Reklama

Reklama

Hledání domova

všechny plakáty
Československo, 1969, 34 min

Obsahy(1)

Dokument R. Krejčíka byl natočen v roce 1969, ale dokončení bylo povoleno až po revoluci. Sledujeme několik Čechů, kteří emigrovali po srpnové invazi k našim německým sousedům, další přišli dříve například jako studenti. Všichni čelí volbě, zda se vrátit po vypršení víza do vlasti, která je okupovaná, anebo zůstat v Německu. Prostá autorova otázka "Co pro vás znamená domov?" nabírá v daném kontextu nečekaný rozměr. (Mertax)

(více)

Recenze (4)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Vcelku tupá a troufám si říct možná až trochu nebezpečná dobová agitka. Jistě, svým způsobem i mírně odvážná, protože několik vět (hlavně z úst praktické lékařky) rozhodně nekoresponduje s dobovou tendencí, ale na druhou stranu, pokud byl dokument opravdu dokončen až po revoluci, přijde mi, že nejde ani tak o hrdinství jako spíš vylepšování profilu (ze strany?) tehdejších tvůrců. Osobně si myslím o emigraci svoje, ale Hledání domova je její více či méně ostrou kritikou. Odsuzuje ji, zlehčuje, jeví jako takovou malichernost, klukovinu, (mladickou) nerozvážnost, v lepším případě dělá z těch, co překročili hranice, pouhopouhé dobrodruhy, zvědavce, podivíny, kteří se vlastně jenom chtějí podívat, jak to vypadá, funguje „venku“ (potom samozřejmě bude následovat jejich návrat domů) a přitom se až na výše zmiňovanou výjimku s doktorkou naprosto opomíjí hlavní důvod pro takový závažný krok, a to POLITICKÁ SITUACE, která k němu vedla (a takové ignorování historických faktů mě rozhodně nenechává chladným). Život za „oponou“ je pak vyjeven ponejvíce jako buď rovnou horší než v Československu, popřípadě, že se zde lépe platí, ale jinak to tam za ten život nestojí, nebo se u nás žije naprosto srovnatelně. Konec to všechno jenom potvrzuje na případu dvou mladých mužů, kteří jsou vyloženě vyjeveni jako nevybouřenci, ale už se vzpamatovali a zase chtějí poslušně zpět za rodiči do naší krásné, svobodné a demokratické vlasti… Za těch pár světlejších momentů (a při zohlednění mého vlastního názoru na danou problematiku) dávám ještě 2*. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Silné dobové téma s příliš explicitním tázáním po obsahu slov vlast a domov i s odpovídáním si na vlastní otázky. 2-3* ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Téma velice zajímavé, zpracování nijak oslnivé. Ale vzhledem k tomu, že takovýchto dokumentů nemohlo být natočeno nijak moc, má dokument velkou a důležitou vypovídací hodnotu. Zaujala mě úvaha jednoho z dotazovaných: "My kdybychom měli takové možnosti, jako mají tady Němci, využili bychom je jistě lépe." Co si asi o této problematice myslí onen pán dnes, po dvaceti letech "svobody" i u nás? A co si myslíme my? A lze to vůbec takto jednoduše srovnávat? ()

Reklama

Reklama