Reklama

Reklama

Snímek Nicka Broomfielda líčí tragédii z listopadu 2005 ve městě Haditha, kde Iráčané spáchali atentát na příslušníka US Navy. Americké síly NATO v odvetné akci postříleli čtyřicet mužů, žen i dětí z okolí. Film nelíčí účastníky iráckého odboje pouze jako teroristy, ale také jako otce od rodin, přátele či patrioty, kteří se nechali využít krvavou rétorikou islámských extremistů. Příslušníky vojsk představuje jako obyčejné kluky, kteří nezvládají svou roli, strach ani stres. Uniformovaní chlapci se prohánějí ulicemi města za zvuků tvrdé muziky a ochutnávají adrenalin hry na vojáčky, jež se v okamžiku krize promění v tragickou realitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (157)

klerik 

všechny recenze uživatele

Nemám rád chladné dokumentaristické výpovede typu UNITED 93 a PREPADNUTIE. Ale práve tu by trochu viac odstupu prospelo. Niektoré scény sa totiž vyslovene snažia o citové vydieranie. Tvorcovia sa pokúsili nahliadnuť do vnútra oboch strán konfliktu (aj keď jasne vidieť, že o moslimoch toho tvorcovia moc nevedia ), ale toho vojenského klišé mohlo byť menej. Nie zlé, ale neprináša takmer nič nové. De Palmove REDIGOVANÉ bola iná káva... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla hodně silná nálož, působilo to na mě tak autenticky, že jsem to nemohla rozdejchat a to je už co říct. My si tady žijeme relativně v klídku a nemáme ani ponětí a představu o tom, co prožívají postavy, o kterých byl právě tenhle film. Jestli se to stalo skutečně přesně do puntíku takhle, to nám asi už nikdo neřekne, ale jen to málo co jsem viděla a slyšela, se mnou zase po dlouhé době silně otřáslo. Fanatismus, strach, ale i otupělost, zkrátka žádná pozitivní emoce na vás nedýchne ani omylem. Jen bezmoc, beznaděj a jak tam říká jeden americkej voják, stejně to nikdo nepochopí. A má pravdu, já to fakt nejsem schopná jako normální lidská osoba, za kterou se považuju pochopit. Už jen když jsem slyšela jakými hesly se vojáci hecují při cvičení a před nástupem na místo, kde budou odsouzeni k boji, tak z toho mrazí : Já jdu muž proti muži. Bodnu tě do oka svým nožem. Já jdu muž proti muži, Praštím tě do hlavy svou E2. A z té opačné strany zní pochopitelně něco podobného, jen v bledě modrém. A kolik to odnese obyčejných lidí, je jen hrůzná kapitola, která se nese celým filmem. ()

Reklama

Scar 

všechny recenze uživatele

Toto je posledná forma, ako dokumentaristickým štýlom ukázať, čo je vojna. Ďalšou štáciou je už len skutočný dokument, ktorý naozaj nemusia rozdýchať slabšie povahy. Ak sa teda necítite na autentické zábery vojny, kde sa strany nedelia na dobrých a zlých, ale zlých a ešte horších, pozrite si radšej toto. Podobná kvalita ako film Smrť čaká všade, ktorý tiež odporúčam. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Špičkové dokudrama o jedné totálně zpackané válce. Ať už někdo Bushovi a jeho neokons argumenty o šíření demokracie věří, nebo ať už si myslí, že je to banda ohavných nixonovských plutokratických krvežíznivých sobeckých hajzlů, všichni se asi shodnou, že jak jsou američtí republikáni na poli špinavých a podloudných machinací mistři, tak coby velitelé přímého vojenského konfliktu nestojí za nic. Ať už byly skutečné důvody vpádu do Iráku jakékoli, samotné provedení se povětšinou neslo a nese v podobnému duchu, jaký ukazuje Nick Broomfield ve svém nejnovějším majstrštyku. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělé. Film ukazuje, jak je násilí krásně zbytečné a hlavně slepé, lhostejné a naprosto mimo jakýkoliv řád...prostě in the fucking war. Násilí nemá žádný pravidla, nevinní mají smůlu je v tom, že nemají zbraně. Plačící milenka která chce zemřít u svého zastřeleného přítele a smějící se vojáci dokresluje tuhle šílenou hrůzu. Todle všechno je tu názorně ukázaný bez jakýchkoliv zbytečných dramatických fines, je to rekonstrukce skutečný události. Nakolik je ta rekonstrukce skutečně realistická posoudit nemůžu. Válka a násilí je zlo proti kterému nejde bojovat, které nejde vymýtit, které tu bylo je a bude pořád, ale jde ho alespoň ukázat, ukázat na jeho podstatu, jako to udělal tento filmový dokument. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Realita: Haditha je město na západě Iráku, v provincii Anbar a je baštou povstalců. V Hadithě mají hlavní slovo mudžáhedinové, o moc se tam dělí sunitští extrémisté a přívrženci Al Kájdy. V Hadithě padlo 1.srpna loňského roku šest příslušníků americké námořní pěchoty do léčky a byli zastřeleni. O dva dny později zabila nastražená bomba dalších 14 mariňáků i s jejich tlumočníkem. Odveta byla krvavá. Jednoho listopadového rána zde bylo vojáky z bezprostřední blízkosti zastřeleno 24 civilistů, mezi nimiž byly ženy a děti. (Rodriguez)
  • Jedným z hlavných soundtrackov filmu sa stala pesnička „LiesLiesLies“ od skupiny Ministry. Túto pesničku počúvajú aj mariňáci počas prevozu na svojich vozidlách Humvee. Dej filmu sa odohráva v roku 2005, ale album, ktorý obsahuje „LiesLiesLies“ bol vydaný až roku 2007. (Hookiuko)

Reklama

Reklama