Reklama

Reklama

Případ Dr. Horáková

(TV film)
Československo, 1990, 80 min

Režie:

Jan Mudra

Scénář:

Jan Mudra

Hrají:

Vlasta Chramostová (vypravěč), Viktor Preiss (vypravěč)

Obsahy(1)

Milada Horáková byla neobyčejná, nesmírně statečná žena, která, jak vzpomínají pamětníci, „hořela“ láskou ke své zemi, k demokracii a k lidským právům. Ani po 70 letech, které 27.6.2020 uplynou od její smrti, nám nepřestává být její osud lhostejný, stejně jako za tuto dobu nevybledla zrůdnost komunistické justice. Jak řekl jeden z dalších odsouzených o dobových praktikách: „To nebyl proces, to bylo divadlo!“ A mnohastránkový scénář pro Miladu Horákovou mu dává za pravdu. I původní filmový materiál a písemný záznam procesu, které jsou v dokumentu použity, byly zmanipulovány. Přesto je z nich zřejmé, že držet se předepsané role Milada Horáková odmítala, a i když byla v průběhu procesu umlčována, snažila se vypovídat v souladu s vlastním svědomím... Jakmile to bylo po změně režimu roku 1989 možné, na televizních obrazovkách se objevil pravdivý příběh doktorky Milady Horákové. Od popravy tehdy uplynulo celých čtyřicet let, během nichž bylo nutné mlčet nejen o skutečné podstatě dobové justice, ale také o vnitřní síle osobnosti, která by za normálních okolností jistě byla uznávanou oporou celého národa. Dokument přináší nejen autentické záběry z průběhu komunisty zinscenovaného soudního procesu, který trval od 31. května do 8. června 1950, ale také velmi cenná svědectví spoluvězňů či emotivní výpovědi Miladiny dcery a sestry. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Je třeba si připomínat zvůli komunistů, kteří popravili řadu nevinných lidí, často ty, které můžeme považovat za hrdiny a výkvět českého národa. V době (2015), kdy preference komunistů dosahují 20% je to zvlášť důležité - pětina lidí takto šlape po památce těch, kterým komunisté vzali život, ať už trestem smrti či desítkami let ve vězeních, brutálních prací v dolech, mučením a perzekucí jich samých či rodinných příslušníků. Pětina lidí se tak řadí k morální spodině našeho národa, neboť nelze se hlásit k těm, kterým pomyslně kape z rukou krev a jež se za své činy nebyli ani po 25 letech po revoluci schopni omluvit. ()

crozet 

všechny recenze uživatele

Formální přímočarost a lehkost kombinovaná s (jakoby již zapomenutou) řemeslnou brilancí, promlouvající svědkové jako šlechta humanity i mluveného slova, záznam na charakteristickém filmovém materiálu ...a v hlavní roli svatý člověk. Našinec se považuje za s látkou obeznámeného, ale vyspělá forma, sdělnost a charismatické (přitom nenásilné) poučení, kterému je po celý dokument vystaven, sebere i po letech nesmlouvavě jeho pozornost a v závěru přemůže. ()

Reklama

nascendi

všechny recenze uživatele

Nie všetci Nemci boli fašistami; áno, počas výstavby socializmu sa robili aj chyby; iba 15 až 20 % islamistov patrí k radikálnemu krídlu. Všímate si, ako sa po nejakom čase aj tie najväčšie svinstvá relativizujú naprieč dejinami a ideovým zameraním? A ľudia, ktorých nejaká ideológia zomelie, sú bez najmenšej šance na záchranu. Čo pomohlo Milade Horákovej, že sa zachránila od popravy fašistami, keď ju o pár rokov popravili komunisti. Čo jej proti Urválkovi a podobným netvorom mohlo pomôcť viac, ako priznanie viny, naučenie sa scenára a poslúženie zámerom strany, ktorej členovia si pospevovali : "Rozboríme sveta starý základ ..." a naozaj to všetko aj rozborili až do základu a bez náhrady. A milióny užitočných idiotov sú naďalej pripravené obetovať svoju ľudskú dôstojnosť, keď budú mať mlieko za 1,70 Kčs. Mumlajúc, že za socializmu bolo lepšie, mi pripomínajú starčekov tvrdiacich, že za socializmu mali aj erekciu lepšiu. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Dokument sice vše zobrazuje objektivně, ale bez řádné hloubky či spádu. Nemůžu proto hodnotit jinak než průměrně. Je tak nějak hořce vtipné, že s vynesením zcela jednoznačného soudu nad tímto dílem nemají problém ani zapřisáhlí antikomunisti (dávají "z principu" 5 *), ani konspirátoři, co "prohlídnou každou propagandu" (dávají 1 *). ()

Pragrik 

všechny recenze uživatele

Myslím, že vše výstižné napsal v komentáři o filmu Mahalik. Pro nehistoriky tento dokument odhaluje naprosto neuvěřitelné věci, které se událi v naší historii. Podle mne by každý člověk, ikdyž zrovna nestuduje historii, měl vědět co se dělo v hrůzných 50.letech v Československu, kdy opravdu stačilo k odsouzení k trestu smrti velice málo. Vše se dalo zinscenovat a nevinní lidé s tím nemohli nic dělat. Případ Dr.Milady Horákové ukazuje jen malý kousek těchto hrůzných činů, dovídáme se zde o jejím předchozím životě a její zapáleností myšlenkou Masaryka, vlastenectvím. Opravdu nejen na tuto osobu nelze nikdy zapomenout a mělo by se o těchto letech učit více na školách. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama