Reklama

Reklama

Spielberg o Spielbergovi

(TV film)
  • USA Spielberg on Spielberg
všechny plakáty

Obsahy(1)

Povídání Stevena Spielberga o tom, jak začal natáčet, jak ho fascinovaly filmy a jejich moc upravovat realitu, jak se dostal k TV-projektům, kde mu natočený materiál zpravidla totálně překopali, ale na druhou stranu, jak tvrdí, to pro něj znamenalo obrovskou zkušenost. Dokument pokračuje Duelem, který musel Spielberg natočit za 13 dní s pomocí 5 kamer (neustále si prý v hlavě přehrával jejich možné postavení a úhly), dále Sugarlandský expres, první film Spielberga s opravdovými hereckými hvězdami (mj. Goldie Hawn), konceptuálně založený na přeměně kriminálníků ve falešné hrdiny a na různých stanoviscích veřejnosti a postav k této události. V roce 1975 změnil tvář Hollywoodu Čelistmi. Spielberg zdůrazňuje, kterak ve střižně pochopil, že dva framey navíc změní nebezpečného žraloka v nefungující monstrum a že final-cut (symbol plné pravomoci režiséra nad filmem i v post-produkci) je pro tvůrce stejně důležitý jako samotné natáčení. Pokračuje se Blízkými setkání třetí druhu.... a tak dále, film po filmu napříč celým portfoliem Spielberga až po Mnichov a Válku světů. Dokument zrealizoval respektovaný kritik a producent Richard Schickel, který stojí rovněž za projekty Woody Allen: A Life in Film nebo Scorsese on Scorsese. (Shadwell)

(více)

Recenze (7)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u Scorseseho je i u Stevena zřetelně vidět upřímná láska k filmům, tudíž přestože 86 minut jen sedí a povídá, ničemu to neškodí. Hlavní témata jsou, zdá se, dvě: 1, Komunikace, nikoliv však studeno-válečná, nýbrž ta bytostně lidská. Děti a mimozemšťané s tím mají očividně menší problémy než lidé. To je důvodem, proč je každý třetí film Stevena o UFO. 2, Vypravěčství. Spielbergovi jde předně o to, co nejvíce zúžit vzdálenost mezi filmem a obecenstvem. Spielberg je vypravěč se vším všudy (nikoliv formální experimentátor), který touží diváka mermomocí pohltit dějem. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Rád se dívám na tyhle dokumenty o režisérech. V nich je možno se obvykled seznámit s jejich životopisem a filmografií. A tenhle dokument "Spielberg o Spielberg" mi ho rozhodně činí sympatičtějším, než kdybych ho neviděl, neměl ve svém archívu, aby se k němu mohl když budu mít chuť vrátit.***(4.12.2010) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Príjemné rozprávanie svetoznámeho režiséra o svojich názoroch na život, rodinu, film, politiku a umenie komunikácie medzi ľuďmi. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Společně se Spielbergem pěkné shrnutí všech filmů (a že jich je) tak jak je vnímal režisér, který výrazně ovlivnil svět filmů. ()

kamil0606 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument som natrafil v TV a hned ma uchvatil . Jednoducho dokument o Spielbergovi rozpravany Spielbergom ... Vsetky jeho pocity z filmovania v jeho zaciatkoch i zaujmave informacie o filmoch. Dokumenty nemusim ale toto bolo vazne zaujmave . Odporucam kazdemu ... ()

Reklama

Reklama