Reklama

Reklama

Kdo napsal Bibli?

(TV film)
  • Velká Británie Who Wrote the Bible?
všechny plakáty
Velká Británie, 2004, 2x49 min

Obsahy(1)

Teolog Robert Beckford má v úmyslu odhalit pravdu a vydává se na cestu, jejímž cílem je zjistit, kdo napsal Bibli a zda je kniha psaná skutečně jen rukou Boží bez pomoci člověka.  Teolog Robert Beckford se naučil Bibli na klíně své matky a vyrůstal s vírou, že její obsah je pravdivý. Dvacet let poté, co byl vychován v baptistické rodině, už Beckford tolik nevěří, že tato kniha je psaná skutečně jen rukou Boží bez pomoci člověka. Otázka kdo napsal Bibli je nyní pro Beckforda důležitější, než kdykoli jindy. Má v úmyslu odhalit pravdu a vydává se na cestu, jejímž cílem je prozkoumat vše, od Genesis až po Bibli krále Jakuba. Jeho putování ho zavede z Birminghamu na Západní břeh, z Jeruzaléma do Turecka a z Říma na americký Jih. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Eodeon 

všechny recenze uživatele

rád bych byl vůči filmu zaujatý, ale i při nejlepší snaze mi stejně nezbude, než být stejně smířlivý, jako byl překvapivě dokument samotný. píšu překvapivě, protože mě tentokrát má očekávání zklamala. připravoval jsem se na žlučovitý, útočný a argumentačně chabý pokus popudit jedny diváky a obelhat druhé, ale dostalo se mi upřímné, i když trochu naivní a naprosto nedůsledné snahy pojednat téma autorství nejzásadnější i nejzávažnější knihy všech dob s co nejlepší vůlí. co na tom, že jeden inteligentní člověk s dobrým úmyslem si předsevzal v krátkosti vyřešit otázky, na jejichž zodpovězení by bylo bývalo třeba celé armády nejpovolanějších odborníků z převeliké škály různých oborů a disciplín - archeologů, teologů a biblistů, historiků, lingvistů specializujících se na latinu a řečtinu, odborníků na literaturu, interpretaci a umění, národopisců, religionistů a v neposlední řadě filosofů. co na tom, že k vyřešení toho úkolu má zjevně minimum času a k předvedení svých výsledků divákovi jen necelé dvě hodiny. co na tom, že znásilňuje výklad dějin moderními a postmoderními modely uvažování, když například význam pojmů jako plagiátorství nebo samo ústřední téma autorství nemělo v dobách, o kterých je v té které chvíli řeč, žádný, nebo úplně jiný význam s úplně jiným polem konotací? co na tom, že ho k výzkumu pudí namísto profesionálního zájmu osobní emoce, především pak pocit křivdy a hněv člověka, kterému byl v dětství podán velice zjednodušený, až nepravdivý příběh vzniku Bible. to jsou - a nemíním to ironicky - víceméně odpustitelné, i když hrubé nedostatky. a některé z nich dokonce omlouvají řadu jiných, například povrchnost bádání, tendenci ke zjednodušování sofistikovaných problémů na černobíle nahlížená dilemata, jistou zbrklost, až amatérskost technického provedení (jistě, jde o televizní film), zbytečné, až otravné osobní vsuvky a občasné hluché pokusy o navození lyričtější atmosféry vhodné k rozjímání. patrná omezení dávají pochopit v neposlední řadě i určitou zbabělost, když se protagonista Robert Beckford rozhodl nijak dále nerozvádět nejednoznačný náznak na úplném začátku filmu, kde dává do souvislosti významné postavení náboženství v lidské společnosti s dalším jejím podstatným rysem - sklony k terorismu. ono to totiž kvůli řadě podnětných postřehů z úst zpovídaných osob a příležitostně i dodaných samotným průvodcem dokumentu za podívání víceméně stojí. a i když si můžeme myslet, že autorství Bible není společensky nijak relevantní otázka, nýbrž spíše zajímavost pro historiky a pomůcka pro čtenáře, je zábavné si jí klást a může být podnětné vyslechnout si pokusy o její zodpovězení. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem se zhrozil, když průvodce tohoto dokumentu Polly Morland řekl, že je věřícím, a svoji pouť po stopách autorů jedné z nejvlivnějších knih světa zaháji tklivými záběry na svou osobu, zpívající v kostele gospely. Ale byl to falešný dojem. Přistoupil k věci kriticky a přestože se o některých věcech zmiňuje jen letem světem a trochu povrchně, zahrnul do svého snímku vše podstatné. Sice nezmiňuje nic objevného, přesto je dokument zajímavý a jistě i poučný. P.S.: Za zmínku stojí především konfrontace ortodoxních věřících a kriticky přistupujících vědců. Ta je velmi názorná..:-) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavý, možná trochu zdlouhavý dokument o pátrání po autorech Bible a dospívající k velmi pravděpdobné hypotéze, že vlastně vznikala postupně z momentálních politických potřeb momentálních vládců - jako zřejmě všechno v našem světě. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Rád se na tenhle starší seriál někdy dívám, ale škoda jen, že moderátor a průvodce nemá více filipa a neumí jít více na kořen problému. I tak je v dokumentech řada otázek, které se vkrádají pro všechny, kdo se zajímají o to, co je to kniha knih, a jak asi vznikala. ***Stále ještě opakuje VIASAT HISTORY***(17.10.2010) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Je Bible jen nástrojem propagandy? Několikrát upravovaným podle rozhodnutí vlivných, za účelem upevnění jejich moci? Je Bible věrným popisem historických událostí nebo jen ideologickým prostředkem manipulace s masami lidí? Pokud se vám položené otázky zdají kacířské, tomuto dokumentu se radši vyhněte. Jinak hrozí, že sami začnete pochybovat :-) ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Vcelku zklamaná jsem byla. Snímek sice podal zajímavé fakta a zjištění, které jsou přínosem, ale to jak nám to bylo podáno alias jako, s prominutím, debílkům, kterým se jeden fakt musí vysvětlit nejmíň třikrát s příslušným zdůrazněním na některých slovech, bylo bídné. A samotný teolog, který nás provázel, a jeho neustálé pokyvování hlavou, jakože rozumí, ještě předtím než někdo začal něco říkat, mi lezlo na nervy. Ale jinak bylo vcelku příjemné, že nás snímek zaváděl po světě a těch daných určitých místech, o kterých se hovořilo. Viděno na AFO 2012 a málem jsem u toho usnula za neustálého bručení kamarádky, která mi nadávala, na co jsem ji to proboha vytáhla:) ()

Reklama

Reklama