Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestívny príbeh sa začína vo chvíli, kedy sa vodník zamiluje do krásnej devy Zuzany a pokúša sa ju získať za ženu. Pod rôznymi zámienkami ju vábi k rieke, aby ju mohol stiahnúť do svojho vodného kráľovstva. No Zuzana sa ho bojí a namiesto lásky v nej vzbudzuje strach a odpor. Ale vodník sa len tak ľahko nechce vzdať. Keď už sa zdá, že má svoju obeť skoro nadosah, Zuzanu pred jeho silou v poslednej chvíli zachráni drobný krížik, ktorý jej darovala matka, aby ju ochraňoval pred všetkým zlým a nečistým. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Flego 

všechny recenze uživatele

Realisticky poňatá rozprávka o láske, podvode a odpustení. Oceňujem minimum "trikov" a veľmi pútavú hudbu Zdeňka Lišku. Keďže sa jedná o slovenskú rozprávku, českých hercov do slovenčiny predabovali : Bartošová-Emília Vašáryová, Voska-Július Pántik, Suchánek-Karol Polák, Tichánková-Mária Prechovská, Svobodová-Eva Krížiková, Vosková-Viera Radvanyiová, Kovářik-Ondrej Jariabek, Krampol-Milan Bruchač, Jonáš-Igor Čilík. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Spíše melancholické drama než oddechová pohádka pro děti. Kvalita spočívá v některých obrazech a zejména v hudebním doprovodu, který dodává jednoduchému příběhu i napětí. V hlavní roli Stanislava Bartošová jako Zuzana, o níž má zájem vodník. Myšlenka či zápletka Márii Ďuríčkové se mi zdála dosti chatrná, ten náhlý zvrat, či dobrý konec přichází tak nějak z ničeho. Je to jedna z mála socialistických pohádek, kde visel ve světnici kříž a dívka Zuzana měla i křížek na krku. Na to obvykle dávali komunisti velký pozor, aby děti neviděly v pohádkách kříž a neznali jej jinak než ze hřbitovů. Zde však to byla jen dekorace, neboť větší moc měly kouzelné byliny a stuha od vodníka. Čtyři hvězdičky hlavně za hudbu Zdeňka Lišky (FISYO). Celkově mi tento produkt připomínal některé sovětské pohádky a asi to byl svým původem víc slovenský než český (to jen tipuji). Proto mi přišel takový zvláštní - tím ale určitě nemyslím špatný. ()

Reklama

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Vesnická krasavice Zuzka by se ráda provdala, jenomže je chudá a nemá žádné věno. Projeví o ni zájem postarší gentleman s exotickou barvou pleti a na základě jejího slibu, že se za něj vdá, ji zahrne majetkem. Ona se na něj však vykašle a vezme si venkovského chasníka, ačkoli dary přijala. Zelený čmoud se naštve a začne se mstít. Příběh končí dobře, protože je to pohádka. Ponaučení pro ženy, aby se nechovaly jako zlatokopky a aby si dávaly bacha na příslušníky cizích etnik. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

V roce 1974 natočil v ateliérech Krátkého filmu pro Slovenskou televizi Jan Schmidt se stejným tvůrčím kolektivem (kameraman Jiří Macák, výtvarník T. Pištěk, skladatel Z. Liška) jako námět stejné sběratelky pohádek Siroty podobně syrově poetickou pohádku pro dospělé, která svým vyústěním (s hezky podaným romantizujím náhledem na sociální problémy slovenské vesnice) vyzní hodně existencionálně. Mírně vadí předabování českých herců do slovenštiny. ()

Zajímavosti (1)

  • Film je natočený na motívy rozprávky Márie Ďuríčkovej. (corona)

Reklama

Reklama