Reklama

Reklama

Mussoliniho kariéra: Vzestup a pád

(TV film)
  • Česko Benito Mussolini - O posledním diktátorovi Říma (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Díky vzácným záběrům máte možnost stát se svědky portrétu osobnosti, jež navždy změnila dějiny Itálie. Benito Mussolini vládl fašistické Itálii přes dvacet let. Do svých 26 let byl budoucí "Duce" celkem šestkrát uvězněn pro násilí, rvačky a výtržnosti. Za první světové války narukoval na frontu, kde byl zraněn výbuchem šrapnelu. Po válce byl jedním ze zakládajících členů fašistické strany bojující proti socialismu. Po volebním vítězství v roce 1922 donutili fašisté krále Viktora Emanuela III. jmenovat Mussoliniho ministerským předsedou. Ve svých 39 letech se tak stal nejmladším italským premiérem v dějinách. Svými názory i činy Mussolini ovlivnil Adolfa Hitlera, přivedl Itálii do druhé světové války a nakonec skončil velmi neslavně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Mussoliniho kariéra předkládá informace pravdivé, ověřené, nezkreslené a v poměrně velkém množství, přesto jeho vzdělávací hodnota pokulhává za vyučovací hodinou schopnějšího středoškolského profesora, který dostal na Mussoliniho dostatek času v osnovách. Předčítání jakýchsi, do značné míry náhodně seřazených informací o Ducem, beztak opsaných ze sekundárních pramenů, a jejich podkládání tu vhodnými, tu méně vhodnými a někdy zcela nevhodnými dobovými filmovými materiály nenazveme asi tvůrčím přístupem. V některých případech jsou dokonce fašistické týdeníky převzaty i se zvukovou stopou a tu aby člověk neustále rozvažoval, kdy k nám promlouvá dokument sám a kdy použitý zdroj. Pečlivost, s jakou autoři obrazový materiál vybrali, lze demostrovat sledováním Benita na koni, ač se hovoří o někom docela jiném, případně záběry na Židy v koncentračních táborech, které se sice tematicky hodí, neb se zrovna hovoří o Židech, leč dokument poněkud pozapomíná na to, že, cituji Wikipedii: "Velmi vlažný přístup k pronásledování Židů měla Itálie, byť i ona přijala protižidovské zákony." Ten vlažný přístup jsem tam nějak nepostřehl. Pokud tedy nemáme na mysli vlažný přístup k natáčení... DVD vydané Midofilmem je doplněné bonusem Historie fašismu a považuji za vyloženě nefér, je-li s tímto 2x delším dokumentem zacházeno jako s jakýmsi přívažkem. Je totiž i přes opětovně lehce mechanický přístup lepší. Stačilo málo, prostě události chronologicky a logicky seřadit. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Radostný je fakt, že je k dispozici "filmový" Mussolini se svou nenadobitelnou rétorskou gestikulací i se základními fakty o jeho životě a neblahém konci. Méně radostný je nepříliš kvalitní dabing, ne vyvážený výběr střihů z dokumentů Mussoliniho doby a jejich kvalita i z toho plynoucí ne příliš vábný dojem. I tak se ovšem jedná o chvályhodný čin (v českém prostředí je poprvé ucelenější informace o protagonistovi nejstaršího fašistického státu planety) pod jednou podmínkou. Že za prvním spíše nesmělým než cílevědomým krokem bude následovat další. Zralý a konečně i skutečně profesionální. ()

bassator

všechny recenze uživatele

Na DVD můžete shlédnout i pod názvem - Benito Mussolini - o posledním diktátorovi Říma s bonusy v podobě dvoudílného dokumentu Historie fašismu ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Benito Mussolini je pro mě největším šaškem dvacátého století. Vůbec nechápu, jak se někdo jako on může dostat k moci v zemi. Nejvíce směšné jsou ty je trapné gesta u jeho proslovů a vůbec jeho nulové válečné úspěchy. Všude ho musel z problému vysekávat Hitler, viz Řecko... Z dokumentu jsem se úplně vše co jsem chtěl nedozvěděl a některé záběry byly fakt nepovedené...6/10. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Velké množství informací podané ovšem vskutku nešťastnou formou, kdy jsou nám 50 minut monotónně předčítána vybraná fakta, což je doprovázeno někdy více, někdy méně vhodnými obrázky. Z mého pohledu chybí hlubší vhled do dobových mezinárodních vztahů, podrobnější popis vzniku fašistického hnutí a celkově ucelenější koncepce celého dokumentu. Cenné se jeví původní nahrávky Mussoliniho projevů. Výpovědní hodnota průměrná + zpracování spíše špatné. 4/10! ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

"Konečně" první dokument o fašistickém diktátorovi Benito Musolinim. Od jeho vzestupu v roce 1922 až po jeho konec v roce 1945, kdy byl při svém útěku chycen a popraven partazány. ()

Reklama

Reklama