Reklama

Reklama

13. komnata - Série 1 (2006) (série)


13. komnata Jana Nedvěda (S01E04)

(epizoda)

Obsahy(1)

Písničky Jana Nedvěda zná v Čechách asi každý. Jeho koncert dokázal svého času zaplnit Strahovský stadion. Novinář Honza Dědek vnímal v době dospívání Jana Nedvěda jako věrozvěsta pravdy, lásky a přátelství. Jeho písně byly první, které se učil hrát na kytaru. Ztotožňoval si texty písní s životními postoji tohoto barda s kytarou, byl přesvědčen, že je jako kněz, který to, co zpívá, také žije. Postupem času si začal klást otázku, zda tento písničkář někdy skutečně věřil tomu, co zpívá, čemu uvěřilo tolik jeho příznivců. A pokud opravdu zpíval z přesvědčení, jak je možné, že jeho osobní život, se během několika let ocitl v troskách – tři nevydařená manželství, ani s jednou ženou není schopen komunikace, neshody s bratrem Františkem, válka s dětmi, soudní procesy, nenávist. Kdy a proč se rozbil Nedvědův vztah s dětmi a manželkou, kdy a proč s bratrem Františkem? A co s Nedvědem učinila mrtvice, kterou prodělal, kdy byl na všechno sám, kdy byl neschopen pohybu a musel začínat opět od začátku – bez lásky, přátel, rodiny, peněz, podpory? Třináctou komnatu hledáme v rozdílu mezi touhou po životních hodnotách, o kterých Jan Nedvěd zpívá své písně a tím, že se mu nedaří naplnit tyto hodnoty ve skutečném životě. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Tak málo je,málo je lásky" pobrukuje si spolu s Honzom Nedvědom verné publikum vzájomne sa milujúcich kotlíkárov okolo táborákov či na masových potlachoch od Porty až po Strahov. Aby si túto mantru potvrdil aj sám umelec, posťažuje sa, ako ho všetky bývalé nechali, lebo ho nechceli opečovávať. Lenže hop - nechali ho aj deti, roky bol pohádaný aj s bratom. Môže si hovoriť čo len chce, ale ak je na jednej strane len ON a na druhej tí, čo boli roky nejakú dobu s ním,asi nebude chyba len na strane tých druhých. Ale Honza má svoju pravdu a na svojej strane verné publikum, potvrdzujúce mu jeho videnie sveta. Ale nielen nedostatok lásky umelcovi prekáža. Posťažuje sa, že jeho exmanželky a potomkovia mu visia cez osem miliónov. 13. komnata sa snaží pôsobiť investigatívne, no neodhaľuje príliš veľa. Ukazuje folkáča, okolo ktorého musia byť všetci ticho (apaticky a akoby pod liekami pôsobiaca nemá partnerka Pavlínka), aby si vypočuli jeho piesne a videnie sveta a ukazuje i druhého Honzu - novinára Honzu Dědka, vďaka ktorému sa v dokumente okrem folku spomenie aj skupina Sex Pistols. 50% ()

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Honza Nedvěd dokázal spadnout z vrcholu popularity až na tvrdou zem. Pravděpodobně se při tom pořádně uhodil do hlavy, v níž se mu vše tak nějak pomotalo a z mluvčího foklového národa se stal ubreptaný pitomec. Přestože mám v sobě slušnou dávku cynismu, tak tomuto vyměknutí mozku jsem se nedokázal ani škodolibě smát. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Honzu Nedvěda a jeho starší písničky mám velice rád, nedávno jsem byl na jeho comebackovém koncertu. Bylo znát, že se v tomto věku přiklání více k Bohu. Snad mu to pomůže zahnat jeho běsy. Dokument mi přišel dost tvrdý vůči Nedvědovi, zaujatý. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ten méně sympatický z bratrů Nedvědových vypráví o svých osudech, které z něj do jisté míry udělali společenskou trosku. K tomu samozřejmě pomohly jeho vleklé spory s bratrem Františkem. ()

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

Oskeruše 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zpověď Jana Nedvěda je plná rozporů a protimluvů. V jednu chvíli mu nesejde na tom, zda ho někdo o něco připraví, a vzápětí by se už nikdy nikým okrást nenechal a kousal by jako pes. Texty jeho písniček opěvují lásku, přátelství a trampskou čest, ale o svých bývalých manželkách a vlastních dětech nedokáže promluvit bez nenávisti v hlase. Tento díl 13. komnaty je vystaven na kontrastech i po formální stránce. Honza Dědek nechá promluvit písničkáře, následuje střih, a k témuž tématu promluví někdo z Nedvědových známých. Je škoda, že účast na natáčení přijala jen hrstka zainteresovaných (bavič Petr Novotný a Janův bratr František se svou manželkou). Konfrontace s těmi „nejbližšími“ by byla jistě zajímavá. Dědkovy otázky jsou trefné, výborně zvolené, nepodbízivé. Nejpůsobivější jsou záběry na mladičkou Pavlínku. Loutka bez duše, hadrová panenka, oddaně vzhlíží ke svému vlastníkovi, majetnicky rozvalenému pašovi Nedvědovi. V kapse se mi zvolna otevírá kudla… Záznam ze Strahova: „Pro jednu pitomou holku, pro pár chvil touhy, podved se všechno, o čem doma si sníš. Teď je mi to líto…“ Bez kytary v ruce mluví Jan Nedvěd jinak. Jed ukapává. Chyba na jeho straně? Nesmysl! „Všechny mě opustily, když zjistily, že život s muzikantem nejsou jen peníze! Ta první od mě odešla, když jsem byl na vojně – odtáhla za nějakým chlapem a našemu dítěti řekla, že to on je jeho tatínek. Druhá žena byla docela schopná manželka, starala se o mě i o děti, ta byla v tomhle ohledu nejlepší, ale nakonec se to nějak pokroutilo a ona zmizela. A pak přišlo třetí manželství, ale to nebyla ženská, to byl normální chlap – na domácí práce ani nesáhnula, o děti se nestarala, ta si chtěla jen hrát a být slavná jako já!“ Střih a manželka Františka Nedvěda: „Život s muzikantem je pro každou ženskou strašně náročný. … To vydrží málokterá holka.“ Nikdy jsem nebyla členkou fan- ani antifanklubu Jana Nedvěda a jeho písničky znám jen od táboráků. Ale díky povedenému dokumentu jsem si obrázek o sesazeném králi českého folku udělala. Duševně nemocných lidí mi bylo vždycky líto… ()

mr.bredok 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

PŘESVĚDČILO MNE TO O TOM ŽE NEDVĚD JE ZVLÁŠTNÍ PATRON A NAVÍC JAK SE ZDÁ U STÁNKŮ NA LEVNOU KRÁSU JIŽ NEPOSTÁVÁ....JAKO OSOBNOST JE PRO DOKUMENT JISTĚ ZAJÍMAVÝ, ALE ROZHODNĚ NEPOBĚŽÍM KUPOVAT JEHO DESKY.... ()

badajajuak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nehledě k tomu, že jsem tyhle písničky kdysi taky trochu poslouchal, nevím proč bych měl dávat nízké hodnocení jen kvůli tomu, že tohoto člověka nyní moc nemusím. Jinak souhlasím s tím co zaznělo od Honzy Dědka na konci pořadu - a totiž, že HonzaNedvěd je snílek žijící ve vlastním světě s nezájmem o své okolí... ()

Reklama

Reklama