Reklama

Reklama

Po stopách Gándhího

(TV film)
  • Irsko In Search of Gandhi (více)
všechny plakáty
Irsko, 2007, 52 min

Režie:

Lalit Vachani

Obsahy(1)

Autor dnešního dokumentu z cyklu Proč potřebujeme demokracii si vytkl nelehký úkol: projít tzv. solnou cestu, kterou kdysi dávno absolvoval Ghándí. Na své pouti mluví s mnoha lidmi a zamýšlí se nad tím, jak se Indie změnila a jak Ghándího ideály zmizely pod nánosem konzumního života na straně jedné a zoufalé bídy na straně druhé, přičemž za obojí už nelze obviňovat cizí kolonizátory. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Smutně realistický pohled na >stav věcí< , bořící mýty o jistých aspektech indické "demokracie". Nu, Gándhí (a opravdu nebyl žádný velký demokrat v euroatlantickém smyslu slova!) se nejspíš i tak po tom více jak půlstoletí v hrobě obrací... - - - P.S. K cyklu: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10157577065-proc-potrebujeme-demokracii/207382540550008-egypt-sledujeme-vas/ - - - P.P.S. K jednotlivým pořadům: http://www.ceskatelevize.cz/tv-program/hledani/?filtr[SIDP]=10157577065&filtr[obdobi]=archiv- - - - - - (Poprvé viděno kdysi loni na >kastovním prostoru< , po repete 7.4.2011 hodnocení 25., komentář zde jako třetí - 7.4.2011) ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Nápad to není špatný. Vidět střet Gándhího učení s indickou globalizující společností má něco do sebe. Irský dokument nepřináší nic nového. Ukazuje rozkastovanou společnost. Chudoba, předsudky a náboženství - všichni to známe. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je demokracia dobrá pre každého? –––– Sprievodca myšlienkami a po stopách Gándhího s rozkošnou indickou angličtinou komentátora, našťastie v originále s titulkami. Napriek tomu nie celkom záživné, nie je to typický dokument, viacmenej živá pohľadnica. Zaujímavý je kontrast medzi myšlienkami Gándhího a konzumným obrazom mesta a potom aj medzi mestom a chudobou slumov. Ako hovoria miestni, nasledovať Gándhího už nie je možné, dnes už nikto neprijíma násilie pasívne, aj moslimovia sa musia báť. –––– Demokraciu chápem tak, že slabí majú rovnakú šancu ako silní. Západná demokracia, akú poznáme dnes, je len odvarom fašizmu. Skutočná demokracia nemôže byť vecou dvadsiatich ľudí z centra. ()

jerrik7 

všechny recenze uživatele

Solidní dokument srovnává Gandhiho ideály s dnešní indickou realitou. Nic převratného. Dávám pět hvězdiček proto, že jak o Ghandim, tak o dnešní Indii vím mnoho a tento film to vše velmi dobře vystihuje. Mnoho zajímavých záběrů z dnešního indického venkova a pěkné historické snímky z doby Gandhiho. ()

Reklama

Reklama