Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swanková předvádí nezapomenutelný výkon v roli Amelie Earhartové, legendární americké pilotky, která se nesmazatelně zapsala do historie létání. Biografické historické drama zachycuje Ameliinu touhu vzlétnout k oblakům od prvního okamžiku, kdy ji jako mladá dívka pocítila při pohledu na letadlo nad rodnými kansaskými pláněmi. Ve 30. letech 20. století, kdy ženy podle všeobecného mínění patřily za plotnu, se Amelie stala první ženou, které se podařilo přeletět Atlantik a tento skvělý úspěch jí katapultoval mezi národní celebrity. Prožila úžasný vztah s charismatickým obchodním partnerem a posléze milujícím manželem Georgem Putnamem (Richard Gere). Společné ambice a vzájemná láska způsobily, že jejich pevným manželstvím neotřáslo ani Ameliino odhodlání létat, ani její vášnivý milostný poměr s Genem Vidalem (Ewan McGregor). V roce 1937, během pokusu obletět svět, však Amelie Earhartová nad Pacifikem zmizela. Kombinaci strhujícího dramatu, vzrušující romance a velkolepého dobrodružství natočila režisérka Mira Nairová. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (81)

F.man 

všechny recenze uživatele

Když Ellen Page nedávno zniňovala ve snímku Whip It jakousi Earhard, ještě jsem se moc nechytal. Po Amélii už sice vím kdo se za tímhle jménem skrývá, ale to je tak vše co mi snímek dal. Životopisné fakta a milostné problémy jsou totiž fajn, ale pokud postrádají alespoň nějakou menší zápletku, napětí a hlavně jakoukaliv gradací, stávají se pouhou nudou. Hodně mi to připomnělo nedávný Coco Before Channel , kterému jsem vytýkal úplně to samé. A je to škoda, protože Hilary Swank role sedla a i jména jako Ewan McGregor či Richard Gere rozhodně slibovali něco víc. Takže zklamání. Could you please marry my father? ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Slabučké. Nuda, nuda, nuda sa strieda s banalitou a samým klišé, príbeh kĺže po povrchu, striedanie nejakými dobovými zábermi s životopisom má pramálo spoločného, zdalo sa mi, že sa herci akoby do tých rolí nehodili, obzvlášť Richard Gere a Ewan McGregor. To čo sa stalo Amelií je smutné, ktovie ako to vyzeralo v skutočnosti, či sa bála a či žila ešte dlho potom, ale vo filme ma to nezaujímalo. Nezaujímali ma jej výkony a prvé rekordy. Bolo to akoby som sledoval nemecký film od Rosamunde Pilcherovej. Páčila sa mi len doba, v ktorej sa to všetko stalo a zábery z kokpitu a z výšky. ()

Reklama

Hafran 

všechny recenze uživatele

Přeletět přes Atlantik je hračka, stačí se trochu zasnažit. ;) Možná byla Amelia Earhart výjimečná žena se zajímavým životem, ale z tohohle upovídaného filmu bez příběhu se nedozvíte nic víc, než co je v obsahu. Sterilní a bez nápadu, nevypráví ani o útrapách během letu, ani o těžkostech pro ženu se prosadit v letectví, ani o lásce a radosti, takže vlastně o ničem. Navíc Gere a McGregor opravdu nepředvedli nic moc. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Příběh to je strhující, výpravné habaděj, perfektní herečka v hlavní roli a dva fešáci jako sekundanti, tak kde to vázne? Na mě to působí moc odosobněně.. Režisér Ronald Bass ("Rain Man", "Nebezpečné myšlenky", "Jak přicházejí sny" a "Druhá nebo první" - všechno moc super) mi ten příběh nedokázal prodat, jen suše odvyprávět a to si myslím Amelie Earhartová vůbec nezaslouží.. Ewan McGregor mohl být nahrazen kýmkoliv, protože pronesl pár vět a ukázal dva obličeje.. Richard Gere pouze ztvárňuje křoví a charakteristika jeho postavy je jako májové počasí.. A Hilary Swank hraje prkenně, ale taková pravděpodobně dle záběrů na konci filmu Amelie Earhartová opravdu byla.. Bohužel malé dílo o velkém příběhu :-( Čekala jsem víc.. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Krásné, skutečné, okouzlující, silné, napínavé. A kupodivu vůbec ne "americké". Nádherný příběh. Ten konec mě tedy trochu překvapil, smutný konec. Děj krásný, postavy nádherné, manželství s velkou láskou a nádherné záběry přírody. Herci obvyklé výkony, Hilary Swank byla ale neodolatelná se svými krátkými vlasy a velkým zářícím úsměvem. Film pro každého diváka. "Uvidíme se..." ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Amelia Earhartová přeletěla Atlantik poprvé 17. června 1928, tentokrát ještě v roli cestující. 20.–21. května 1932 to už zvládla jako pilotka. Na osudný let kolem světa odstartovala 1. června 1937. Pohřešovaná je od 2. července 1937. (Petulka88)
  • Amelia Earhart byla první ženou, která překonala rychlost 290 km/hod. (jenik71)

Související novinky

Burtonova „Alenka“

Burtonova „Alenka“

26.07.2008

Po ponurém příběhu o mstivém hrdlořezovi z londýnského holičství se Tim Burton vrací ke stylu Karlíka a továrny na čokoládu. V listopadu pod dohledem producenta Richarda Zanucka, se kterým… (více)

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

29.05.2008

Klidně by z toho mohla být další oscarovka. Už jen kvůli účasti Hilary Swank, pro kterou je projekt s prostým názvem Amelia srdcovkou, v níž nejen ztvárňuje hlavní roli, ale podílí se i na produkci.… (více)

Reklama

Reklama