Reklama

Reklama

Islandská paměť

Obsahy(1)

Islandská paměť je hodinový dokument režiséra Pavla Kouteckého a scénáristy Jana Buriana, který byl natočen nadvakrát v zimě a v létě roku 2000 na námět knihy Jana Buriana Sága o cestě na Island a jako třetí ze série filmů ze severu Evropy, které mají dokumentovat zvláštní severskou mentalitu a způsob nazírání na život v drsných přírodních podmínkách této části našeho světadílu. Ve filmu hovoří příslušníci několika islandských rodin, setkáme se s etnografem, genetikem, spisovatelem, řezníkem, s rodinou sedláků, se studenty, s pilotem, geologem, učitelkou. Tito lidé vyprávějí o změnách, kterými prošel ostrov za poslední století - od života na úrovni středověku k nejrozvinutější průmyslové společnosti - vypovídají ale zejména o svém vztahu k přírodě a dokumentují předpoklad Burianovy knihy, že totiž na Islandu mají lidé jiný vztah k přírodě, než u nás. Zatímco u nás, jako bychom stále ještě "poroučeli větru dešti", na ostrově "ohně a ledu", je tomu zcela jinak. Ve filmu najdete citáty z knihy islandského spisovatele Thórbergura Thórdarsona Kameny mluví, potkáte se s obrazy Jóhannese Kjarvala a uslyšíte mimo jiné i hudbu Jóna Leifse. Autoři věří, že jde o víc než o cestopis. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Kvalitní, empatický dokument o krajině a lidech Islandu. Možná si to idealizuji, ale ti učinkující venkovští Islanďané na mne působili neobyčejně bezelstně a pravdivě. ()

jorgus 

všechny recenze uživatele

celkem zajimavy dokument pri kterem reziser neprovazi slovem a jen nechava obyvatele Islandu vzpominat na to co bylo a co je ted...celkem zajimavy obrazek o teto zemi a dalsi ze zajimavych projektu asi nejvetsiho ceskeho propagatora Islandu p. Buriana:) ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama