Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Igora Bareše (S03E27)

(epizoda)

Obsahy(1)

Igor Bareš se narodil jako náhrada za bratra, který umřel na rakovinu v devíti letech. Tato nemoc je prokletím jejich rodiny: onemocněla jí babička; děda v domnění, že ji má, spáchal raději sebevraždu.
Igor vystudoval Střední školu zemědělskou. Zjistil ale, že opravování strojů je strašný stereotyp, a tak si podal přihlášku na JAMU. Na JAMU začal pít. Už začátkem školy se mu pití, milostné problémy a učení vymkly z rukou. Z vlastního rozhodnutí odešel na protialkoholickou léčbu. Přestože absolvoval léčení, pití se úplně nezbavil. A právě ve svých alkoholických obdobích se několikrát pokusil i o demonstrativní sebevraždy. I přes tyto problémy hraje divadlo. Nejdřív v Divadle bří Mrštíků a od roku 1991 v Mahenově činohře Národního divadla Brno. Tam mu režisér Zdeněk Kaloč dává velké role. Například Hamleta, za kterého je pak nominován na cenu A. Radoka. A právě u jeho zkoušení se znovu připomene rodové prokletí. Průjmy a bolesti břicha vedou až do Nemocnice na Žlutém kopci v Brně, kde se Igor dozví, že trpí vážnou Crohnovou chorobou. Je to zánětlivé střevní onemocnění, které se většinou vrací a znamená opakované operace.
Igorovi se narodí dcera, vztah s partnerkou ale nevydrží.
Nominaci na cenu Thálie 1997 mu přinesla role Raskolnikova v románu Zločin a trest. Dostává také role ve filmu. Za roli ve filmu Výlet získává cenu na filmovém festivalu Tribeca v New Yorku cenu pro nejlepšího herce. V roce 2005 přichází třetí nabídka na angažmá v Národním divadle. Úspěch a popularita nic nemění na jeho potřebě samoty. Snad jako forma terapie se zavaluje spoustou práce. Deprese a alkohol zahání workoholismem.
Snaží se proto čerpat sílu z prožitku okamžiku. S vědomím, že ten může kdykoli skončit.
Třináctá komnata Igora Bareše je samota a osamění. Je úplně sám, ale ještě to vyhledává. Rodiče mu zemřeli, pokus o založení rodiny vydržel pár let, jediná dcera bydlí 400 km daleko... Samota je pro něj důsledkem, ale taky volbou - s lidmi kolem sebe si většinou nemá co říct, i před představením si většinou objednává šatnu, ve které může být sám. Zároveň je výjimečně bystrý a inteligentní, jakoby ho právě to odsuzovalo k osamocení. Co je ale jeho motorem? Co ho nutí dál žít? V čem vidí naději a světlo?
Příběhem Igora Bareše nás provází novinářka Jana Ciglerová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odkrývání skutečných bolístek se dnes (2012/2013) začíná trošku zajídat, protože vybírané tváře se jaksi nemají kam/jak otevírat. A tvůrci už netuší, kde další duše, které chtějí vyprávět o svých strastech, hledat. Nebylo by lepší nechat průměrný cyklus průměrným a nenechat ho spadnout do projektu s příchutí zbytečného? Barešův díl nicméně představuje životem napsaný nelehký příběh, sám zpovídaný je zajímavý, názorově čistý. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

dovolím si nesouhlasit s Kulmonem, mně přišla jako jedna z těch povedenějších... možná proto, že s alkáčem jsme taky kamarádi? :-) ehm... ne, spíš se mi líbilo, že Igor mluví promyšleně, chytře, zajímavě... za mě 80%... k vidění zde: 13. komnata IB ()

Reklama

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Igor Bareš: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tomto případě bylo prokázáno jedno: že i ne špičkoví herci mohou být lidsky zajímaví a blízcí. O moc více - mám-li být upřímný - mne nenapadlo. Tím se pana Bareše nechci nijak dotknout. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama