Reklama

Reklama

Uprostřed velkorozpočtových středověkých slavností se král Richard vydává na křížovou výpravu a zanechává svého bratra, prince Johna, jako regenta. Ten se vzápětí ukáže jako krutý, chamtivý a proradný tyran. Vstupte do světa Robina Hooda, akrobatického ochránce utlačovaných, který se snaží dát věci do pořádku pomocí šermířských kousků a napínavých nebezpečenství! (Film Europe)

(více)

Recenze (22)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No nevím.. Pustil jsem si to s tím, že bych se mohl dočkat něčeho co alespoň pokukuje po kvalitách Zloděje z Bagdádu, ale šeredně jsem se zmýlil. Půl filmu z charismatu Fairbankse nevidíme víc než knír ztrácející se ve středověké zbroji a poměrně jednoduchá zápletka je vyprávěna zbytečně složitě a krkolomně. Ve druhé polovině už Fairbanks sice nasadí kamaše, ale režie nedokáže jeho pohybové nadání využít jinak než že otravně hopsá po lese jak méďa gumídek na perníku. Není tam snad jediná výraznější scéna, akce, choreografie, která by diváka mohla nadchnout a až na pár drobných detailů a vtípků je to vlastně nuda. Mnozí tady sice píší hlášky o úžasně propracovaných akrobatických choreografiích, ale oproti už zmiňovanému zloději z Bagdádu, nebo vlastně čemukoliv od Fairbanksova kámoše Chaplina, je to zývačka. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatné, velice svérázné převyprávění Hoodovské legendy dle not Hollywoodu 20. let. Jediné iritující prvky: Král Richard je degradován na uchechtaného šaška, jistý dopis je ukázán 3x, aby ani jeden nepozorný divák nebyl ochuzen o jeho obsah, a kamera je nudně statická, v kontrastu s dynamickou akcí. Doug Fairbanks v roli rytíře/lučištníka/milovníka válí. Doug Fairbanks v roli scénáristy by zasloužil vytahat za uši, dvě a čtvrt hodiny je opravdu hodně a hodinová přeměna Huntingdona v Hooda taky mírně vázne. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "You forget, Sir Knight. I am a Prince." "It is only the Prince who has forgotten."     Známy dobrodružný príbeh Robina Hooda v prvej z dlhého radu filmových adaptácií. Tvorcovia na filme teda vôbec nešetrili a ten vysoký rozpočet je na ňom aj vidieť (výprava pôsobí naozaj veľkolepo). A okrem vizuálnej stránky by som si celkom užíval aj ďalšie aspekty filmu (ako zaujímavý príbeh), nebyť toho, že ma dosť vyrušovali postavy, ktoré tu komicky rozhadzujú rukami, nohami i hlavami doširoka-doďaleka. Inak ma prekvapilo, že sa Robin Hood vyše hodiny na scéne neukáže, dokonca som aj na chvíľu zapochyboval, či vôbec sledujem ten správny film. Keď sa však na scéne konečne objaví, s ním prichádza aj moje sklamanie a dovtedy sľubne sa rozvíjajúci film sa mi prestáva páčiť. Nechápem totiž, prečo museli tvorcovia z Robina Hooda spraviť neustále poskakujúceho a škľabiaceho sa gašpara. Dovtedy viac-menej vážny film sa odrazu začne preklápať do akejsi hlúpej frašky a mne tie groteskne ladené scény proste vôbec nejdú dohromady s vážnymi scénami. Čo je škoda, lebo mnohé z tých vážnejších scén sú výborné. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Fairbanks nám Robina Hooda představuje jako hraběte z Huntingdonu (nikoliv z Locksley), nejlepšího králova rytíře a přítele, který má tak trochu problém se ženami :-))) Král ho téměř násilím musí nutit, aby si jednu vybral a tak si Robin vybere, koho jiného než Lady Marion? Tenhle Fairbanksův film je mnohem výpravnější než třeba jeho o rok starší Tři mušketýři. Druhá půlka filmu je naprosto nabitá skvělou akcí. Rozhodně ani přes svojí délku nenudí. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Po rozverné první půlhodině (Robert je chrabrý v boji, ale velmi bojácný co se týče žen) se film zlomí do drsného líčení tyranie v Anglii (mučení, zabíjení, věšení), přičemž Gisbourne úspěšně intrikuje při cestě křížáckého vojska, aby se divák v závěrečné třetině dočkal klasického Fairbanksova řádění. Jak drsnost některých scén, tak Robinovo dobývání hradu pozdvihují tento blockbuster dvacátých let do nadprůměru. Fairbanks si udělal z hradu jednu velikou prolézačku a dynamika těchto scén je i po skoro sto letech fascinující. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • 30 metrů vysoká stavba středověkého hradu zabírala ještě více prostoru než proslulé babylonské hradby z filmu Intolerance (1916). (everlong)
  • Robin Hood byl v době svého uvedení v roce 1922 nejdražším filmem, který byl kdy natočen. (Film Europe)

Reklama

Reklama