Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo chce zdolat nejvyšší horu, musí být připraven, že ona zdolá jeho. Slovenský televizní film na motivy skutečných událostí... Himálajská hora Makalu, nacházející se v Nepálu, je pátou nejvyšší horou světa. V roce 1973 se ji náročnou trasou, tzv. jižním pilířem, pokusila zdolat i československá výprava, která však skončila tragicky. Skupina horolezců pod vedením zkušeného Ivana Kaščáka (jeho reálnou předlohou byl přední slovenský horolezec Ivan Gálfy) je složena z nejschopnějších a fyzicky i psychicky nejzdatnějších mužů. V základním táboře a při přípravě postupových táborů se expedice potýká s běžnými zdravotními problémy – bolavým zubem, střevními potížemi či nachlazením. Pro samotný výstup na vrchol Makalu vybere Kaščák mladého studenta techniky Milana, o generaci staršího kolegu Karola a mladíka Joža. Ten v postupovém táboře bez Kaščákova vědomí propustí své místo ambicióznímu Karolovi. Vlivem únavy a nedostatku kyslíku se však Milan zřítí po sněhovém svahu a kromě hlavy si zraní i páteř. Pro všechny to znamená nejen konec výstupu, ale především kruté poznání, že Milana nelze dopravit dolů... Slovenský televizní snímek režiséra Jozefa Zachara vznikl volně podle skutečných událostí. O skutečné tragické expedici vypráví též epizoda Expedice Makalu z cyklu České televize Zapomenuté výpravy. Československým horolezcům se podařilo zlézt horu až o tři roky později. Český alpinista Karel Schubert však tehdy zahynul při sestupu. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Uvedomujem si, že za nasledujúci komentár ma nikto nepochváli. Myslím si, že nikto nemusí liezť na Himalájske vrcholy. A ak chce, tak si musí do batohu pribaliť aj zodpovednosť za prípadné následky. Vrcholové horolezectvo je extrémne náročná činnosť v extrémnych podmienkach. Preto do rozhodovania v krízovej situácii nepatria vzorce správania sa z nížiny, ale chladnokrvný kalkul smerujúci k minimalizácii obetí. A napriek tomu, že oceňujem vydarenú rekonštrukciu skutočnej udalosti aj zobrazenie toho, ako Himaláje odhalia skryté osobnostné črty jednotlivcov, väčšej empatii mi bráni nezodpovedateľná otázka: "Načo tam liezli?" P.S. S takým vybavením by sa dnes horolezci asi báli vyliezť aj na Gerlach. ()

homerr 

všechny recenze uživatele

Rekonstrukce československé horolezecké výpravy z roku 1973 a následné tragédie, kdy po pádu jeden z členů vrcholového družstva několik dní umíral ve výšce cca 7850 m, bez možnosti ho dostat dolů. Film celkem pravdivě vykresluje dobývání osmitisícových vrcholů v 80-tých létech, kdy výbava a výstroj byly v počátcích. Důraz klade na chování jednotlivých postav v krizových situacích a zároveň nabízí pohled do chování horolezců, kdy dříve ve větších skupinách bylo hodně individualistů, s cílem vystoupit nahoru za každou cenu, které musel krotit vedoucí výpravy. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

V podstatě nic nového nepřinášející horolezecký film, co bychom neviděli, navíc místo Makaly jsem tam prostě pořád viděl Tatry. Jediná věc, co mi přišla zajímavá, replika umírajícího horolezce o tom, že se mu už zahojila dáseň po vytržení zubu. Ale jinak je to i celkově předvídatelné, a přes krátkou stopáž často nudící. Mimochodem, nezajistit si při takovém výstupu spojení s nějakou centrálou či letištěm, je akorát tak hovadská nezodpovědnost. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Možná klasické horolezecké dilema v jasně dané kritické situaci, nicméně perfektně natočeno a sehráno. Film o neutuchajícím odhodlání a touze dostat se nahoru, ale hlavně dolů. Dobrovolně sem přijeli, ale nedobrovolně se musí rozhodnout. Vláďu Brabce bych klidně nechal mluvit česky, i když jeho slovenský dabér byl více než přesný. Jeho klasická gesta, bez originálního hlasu, nebyla moc přesvědčivá. Jinak výborné drámo v drsných podmínkách velehor. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Celkom sranda, že tento dobrý slovenský snímok, nieje až tak známy. Príbeh o výstupe horolezcov na jeden z vrcholov Himalájí sa opiera o skutočnú tragickú udalosť československej horolezeckej výpravy na začiatku 70. rokov.Vo výške 8000 m došlo k vážnemu zraneniu jedného z troch horolezcov. Drsné, chlapské, pravdivé, smutné. Toto je naozajstný film o horolezectve, o chlapskej túžbe prekonávať najťažšie prekážky. O chlapskom priateľstve, o silnej vôli pomôcť kamarátovi, hoci jeho situácia je stratená - expedícia na Makalu, 8463 m vysokú horu. Výborné slovenské herecké výkony. Ak sa vám páčia filmy o horolezectve a zatiaľ ste videli len tie americké, určite vyskúšajte aj tento. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Horolezci z výpravy se u zraněného střídali a nosili mu kyslíkové láhve, i když bylo všem jasné, že nepřežije. (homerr)
  • Mrvtvým horolezcem byl Jan Kounický. (homerr)
  • Pokus o záchranu a spuštění zraněného dolů nevyšel a za pár hodin sestoupili jen o pár metrů. (homerr)

Reklama

Reklama