Reklama

Reklama

Na křídlech snů

(festivalový název)
Bangladéš, 2007, 84 min

Obsahy(1)

Hrdina filmu Fazlu žije se svou rodinou v bengálské vesnici a jednoho dne najde v kapse právě koupených kalhot objemný balík neznámé cizí měny. Se svým přítelem se pak pokouší bankovky rozměnit, což není jednoduché ani v nejbližších městech. Vědomí nečekaně nabyté hotovosti také začne narušovat Fazlův rodinný život. Přímočarý příběh a civilní zpracování snímku připomíná některá díla íránské kinematografie. Blízký je jim také tím, jak jednoduchým dějem a náznaky upozorňuje na společenské problémy země a zdůrazňuje etický rozměr příběhu. Dílo debutujícího režiséra Golama Rabbanyho Biploba je také portrétem života a zvyklostí venkovské společnosti zarámovaným do působivých přírodních scenerií. (Febiofest)

(více)

Recenze (3)

lenuse 

všechny recenze uživatele

Byla to mimořádná příležitost vidět kvalitní kopii bengálského filmu (Bangladéš = Východní Bengálsko). Bengálské civilní příběhy jsou mi mnohem bližší než rozjásaný Bollywood. Bohužel s dostupností a kvalitou DVD je to mnohem horší. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Fazlu našel bankovky s obrýleným černochem a je z toho u vytržení. Má v rukách velké bohatství? Fazla náhle chytla druhá míza a jeho manželka na to hledí s krajní nevolí... V podstatě nesčetněkrát zpracovaná moralita, ale body si u mě nahání exotikou a upřímností. Kdysi jsem si takto představoval indický film bez hudebních čísel. Hrdí opálení černovlasí chlapi se sukněmi jezdí na starých motorkách po bahnitých cestách, šálem ze sebe stírají pot a v hliněných chatrčích diskutují s manželkami oděných do pestrobarevných látek. A má to něco do sebe... Když si vzpomenu, jak mi můj první indonéský film před rokem připomínal telenovelu, nemám civilnímu pojetí mého prvního bangladéšského filmu co vytknout. Bavil jsem se. 7/10 (Febiofest 2008) ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že bengálský film bude vypadat jako indický, takže to bude automaticky muzikál a i kdyby se tam děly totálně tragické věci, vždycky se tam najde prostor pro rozverné optimistické písničky plné tanečků. Jsem ale mile překvapený, že tady se tak vůbec nestalo - občas teda Fazlu něco spontánně zazpíval, ale asi jen dvakrát a nic rozvernějšího z toho naštěstí nebylo. Spíš než indickou kinematografii mi to připomnělo íránskou. Sice jenom velmi lehce, ale určitá podobnost tam je, i když íránská kinematografie rozhodně nic vyloženě dramatického nerozehrává a snaží se o maximální realističnost snímanou jakoby to byl úryvek z běžného dne, zatímco Na křídlech snů bylo značně víc filmové, ale je v něm vyprávění o reáliích Bangladéše v pozadí (tz. řekne to dost o fungování jejich státu a přitom nic přímo) a zaměření na příběh ohledně "drobnosti", která má pro ústřední postavy velký význam a vše se okolo ní odehrává. Má to své vady, něco je tam podle mě zbytečně navíc (SPOILER náznak pokusu o sebevraždu KONEC SPOILERU), ne každá scéna je povedeně napsaná, ale celkově to funguje, rychle utíká, taky je to dobře natočené a své - sice jednoduché, ale podnětné - poselství to předá v závěru dobře, nakolik se dá čekat, jak to s těmi cizími bankovkami dopadne. A navíc je tu i pěkná příroda, hudba taky není špatná a potěšilo mě, že to neskončilo ani velkou depkou, ani náhlým happy endem - naopak, následky všeho, co se ohledně těch peněz stalo, zůstanou v paměti všech už napořád. Z toho důvodu ty čtyři hvězdy nakonec rád dám, ten film mi je docela sympatický. Slabé 4* ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama