Reklama

Reklama

13. komnata - Série 1 (2006) (série)


13. komnata Táni Fischerové (S01E22)

(epizoda)

Obsahy(1)

Táňa Fischerová je známá jako herečka i jako poslankyně Parlamentu České republiky. Výrazně se angažuje v oblasti charity a veřejného života vůbec. O jejím soukromí se toho však mnoho neví. Nepatří mezi ty, kteří svými aférami plní titulní stránky bulvárních novin. Přesto i ona má svou "13. komnatu", o níž je ochotná bez zábran mluvit. Její 13. komnatou je syn Kryštof postižený dětskou mozkovou obrnou. Je upoutaný na invalidní vozík, do konce života bude potřebovat péči jako batole. Na jeho výchovu byla od začátku Fischerová sama.
Následky dětské mozkové obrny se u Kryštofa začaly projevovat postupně během prvního roku života. Definitivní znění diagnózy se dověděla v době, kdy zůstala bez partnera a bez angažmá. Otec Kryštofa Petr Skoumal od ní odešel. To pro ni bylo nejtěžší období. Byly okamžiky, kdy podle vlastních slov těžko hledala důvod, proč něco dělat, proč vůbec žít.
Od té doby ale uplynulo už mnoho let. Táňa Fischerová se dávno s postižením svého syna vyrovnala a naučila se život brát takový, jaký je. Dnes jejich společný život vypadá tak, že sedm měsíců v roce tráví Kryštof v ústavu v Dolní Poustevně a pět měsíců je doma. Jde o to, aby se naučil mít svůj vlastní život, aby si zvykl, že matka s ním nebude navždycky a aby se i ona mohla věnovat své práci.
Shodou okolností natáčení vyšlo na dobu, kdy Kryštofovi bude třicet let. A tak jsme této náhody využili a z oslavy jeho třicátých narozenin učinili hlavní motiv filmu a vlastně záminku k bilancování života obou.
Moderátorem pořadu je publicista a překladatel Josef Rauvolf. K tématu má velmi blízko, protože sám má dceru s diagnózou dětské mozkové obrny a s těžkým zdravotním postižením se narodil i jeho nejmladší bratr. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Taťáně Fischerové se podařilo i za aktivní průvodkyniny pomoci dokonale, současně postihnout zdar i zhoubu svého mateřství a povznesení svého lidského údělu. Noblesa a takt, které přitom prokázala, jsou obdivuhodné a ryze niterné. Povědomí o tom, co je v lidském životě opravdu nosné, dostalo v tomto pořadu svůj další rozměr. V době vypjatého konzumismu, která stojí a padá se slovními obraty sebestředně pojímané seberealizace, to je skutečnost, která nemůže nepovzbudit i jiné. Tím spíš, že Fischerové se podařilo propojit srdce i rozum, mateřskou lásku i uměleckou dráhu s vědomím fyzické omezenosti vlastního lidského života a jeho dočasnosti. Je to láska, která se neutápí v sobeckosti a je schopna prozíravě vnímat svět i jinýma než jen výhradně vlastníma očima. ()

Reklama

Reklama