Reklama

Reklama

Krásky a tajemství – tak přece začínají všechny filmy noir. Dánský sebereflexivní thriller. Základem postmoderního a sebereflexivního thrilleru dánského režiséra Oleho Bornedala je otázka, jaké jsou osudy postav mimo to, co nám z nich film ukáže, a jak si k figurám automaticky dosazujeme příběhy na základě diváckých či čtenářských zkušeností.
Během dopravní nehody potká forenzní fotograf Jonas tajuplnou Julii. Když ji posléze navštíví v nemocnici a je jejími příbuznými považovaný za jejího přítele Sebastiana, začne se propadat do víru lží a fikcí, který sám přiživuje. Jelikož o Sebastianovi nic neví a dívka trpí ztrátou paměti a následkem šoku i dočasnou ztrátou zraku, vezme na sebe Jonas identitu, kterou si sám vymodeluje na základě svých nenaplněných snů. Paralelní fiktivní život se pro něho stává únikem před každodenní prací, usedlým rodinným životem i porouchaným autem. Jenže Sebastianova realita je zásadně odlišná od toho, co si Jonas vybájil, a začne ho záhy dohánět.
Důmyslný scénář reflektuje principy noirových krimi příběhů. Ty také ve svém základu často stojí na vypravěči, jenž svému okolí a druhým postavám přiřazuje domnělé příběhy, které jsou postupně konfrontovány s realitou.
Scenárista a režisér Ole Bornedal snímkem Pouze další love story potvrdil své kvality jednoho z nejoriginálnějších tvůrců současnosti, kteří ve svých filmech reflektují a dekonstruují narativní principy klasických žánrů. Mezinárodně na sebe upozornil již v roce 1994 filmem Noční hlídač, který o tři roky později přepracoval pro americký trh do filmu Hlídač mrtvých. Z jeho dalších snímků získal nadšené ohlasy především moderní morytát Zbav nás od zlého z roku 2009. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Český název perfektně vystihuje celkovou atmosféru a vyznění filmu. V podstatě jde o romantický příběh, ale ve spojení se samotným námětem a syrovým prostředím Dánska jsou místy jakékoli milostné tendence zcela přebíjeny thrillerovým hávem, což dělá tento severský snímek zajímavějším a poutavějším. Zápletka se mi líbila, stejně tak i filmový syžet, kdy vše začíná koncem a my vlastně čekáme na vysvětlení, proč se to tak stalo. Zkrátka o něco méně lepší Bornedalův snímek než jeho pozdější Fri os fra det onde, ale i tak jde o velmi kvalitní film. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Tento thriller má vše co mít má. Vynikající námět, který se povedlo maximálně využít díky brilantnímu scénáři, skvělé a originální režii, výborné hudbě a především herecké výkony jsou na nejvyšší úrovni, Nikolaj Lie Kaas (Sebastian) se může řadit k nejlepším filmovým záporákům, bezchybně svou roli zahrál Anders W. Berthelsen (Jonas) a Rebecka Hemse (Julia) byla zkrátka excelentní. Úžasně povedená atmosféra a celkový noir styl. A protože i závěr byl znamenitý tak bez debat za 5*. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nejdřív bych chtěl totálně odepsat českej dabing v tomhle filmu. Všichni byli neskonale strašní, ale taková Lucie Vondráčková, tu by to vůbec neměli nechat dělat v žádném filmu. To byla první vlaštovka, která mi naznačila, že ten film bude stát docela za prd. Nepřesvědčivé herecké výkony se proplétají v docela stupidním ději, kterej je navíc těžce předvídatelnej. Postavy se chovají hloupě až podezřele debilně. Herectvo v podstatě nesympatické, kromě záporáckého Nikolaje - jeho obličejová ksichtózní mimika v záběru na začátku filmu, to je a) strašně přehnané, upocené a ne moc přirozené, b) přesto asi nejlepší herecký výkon celého filmu. Celé se to dělá víc mysteriozním, než to ve skutečnosti je. Nejvíc mě vlastně pobavila jedna taková hláška, kterou pronesla zhrzená manželka, která najde cizí kalhotky: "Já přece nemůžu mít tuhle velikost! Po dvou dětech mám přece širokou prdel!" chch, to pobavilo. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

FUCK!! Pustil jsem si Film.. A po 20 minutách všichni z obýváku odešli.. Prý.. Nejhorší film, co kdy viděli! Já nemám rád filmy.. Které jsou složité, Nezajímavé, s nudnými dialogy s pomalým tempem čiže téměř Bez děje, akce, Mluvené vyprávěčskou formou a to Jedním Hlasem.! Fujtajble! Opět to Řadím mezi Drama! A potvrzují mé Pravidlo.. S Drama filmy do Háje! ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Perfektní začátek, který mě ihned vtáhl do děje. Hlavní hrdina touží být od mala fotografem, chce fotit krásy světa, místo toho fotí mrtvoly. Ukázka toho, jak se sny sráží s realitou:-) Temná severská atmosféra, místy brutální, absurdní, tragikomická. Škoda, že ten závěr to zabil, doslova. Název film plně vystihuje. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama