Reklama

Reklama

Pod palbou

(festivalový název)
  • Francie Sous les bombes (více)
Francie / Libanon / Velká Británie, 2007, 98 min

Obsahy(1)

Na podzim roku 2006 izraelská armáda tvrdě bombardovala území Libanonu. Když dorazily jednotky OSN, bylo už milion lidí bez střechy nad hlavou, přes tisíc mrtvých a stovky pohřešovaných. Režisér Philippe Aractingi, který strávil dvanáct let ve Francii, začal ve svých filmech po návratu do rodného Libanonu zpracovávat aktuální situaci svojí země. V roce 2005 natočil částečně autobiografický muzikál Bosta o umělci, který se vrací po letech exilu domů. Aractingiho nový snímek Pod bombami však popisuje zcela odlišný návrat do rodné země. Zeina přijíždí do rozbombardovaného Libanonu hledat svého nezvěstného syna a sestru. Pátrání provází postupná rekapitulace jejího života a poznání, že exil nikdy nebyl správným řešením. (Febiofest)

(více)

Recenze (6)

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Rozbořené domy, hromadné hroby, sesuté mosty, roztržené rodiny, matka, která se musela rozhodnout, které ze svých dětí zachrání a které nechá na místě, kde každou chvíli padne další bomba, lidé toužící odjet ze země a ti, kterým se stýská po domově, a naděje, která zůstane nevyslyšená. Jeden z filmů, který vás zbaví slov a nevykouří se z hlavy hned po té, co doběhnou závěrečné titulky. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

To, co v tomhle filmu ukazuji neni nic nového. Od nepaměti se ví, že válka byla vždy věcí mocných a trpí při ní hlavně civilisti. Ale zpusob jakým je příběh podáván je hodně jiný, a aspoň poloviční zásluhu na tom mají dva ústřední herci. Maximálně silný zážitek. ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Jako dokument o bezpráví a agresivitě Izraele podporovaného (naším novým bratrem) USA je to výborné, ale jako celovečerní film to postrádá jakékoli hlubší poselství o těch 2 ústředních postavách, které spolu v taxíku stráví skoro 3 dny při pátrání po ztraceném synovi. Ani závěr není nijak přesvědčivý. Jinak představitel taxikáře byl skvěle zahraný. ()

Dubro 

všechny recenze uživatele

Dokonalé herecké výkony hlavnej dvojice a takmer dokumentárne spracovanie dáva filmu punc reálnosti. Phillippemu nie je pomaly čo vytknúť a tak ostáva len ho pochváliť. Skvelé. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama