisí s emigrací. Její nejmladší bratr spáchal sebevraždu. Jeho smrt si vyčítá dodnes. "Kdybych byla v Čechách, nikdy by se to nestalo, bráchovi bych pomohla..."
V Londýně se Jana Kratochvílová naplno věnovala muzice a dalším aktivitám. Vystupovala pod různými jmény (Z. Goddess, Zuru, Heretyka, Jana Pope). Přezdívky vystihovaly různá "divoká" období jejího života. V současné době žije Jana s přítelem, hudebníkem Jiřím Hrubešem v Londýně a do ČR jezdí příležitostně koncertovat. Těžce nese, že i po revoluci naráží ve své rodné zemi na problémy. Jana bojuje s pocitem, nechtěli mě doma před listopadem 89, nechtějí mě tady ani teď.
Třináctou komnatou talentované a svérázné zpěvačky diváky provede moderátorka Martina Vrbová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Karlos80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mánička, šílenec, nadpřirozený živel navíc i znečně protistátní, co víc chcete:-) Jedna z těch lepších a na informace i zajímavějších komnat, také tak trochu z druhého pólu a úhlu pohledu.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jana Kratochvílová byla vždycky šáhnutě svá. Vnějšek by ovšem neměl svádět k povrchním soudům. Za zdánlivou potrhlostí se skrývá citlivá žena s hlubokým citovým životem a ne zanedbatelnou uměleckou dráhou. Je-li v jejím případě čeho litovat, je to nedobrovolný exil, do kterého viditelně proti své vůli byla vehnána. A je-li jí co závidět, je to její partnerský vztah. Zřejmě jde oboustranně o životní lásku. Před kamerou to tak alespoň vypadalo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jana Kratochvílová a jej nezameniteľný hlas v spojení s hudbou vytvárali piesne, kvalitatívne vysoko prečnievajúce nad českými, mediálne prepieranými diskohitmi. Išlo o veľmi príjemné osvieženie zatuchnutých vôd českej populárnej hudby v časoch normalizácie. Po emigrácii sa za jej menom zatvorila voda, a keď po osemdesiatom deviatom ohlásila nové koncerty, pamätníci čakali pesničky ako Copánky a v Stínu kapradiny. Dočkali sa však experimentálneho nerytmického rockového hučania, miesto lahodného spevu mumlavých škrekov od speváčky oblečenej v čomsi, čo pripomínalo skôr marťanský odev. Pamätníci, naladení na úplne iný typ hudby, šokovaní predvedeným repertoárom s hrôzou doširoka otvorenými očami neveriacky krútili hlavami a opúšťali koncert po pár pesničkách. Odvtedy Jana niekoľkokrát zmenila štýl, naladila sa na anjelskú nôtu (textami) a od divokých experimentov prešla k uhladenejším a melodickejším (i keď stále dostatočne tvrdým) polohám. Excentrické správanie, oblečenie a názory jej ostali. A prečo to tu všetko vypisujem? Pretože hoci Kratochvílka pôsobila aj tomto dokumente značne uletene, jej výpoveď bola až nezvyčajne normálna, umiernená & úprimná. Zopár slov jej stoického partnera Jiřího Hrubeša (ex bubeník Pražského výběru) nenápadne potrdilo to, čo som si celý čas myslel: že celá tá uletenosť speváčky je len obranou hypercitlivej, nežnej a trochu smutnej ženy pred nepriateľsky naladeným vonkajším mediálnym svetom, ktorý by ju v prípade "znormálnenia" dávno zožral. ()

paascha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slovy Karla Plíhala: Byly časy, kdy i Jana tak nádherně zpívala, že vedle ní i ten slavík ( že by Božský?) kníkal jako sele... Jenže ty časy jsou fuč, Jana je něco, co spadlo z nebe, nebo spíš jí spadlo něco z nebe na hlavu, úplně se pomátla a už mě vůbec nebaví ()

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jana Kratochvílová byla "jiná" za socialismu a ani dnes neexistuje společnost, ve které by nenápadně splynula s davem. Žádný pořad s ní však nikdy nenudí, podrobnosti emigrace jsou zajímavé a sebevražda bratra dala možnost nakouknout do třinácté komůrky této sloučeniny mimozemšťana s chovancem zamřížovaného ústavu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na 13. komnatu sice pravidelně nečumím, ale tento díl jsem si v archívu ČT prostě sehnat musel. Jana Kratochvílová – neskutečný živel, který mnozí považují za blázna, já ji mám ale rád právě pro její odlišnost a především zpěv. Ona byla a pořád je prostě skvělá zpěvačka. Rád bych někdy zavítal na nějaký její koncert – protože bych asi nepřestal zírat. Další oběť režimu, který se jí prostě hodlal zbavit, ale jí se prostě zbavit nedá. Z jiné dimenze k nám přiletěla Uriel – ještě živelnější, než byla Jana za „komárů“. Věřím, že tohle natáčení těžko rozdýchávala i moderátorka Martina Vrbová. Bylo taky pěkné vidět dobové fotky, záběry z koncertů, atd… ()

zette 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak vzdycky me pritahovali lidi, kteri se umi pozitivne odprostit od prumeru a byt jini (ne za kazdou cenu)... No, nutno dodat, ze Jana Kratochvilova "muj prumer" smetla ze stolu:-). Vubec ji nerozumim, nevim o co ji jde, ale bavi me se na ni divat, i kdyz nevericne kroutim hlavou. Jeji ceskoslovenska tvorba pred emigraci je ovsem uzasna a dost mozna bych ji oznacil za nasi nejlepsi zpevacku v historii. Tato Komnata nijak obsahove neprevysuje jine, Kratochvilovou ale prumerne hodnotit nehodlam. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Živelnost,teatrálnosti útěk před realitou.Psychologicky by to mohlo znamenat že ji rodiče nedovili být dítětem...On tenhle svět je též nenormální, tak proč ne...Tedkonismus...😀 ()

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Jana Kratochvílová: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano, také dávám palec nahoru! Lépe než sportovec a Radko bych to nenapsal, ač to cítím stejně. V době natočení komnaty ji bylo 55let, no tedy přátelé, klobouk dolu... Kdyby se pořád tak nemlela a trochu normálněji se postrojila, nemohu se zbavit pocitu, že by to byla moc hezká holka. S partnerem mají příkladný vztah (to nebyly proklamace) jeho délka je věru nebývalá u umělců ani nemluvě. Martinu Vrbovou mám také moc rád a že JK byla tvrdý oříšek? Ta by udolala i Marka Ebena! Je to číslo! ()

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

Reklama

Reklama