Reklama

Reklama

13. komnata - Série 1 (2006) (série)


13. komnata Jaroslava Pouzara (S01E16)

(epizoda)

Obsahy(1)

I slavní mohou být zranitelní. Zápas legendárního českého hokejisty s vážnou nemocí. Jaroslav Pouzar je mezi českými hokejisty prvním držitelem nejslavnější trofeje světa, Stanleyova poháru. A to hned trojnásobným. Jeho bohatá kariéra dále zahrnuje dva tituly mistra světa, jeden titul mistra republiky a jeden mistra německé ligy. Do NHL odešel v roce 1982, hrál v kanadském Edmontonu v jednom z nejslavnějších útoků hokejové historie společně s Waynem Gretzkym a Jarim Kurrim. Po třech a půl letech musel (pokud nechtěl emigrovat) zpátky do Evropy a několik let strávil v německé lize. Do NHL se ale ještě jednou vrátil, když si ho Gretzky vyžádal, aby Edmontonu pomohl v play-off. Odjel „na černo", (jeho pobyt za mořem legalizoval manažer Glenn Sather až dodatečně desetitisíci dolary pro Pragosport), ale Stanley cup s Edmontonem skutečně znovu vybojoval. Aktivní hráčskou kariéru ukončil v roce 1991. Stal se prezidentem českobudějovického klubu, později tu i působil jako trenér. Otevřel první velké fitnes-centrum ve městě, postavil si dům, znovu se oženil, před třemi lety se mu narodil syn.
Do života slavného, bohatého a úspěšného muže ale zasáhla nemoc. V létě roku 2004 u něj propukla leukémie. Stejný typ, kterému před několika lety podlehl politik Josef Lux. Poměrně rychle se podařilo najít vhodného dárce a tak už v prosinci téhož roku podstoupil na onkologii v Brně transplantaci kostní dřeně. Dnes, po roce, se zdá, že je z nejhoršího venku a naděje na úplné uzdravení den ode dne stoupá. K nemoci přistupuje podobně jako k hokejovému zápasu – aktivně a s odvahou. O jeho životě, kariéře a překonávání nemoci s ním hovoří publicista Jan Rejžek, který se s ním poprvé setkal před třiceti lety, kdy o něm jako začínající novinář psal článek do Jihočeské pravdy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Většinu komnat hodnotím třemi hvězdami a tak to bude i u této. Zhlédl jsem ji téměř po čtyřech letech a tak už jsem věděl, že se Jarda z té zákeřné nemoci téměř dostal. Potěšilo mě, že začátkem roku 2009 získal hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2008 za celoživotní postoj. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama