Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americké drama režiséra Allena Hughese bylo natočeno podle skutečného příběhu Davida McEnultyho, který poté, co ztratil práci, přijal místo učitele ve škole v jižním Bronxu. Zpočátku si se svými žáky neví rady, ale posléze najde způsob, jak si je získat. David totiž rád hraje šachy a podaří se mu vzbudit zájem o tuto hru i u svých svěřenců. Děti postupně zjišťují, že šachy jim pomáhají získat kontrolu nad životním chaosem. Díky hře se zvyšuje jejich postřeh, ale také se zlepšují výsledky ve škole a roste jejich důvěra ve vlastní schopnosti - a učitel díky tomu nachází nový smysl života. V roce 2000 McEnulty přivedl svůj tým na Národní šachové mistrovství, kde jeho svěřenci skončili na prvním místě. V hlavní roli Ted Danson. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Yardie 

všechny recenze uživatele

Lepších 50%. Film jede podle zaběhnuté šablony a nedočkáme se ničeho překvapivého, napínavých momentů či zvratů. V podstatě už 100x obehraná písnička. Nicméně je to natočeno tak mile a na pohodu, že to nenudí, člověk si u toho odpočine a vypne mozek. Ale nic víc. Na jednou kouknutí a odreagování dobré. Howgh! ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Ďalší z filmov o učiteľovi, ktorý začne učiť na škole, kde sú žiaci z tých nižších spoločenských vrstiev a vďaka svojim schopnostiam a odhodlaniu dá deťom bez budúcnosti šancu niečo v živote dokázať. Našťastie tento dostal na starosť deti v predpubertálnom veku, ktoré sa ešte nestihli zaradiť medzi členov miestnych gangov, aj keď jeden už bol tak na vážkach, takže to s nimi nemal až také ťažké. A ako to už v takýchto rozprávkach býva (aj keď je to podľa skutočnej udalosti), tak z priemerných až podpriemerných žiakov sa behom pár hodín lekcií šachu stanú majstri tejto hry, ktorí porazia každého súpera. Nič nové pod slnkom, sú určite lepšie "učiteľské filmy", takže u mňa priemer. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jako film je to naprostý standard. Jeho hlavním účelem je patrně oslavit, co se dokázalo a povzbudit (především menšiny) ke vzdělávání. Slabší tři hvězdy._____ Už jsem viděla filmy, jak dětem zvedly sebevědomí a přivedly je k zájmu o učení různé druhy sportu, hra na housle, společenský tanec a teď i šachy. Z toho mi vyplývá, že to co dětem opravdu pomáhá, není náplň kroužku, ale učitel, který o ně má zájem i nad rámec povinných osnov. Jestli je to skutečně tak jednoduché, tak je takových učitelů zatraceně málo. /30. 8. 11./ ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Šachy hraju, mám je rád, stejně jako vítěznou satisfakci dětských outsiderů, ale co je moc, to je moc. Tolik naivity jak ve škole, tak kolem šachu (dva příklady za všechny: 1.do matu se hraje výjimečně - zde padaly maty jako kulometná palba a ani jednou se nevyskytlo jinak zcela běžné vzdání hry, 2. hrát celou partii naslepo bez šachovnice dokážou jen výjimečně nadaní hráči s IQ nad 160) mně fakt zkazilo výsledný dojem. Tato pohádka, tvářící se jako realita, je nestravitelná. Vše zachraňují výkony dětských herců. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Viem, že sa nenájde trieda, kde po pár ukážkach šachu povstanú šachoví veľmajstri. Viem, že cracku sa človek nezbaví dohovorom od malej dcéry a viem, že v južnom Bronxe to bude ešte horšie. Ale i tak je tento film plný toho, čo od neho divák očakáva. Srdcových sekundových sekvencii, kedy sa vám bude chcieť skríknuť od radosti. Bolestí, kedy chcete pomôcť a hlavne pocitu šťastia keď vyhráme zápas. Je to príjemný rodinný film, ktorý prináša pohodu a radosť. Hláška vo filme: Ktoré dieťa je vaše? Všetci čiernI a hispánci. Alebo, Ahoj ja som Dawson a chodím do materskej. Pán učiteľ ja som porazil veľkého chlapca. Humor: *** Vtiahnutie do deja: **** Reálnosť:* ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Televízna snímka vznikla podľa skutočného príbehu Davida McEnultyho, ktorý v roku 2000 priviedol svoj tím na Národné šachové majstrovstvá, kde jeho zverenci skončili na prvom mieste. (ash99)

Reklama

Reklama