Reklama

Reklama

Zeměpis těla

(festivalový název)
  • USA Geography of the Body
Krátkometrážní / Experimentální
USA, 1943, 7 min

Obsahy(1)

Filmu předchází citace Aristofanea: "Vášeň a touha po celku se nazývá láska." Potom už vidíme série záběrů nahých lidských těl, které se za pomoci často extrémních detailů snaží představit tělo jako smyslnou krajinu plnou pahrbků a prohlubní. (Morien)

Recenze (4)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Režisérově snaze vyložit lidské tělo jako krajinu bohužel nedostačují výrazové prostředky. Zachycovaná „krajina“ (zabíraná bohužel zcela nekrajinně a věcně) se příliš rozpadá do jednotlivých záběrů a spíše než evokativně působí jako technická ilustrace originální tvůrčí myšlenky. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že tvorba Willarda Maase mě vždy trochu míjí. I na Geography of the Body oceňuju spíš myšlenku než její zpracování. Makrozáběry na lidské tělo rozhodně nevytváří dojem smyslnosti (obzvlášť pokud snímají onoho extrémně chlupatého muže) a Maasův nezaujatý komentář tento rozpor jen prohlubuje. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli smyslná, ale krajina to byla, to je fakt. A někdy jsem si říkala, co že to vlastně vidím. Nápad, který Lennon s Yoko Ono dotáhli Mouchou k dokonalosti. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Čo viac by si chcela, než Geografiu tela? Pery zväčšené i so špičkou jazyka vyzerajú sťaby údy prepletené. Klky a záhyby ľudské zas do zvláštnych studní otvorené. Do toho básnička surreálna od priemerného básnika, neuchvátila veľmi táto avandgardná lyrika. Rezultát: varené z prvého plánu - vytvoriť čosi nezvyčajné, telá ponazväčšovať, pridať k týmto makrozáberom chladnú recitáciu; necítiť zaujatie ani cit pre vytvorené dielo. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama