Reklama

Reklama

Adrien Brody a Beyoncé Knowles v biografickém hudebním dramatu o vydavatelství Chess Records, jež dalo světu rhythm'n'blues. Právě díky němu se z Chucka Berryho, Muddyho Waterse, Etty James či Willieho Jacksona staly zářivé hvězdy.
Kdyby v roce 1950 nevzniklo v americkém Chicagu hudební vydavatelství Chess Records patřící Leonardu Chessovi, možná by se svět nikdy nedozvěděl, jakou sílu v sobě skrývá hudební styl rhythm and blues, zkráceně R&B. Právě tato společnost se v padesátých a šedesátých letech minulého století stala hlavním centrem populární hudby produkované afroamerickou menšinou a právě díky Chess Records se z Chucka Berryho, Muddyho Waterse, Etty James či Willieho Jacksona staly hvězdy nejvyšší zářivosti. Byla to doba jako stvořená pro žhavou a strhující muziku, které právě tito zpěváci měli plné srdce. Po každém vzlétnutí sice následuje pád, ale Chees Records a umělci kolem něj dali světu víc, než mohl kdokoli očekávat. Ve výborném hudebním dramatu režisérky Darnell Martinové ztvárnil hlavní postavu Leonarda Chesse oscarový Adrien Brody a po jeho bok se postavila hudební superstar, uhrančivá kráska se zlatem v hrdle Beyoncé Knowles. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se těšil hodně dlouho. Dreamgirls jsou u mě v žebříčku hodně vysoko a tajně jsem doufal, že se "Cadillac Records" tomu úspěchu aspoň přiblíží...No nestalo se. Hodně situací je tu s Dreamgirls podobných, boužel jsou oděny do nudnějšího hávu. Alespoň že ten příběh stál za to a dozvěděl jsem se dost nových věcí...6/10 ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré. To tenkrát byly časy panečku. Dneska už asi ani nepředstavitelné, aby se afroameričan musel takhle protrápit k úspěchu. Film zabírá dobu moc pěkně. Jen mu chybí nějaká vůdčí postava. Jeffrey Wright je hodně věrný, ale celkově je pozornost rozdělená na moc osobností, takže ve výsledku působí každá trošku nevýrazně. Blues doba ještě ani nebyla koncertová, takže rozjetý vystoupení chybí. Celkově mi v tom tedy chyběla trošku šťáva, ale kvůli tomu si stěžovat nebudu, protože hudba byla úžasná. -"The new craze sweeping the nation for young white boys and girls, surfing. I've provided them the soundtrack, unbeknownst to myself. I'm very ready to make more songs for the Beach Boys and all other manner of white folks to steal." ()

Reklama

vojo 

všechny recenze uživatele

Vysoké hodnotenie skôr za skvelé blue.snenie ako za priemerné filmové prevedenie. Škoda, že o štýle vyvolávajúcom bez problémov zimomriavky nevzniklo dielo, ktoré by ho dokázalo precítiť (a my s ním) oveľa silnejšie. Cadillac records je však určite dobrou a záslužnou lekciou histórie o hudobnom štýle, z ktorého sa rozbehli tóny do sveta kľukatými cestami a pretavili sa do rôznych štýlov. Rock ´n´ rollom začínajúc a hip hopom nekončiac... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavá část hudební historie, natočená nějak... divně. Vlastně jsem ani moc nechápal to jejich pošťuchování a rozbroje. Známá jména se objevovala a mizela a najednou byl konec. Jak sestříhané z několika příběhových kraťasů, ale nepodařilo se ty příběhy správně a koukatelně sestříhat dohromady. Škoda. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Willie Dixon říkával, „blues jsou kořeny, všechno ostatní je ovoce“. Biografické hudební drama vypráví skutečný příběh hudebního vydavatelství Chess records, založeném v roce 1949 dvěma polskými imigranti Leonardem a Philem Chessovými (ve filmu vystupuje pouze Leonard). Leonard Chess byl proti proudu jdoucí novátor dající světu nesmrtelné hlasy jako Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Chuck Berry nebo Bo Diddley. Tvůrci snímku se nezaměřili pouze na jeho život, ale celkový vznik, slávu a zánik legendárního vydavatelství, díky čemuž se můžeme kromě Chesse seznámit s osudy dalších budoucích obyvatel Rock and Roll Hall of Fame, jako Chuck Berry, Etta James, Willie Dixon, Howlin´ Wolf, Muddy Waters nebo Little Walter. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • Adrien Brody vo filme vyfajčí až 14 cigariet. (ČSFD)
  • Úvodné scény, odohrávajúce sa v rokoch 1941 až 1947, obsahujú veľa automobilov z rokov 1953 až 1956. (sWONDER)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Reklama

Reklama