Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvě humoresky klasika české literatury předminulého století, básníka, prozaika, novináře a cestovatele Svatopluka Čecha v televizním zpracování z roku 1976... Povídka "Mluvící kapr" pojednává o napálení hloupých radních v jednom městečku. Před volbami do obecního zastupitelství tu soupeří dvě skupiny radních. Když do městečka přijede komediant Tomáš s atrakcí mluvícího kapra, dohadují se, zda je to možné. Tomáš, podporován dcerou hostinského Karolinkou, využije sporu tupých měšťanostů. Od mluvčích obou skupin si nechá zaplatit, jednou za to, že kapr promluví a podruhé, že bude mlčet… Povídka "Losos mého pradědečka" vypráví o mladém správci, který miluje direktorskou dcerku Antonii. Direktor, milovník starých mravů v postoji k poddaným i ve filosofii, nemá rád Františkovu svobodomyslnost. Nechce mu dceru hned dát, a tak mu stanoví zajímavou zkoušku… (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na něco ve stylu Povídky Jaroslava Haška. To má kouzlo. Jenže toto je vykonstruovaná pitomina. Podtext mluvícího kapra je jasný. Lokální politika. Jenže tak nepravděpodobný a strojený, že na tu druhou jsem se ani nedodíval. Čech asi moc talentu neměl. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Ač příběh Mluvící kapr vypadá naivně a úsměvně, něco mi říká že princip povídky zůstává v jistých kruzích stále platný... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Variace na již viděná témata, jen s jinou pointou. Ku cti Svatopluku Čechovi budiž to, že povídky napsal dříve, než jiní autoři. Napálení a převezení vychytralých čecháčků je téma v naší literatuře a filmu obvyklé. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama