Reklama

Reklama

Krev boha slunce

(TV film)
  • Německo SPHINX: Pizarro – Das Blut des Sonnengottes

Obsahy(1)

Připlul do Nového světa, aby se zmocnil bájného pokladu Inků. Pro Indiány to byla krev Boha Slunce, pro hrabivého conquistadora pohádkové hromady zlata.

V roce 1532 vyplula hrstka španělských dobyvatelů do neprobádaných končin Jižní Ameriky, aby hledali zlato a slávu. Jejich vůdce, Francisco Pizarro, snil o objevení bájného pokladu vládců říše Inků. Doufal, že objeví své El Dorado, legendární zemi plnou zlata, kde zbohatne tak, že to předčí jeho nejbujnější fantazie. V očích Španělů byla indiánská říše primitivní civilizací - ale ve skutečnosti tu dávno před jejich příchodem vzkvétalo několik vyspělých kultur. Zlato tady bylo vždy považováno za posvátné. Nazývali je krví Boha Slunce, nebylo předmětem obchodu, protože sloužilo výhradně náboženským účelům. Když se Pizarro ocitl před sídlem krále Atahualpy, tušil, že je u cíle své cesty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Yardak 

všechny recenze uživatele

Dokument o dobytí říše Inků Franciscem Pizarrem roku 1532. Zajímavé jsou informace o hledání zlata, respektivě bájného zlatého města Eldorada. Podobným stylem byl natočen dokument i o conquistadorovi Hernánu Cortésovi - Heroes and Villains: Cortes (2008). ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dokumentů a filmů o dobývání jižní a střední Ameriky "udatnými" Španěly s jejich hlavním vývozním artiklem křesťanstvím a chtíčem po zlatě, moc nevzniká, proto si každý, který už někdo vytvoří, zaslouží minimálně 3* jen z principu. Tento nám ukazuje "dobytí" Incké říše Pizarrem s jeho desítkami žoldáků, kterým nechali volný průchod k loupení a vraždění desetitisíce indiánských válečníků pouze proto, že konkvistadoři zajali jednoho domýšlivého idiota, který měl pocit, že je ztělesnění Boha na Zemi. Historie je plná zajímavostí, pravdy a ponaučení, proto by se o ní měl každý alespoň v náznacích zajímat. Více dokumentů o této tématice. 70% ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama