Reklama

Reklama

Emil je jen další rumunský dělník, který se ocitl bez práce. A tak se rozhodne, že nejlepší bude se přestěhovat do zahraničí, kde ho jako pracovní sílu alespoň náležitě ocení. Ovšem k takovému kroku potřebuje dostatečné množství peněz. Usoudí, že jediným způsobem, jak přijít k penězům, je prodat veškerý svůj majetek a migrovat do Austrálie. Ovšem narazí na podvodníka a zůstává bez majetku i bez peněz. Emil je však odhodlaný získat pět co mu patří a to za každou cenu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je zajímavý, že rumunský nebo balkánský film se k nám bez problémů dostane a lotyšský nebo litevský ne. Přitom i oni mají co nabídnout. Každopádně Rumunsko je v tomhle ohledu opravdu hodně daleko. Každý jeho film, co jsem zatím viděl, byl osobitý a pokaždé mě dokázal silně zaujmout. Veksl tak představuje současný stav Rumunska, který by se snadno srovnal i s tím českým stavem a ve změti porušování zákonů a nečekaných problémů se objevuje právě onen rumunský dělník, který by si přál mít lepší život, než mu samotná země nabízí. Docela solidně se do toho ale zamotá a je zajímavé sledovat každou minutu, jak jeho život bude následovat. Co se mi ale líbilo nejvíc, jak hlavní herec nádherně zobrazil obyčejnou postavičku východního bloku, která po pádu socializmu objevila, že život není jen o samém zakazování ze strany státu. Ale člověk se stále pořád musí nějak krotit, protože konec diktátorství Ceauşesca neznamená dělat si všecko, co chceme. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Výtečný rumunský snímek pojednávací o tom, jak jedna událost dokáže změnit člověka k nepoznání. Emil je obyčejný dělník, který stejně jako jeho manželka, dostal padáka v práci. Se svojí manželkou Annou se rozhodnou, že nejlepším východiskem z neperspektivní země je emigrace do Austrálie. Proto, aby odletěli, potřebují víza, a proto, aby jej získali, zase musejí mít dostatek peněz. Potom co dají do kupy potřebnou sumu, Emil jde do banky, aby proměnil peníze. Jenže je okraden a jemu se obrátí život vzhůru nohama. Byl jsem dost překvapený jakým směrem a tempem se hlavní hrdina Emil ubírá. Rozhodně jsem nečekal takový prudký a strmý vývoj postavy. V tomto filmu je mimo jiné také krásně vidět, jak tenká je hranice, mezi tím, co je ještě legální a co už není, a jak lehko se tato hranice dá překročit. A když už se překročí, všechno jde stranou i rodina. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Smutný film o rumunské současnosti. 1) Depkoidní snímek zobrazuje bez patosu a bez přehánění bohužel velmi uvěřitelný příběh, který by se klidně mohl stát i v Praze. 2) Pouze tři hvězdičky dávám proto, že opravdu netoužím po tom se na film podívat znovu. Za kvalitu a přesvědčivou civilnost by si však snímek minimálně ještě jednu hvězdičku zasloužil. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film zobrazuje hodne drsnu rumunsku realitu z roku 2008, napokon o tom aj hovori oficialny text distributora. Rumunsko malo dost velke problemy pri transformacii z centralne riadenej ekonomiky na trhove hospodarstvo, Revolucia 1989 nebola Zamatova, ale pekne drsna a brutalna - co sa stalo Ceausescovi je dnes uz notoricky zname. Rezisersky trochu slabe hlavne v strede a tempo niekedy nudi, oplati sa vsak vyckat do konca, potom to nie je take depresivne, skoncilo to relativne dobre : 72 % ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. A příležitostí je k tomu v postkomunistickém Rumunsku víc než dost. Syrově popsaný příběh jednoho obyčejného dělníka, který je okolnostmi dohnán dát se na dráhu zločinu. Ale na každého jednou dojde, takže ani Emil se štěstí nedočká. Teda Rumunsko bych si jako místo k životu nevybral. Veksl je hodně přirozený a uvěřitelný a hodně dobrý film. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama