Reklama

Reklama

Krakonoš a švec

  • Východní Německo Rübezahl und der Schuster
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Východní Německo / Československo, 1975, 15 min

Obsahy(1)

V Krkonoších žil jeden švec se svou ženou. Byl ale tuze lakotný a rád nakupoval „za pět prstů“ – prostě kradl rád všude a všechno. Jeho žena s tím měla spoustu starostí. Krakonoš o tom věděl, jen čekal, až ho ševcová požádá o pomoc. A opravdu, jednoho krásného dne, kdy švec ukradl sousedovi kozu, už toho na ni bylo opravdu moc a požádala Krakonoše o pomoc. Ten proměnil ševce ve strašáka. Když šla ševcová kolem něj, manžel na ni promluvil, že je mu zima a má hlad. Ševcová se mu nejprve smála. Ale když ležela pak večer sama doma, přece jen se jí po manželovi zastesklo. Druhý den tedy za ním přišla se snídaní a přinesla mu pak také kabát. Ale šel kolem pocestný a říká si, k čemu bude strašákovi kabát? A tak si ho vzal. Teď poznal švec na vlastní kůži, jaké to je, když člověka okradou a slíbil manželce i Krakonošovi, že už bude sekat dobrotu. Krakonoš ho tedy proměnil zpět na švece a on už nikdy nic cizího nevzal, ba ani se na to závistivě nepodíval. (Matematicka)

(více)

Recenze (17)

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Jeden z lepších dílů této volné a poněkud nevyrovnané série loutkového zpracování Krakonoše. Tato série je velice dobře zpracovaná (loutky, vypravěč), ale moc se mi nelíbí příběhy, různě posbírané od různých autorů. V tomto příběhu se mi nelíbilo, jak se ševcová svému muži posmívala, když se stal strašákem. To bylo až příliš nepohádkové, naštěstí pak vše dobře dopadlo :-) V tom nesouhlasím s hous.enkou - má jít o pohádkou a ne o propagaci feminismu či individualismu :-) ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Loutky jsou beze sporu krásné, ale... o lakotě a hamižnosti se mi víc líbí pohádka Lakomá Barka od Wericha. Chápu, že Krakonoš je "česká" klasika, ale mě zas tolik neoslovuje. Ve zkratce je tenhel loutkový kraťas o tom, jak švec vše kupuje za pět prstů (fakt mi chvíli trvalo, než mi došlo, jak to vypravěč myslí) a jak jeho žena na jeho lakotu doplácí (facky, urážky atp.). Vše zachrání Krakonoš, který lakotného ševce potrestá - na přání ženy. Hloupá žena, místo aby odešla, pak přijde za svého muže div ne orodovat. Moje feministické srdce pláče. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jo jo, to je ta síla svědomí. Myslivec mohl šveci v rámci spravedlivé odplaty stokrát rozstřílet barák, ale s ním to ani nehnulo. Stačilo ale, aby mu jednou někdo něco vzal, on se hluboce zastyděl a s krádežemi okamžitě přestal. Jinak horská atmosféra je v příbězích moc pěkně zachycena, i když mě kapku mate, že jednotlivé baráky jsou utopené hluboko v lesích. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

I zde se - jako v hraném večerníčku - objevuje hajnej, ale se Z. Řehořem nemá společného ani zbla. Tenhle se postará o divácky vděčnou akční scénu, kdy zběsile mečí, rozkouše si klobouk a střílí kolem sebe hlava nehlava kvůli ukradené koze, kterou švec vtipně nacpal do světnice oknem. Je fakt, že to Krakonoš nechal zajít docela daleko, chudák ševcová... ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Ať už vynikající cyklus o Krakonošovi se skvělou hudbou Luboše Fišera vyprávěl Bohuš Záhorský, Václav Voska nebo Ota Sklenčka, první film je charakteristický především úsporou hlasu vypravěče a snahou o maximální vyprávění obrazem s doprovodem hudby. Na jednu stranu je to dobře a svědčí to o skvělém režisérovi, na druhou stranu to člověka ochudí o krásný hlas Bohuše Záhorského. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama