Reklama

Reklama

Columbo: Vražda na předpis

(TV film)
  • USA Prescription: Murder (více)

Psychiatr Ray Flemming je deset let ženatý, avšak prožívá vášnivý vztah s herečkou Joan Hudsonovou, která je zároveň jeho pacientkou. S její pomocí připraví rafinovanou vraždu své ženy Carol. Zároveň si zajistí dokonalé alibi. Nepočítá ovšem s vtíravým a zdánlivě nedůvtipným policejním vyšetřovatelem Columbem. Poručík v odrbaném oblečení si všímá různých detailů a neustále dotírá s doplňujícími otázkami. Podle všeho od začátku dobře ví, jak se události seběhly. Otázka je, jak pachatele usvědčí...

Americký televizní film z roku 1968 byl prvním dílem, ve kterém se objevil proslulý losangeleský detektiv v podání Petera Falka a také základní model příběhu, v němž diváci od začátku znají vraha, jeho motivaci, provedení zločinu i pečlivě vytvořené falešné alibi. Sledují pak práci detektiva, který pochází z nižší společenské třídy než všichni „jeho" pachatelé a v jejich noblesním světě se pohybuje trochu jako slon v porcelánu. Není třeba dodávat, že podceňovaný vyšetřovatel přesto pokaždé dospěje ke kýženému řešení. Fenomenální seriál se naplno rozběhl tři roky po uvedení samostatného snímku. Nové řady pak vznikaly s přestávkami až do roku 2003, tedy přes čtyřicet let, a dnes patří mezi klasiku televizního detektivního žánru. Peter Falk zde vytvořil svou životní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

honajz 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že je tam hodně hluchých míst a ještě se to hledá, ale stejně je poručík Columbo skutečně zábavnou postavičkou, kterou psychiatr velmi dobře odhadne (svou inteligenci skrýváte a schválně se vydáváte za prosťáčka, abyste lidi zmátl a oni vás podcenili), ale stejně na tohoto detektiva nakonec nemá a nechá se nachytat na vlastní léčku. Mimochodem, možná do role té mladé mohli vybrat atraktivnější herečku, tahle vypadala jako chodící krabice s velkým zadkem, a ačkoliv doktorova manželka měla svůj věk, působila daleko atraktivněji. 1/69 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tady ještě osmatřicetiletý Peter Falk netušil, že se jednou jeho Colombo stane celosvětovým hitem. Pilot byl navíc velmi podařený po všech stránkách do posledních napjatých pěti minut, možná i méně. Tady byl Colombo ještě štramák k nakousnutí, ostříhaný, oholený, baloňák skoro neviditelný. Asi sáhnu po jeho dalších kouscích, některé díly jako právě tenhle mně už skoro vyprchaly z hlavy. Výborný ! ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele

Falk je zde tak mladý. Je to sice ještě trochu jiný Columbo, ale jen vzhledem. Uvnitř je to ten starý dobrý Columbo. Vrah to měl tentokrát promyšleno velmi dobře a ke konci už začal být arogantní a myslel si, že má vyhráno, leč poručík na něj ušil jednu z největších boud seriálu. Mně ten konec přišel dobrý. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Pilotní Columbo (celovečerní film, ceněný dnes jako jeden z nejlepších TV krimi v dějinách) už má v sobě úplně vše, co ho určuje a zároveň odlišuje od ostatních kriminálek. Je zbytečné vypočítávat propriety, styl nebo to, že vraha potkáme dřív, než vyšetřovatele. Přesto, trvalo celé čtyři roky, než se začal natáčet seriál (!?), který můžeme milovat i někdy nesnášet za to samé - styl nikdy nepřekvapí, ale je s bývalým andělem Peterem Falkem unikátní. ()

sator

všechny recenze uživatele

Peter Falk se dozvěděl o scénáři a o roli si jim řekl, když se ale po úspěchu filmu mělo pokračovat seriálem, do dlouhého projektu už se mu ale vůbec nechtělo. Poznávací znamenaní detektiva Columba (Peter Falk) jsou  kromě pomačkaného pláště a doutníku také vůz kabriolet Peugeot 403, vůz byl využit náhodou, protože jej zapomněl ve studiu neznámý francouzský herec a Falkovi se zalíbil. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Film je zařazen v USA mezi 10 nejúspěšnějších televizních snímků v historii. (sator)
  • Ve filmu se objeví slavný Case Study House No. 22 od Pierra Koeniga. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších architektonických realizací šedesátých let 20. století a opravdu stojí v Los Angeles, respektive v kopcích vysoko nad ním. (Šandík)

Reklama

Reklama