Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 001)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JSOU TACÍ, KTEŘÍ ŘÍKAJÍ, ŽE OSUD JE NĚCO, NAD ČÍM NEMÁME KONTROLU. ŽE OSUD NENÍ NÁŠ VLASTNÍ. ALE JÁ VÍM SVÉ.…..“ /// Princezna rebelka, Robin Hood v sukni (ne debile, nedává chudejm, jen umí střílet…) co nezakládá punkovou kapelu, ale nechává začarovat a pak zase vodčarovat mámu. Pohádka o lásce parchanta k mamince je bez úchylnejch písniček, ničím nezdržuje a jen vypráví a baví. Dítko se bavilo, žena slzu uronila … a já bych řek, že to asi stačí nejen dětem, ale i mě. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Holka se nám chystá zdrhnout z baráku. Žádnej ze všech tří princů ji není dost dobrej. 2.) Mám rád animáky, jen ty písničky mě kapku serou! 3.) Furt přermejšlím, kdo všechno by mohl bejt mámou Johna Josepha Lydona. 4.) Thx za titule ,,Sagittario“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Markéta by "chtěla být ta holčička" (totiž princezna Merida). Jsou jí čtyři a půl, pohádek už viděla hodně a dosud nikdy s ničím takovým nepřišla. Mně teda Merida dost připomíná Kameníkovou. Což mi nevadí. Skoti a jejich mačo mejdany, během nichž si několikrát vyhlásí válku, jsou vykresleni dosti věrně (říká moje žena, ona se v tom vyzná). Fór s automatickým operátorem nepřítomné čarodějnice výborný. Jinak pohádka to není špatná, ale měla by být daleko lepší. Jenomže Hollywood. Nikomu tam nezáleží na tom, aby měl film nějakou formu a rozvrh, díky kterým by opravdu stál za vidění. Navrch jako obvykle nevkusná a debilní produkce české verze. Dabing je dobrý a překlad s režií snad v pořádku, pokud princezna měla representovat dnešní na ránu zralou puberťačku. Ale co ten název? Co ty kastrátské písňové texty? A proč to někdy nemůže zpívat kvalitní zpěvačka s charakterním hlasem, schopná nějakého podání, projevu, nálady? Proč zase nějaká hysterčící muzikálová vřeskna (i když o třídu lepší než Absolonová) nebo bezbarvá Lucka, které nikdo neměl to srdce říct, že moc zpívat neumí? ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Jak už známe z několika jiných pohádek, ne každá princezna touží v brzkém věku po vdavkách, a snaží se to řešit různě. Zde si hlavní hrdinka vystačí s koláčkem od čarodějnice, který má změnit myšlení její matky. Jenže matka se promění v medvědici, což je začátek velice zajímavého a docela dobře koukatelného příběhu, který uplynule rychle a přitom takřka nenudí. Je zde velká řada vtipných scén, i když dospělý divák, jako jsem já, nedocení na rozdíl od dětí úplně všechny scénky, ale i tak to bohatě stačilo na příjemně strávený nedělní večer. Většina postav je sympatická, zvířečí postavy, což se týká především poníka hlavní hrdinky a mámy medvědice, jsou příjemné a roztomilé, a vůbec celkově je tohle milý příběh, který dokázal zaujmout a potěšit. Písničky jsou jako vždy vydařené, zkrátka klasická dobře odvedená práce, jak se na Pixar a Disneyho sluší a patří. A jelikož jsem s výsledkem spokojený, rozhodl jsem se filmu udělit čtyři hvězdy, pět hvězd přece jen dávám animákům jen výjimečně a tenhle film si tu pátou hvězdu vyslouží teprve tehdy, zůstane- li v mých vzpomínkách i pár let po prvním zhlédnutí. Zatím mohu jen říci, že to je dobrá práce. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Rebelka je, stejně jako ostatní Pixarovské počiny, technicky dokonalá a nápaditá v detailech a stejně jako Disneyovské filmy patřičně uhlazená a předvidatelná. Už neposouvá žádné hranice, nevymýšlí nové světy, ale i to v tomhle případě stačí na nadprůměr v dnešním animovaném filmu. Vedlejší postavy a dětské vtípky nejsou trapné, narozdíl od takového Turba a na (moje oblíbené) keltské fantasy prostředí vypiplanané do nejmenšího detailu je prostě radost pohledět. Navíc hlavní hrdinka je sympaťačka až na půdu a film ani na vteřinu neztratí spád. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Netypické chování princezen je nepřípustné. Mladá rebelka Merida se nejraději prohání na koni s lukem, jehož šípy neminou cíl. A odmítá být urozenou princeznou na vdávání a chce si dosytosti užívat svobody. Kouzlo, které promění v její matku v medvědici, jí však otevře oči a ona zjistí, že rebelský postoj je jen tvrdá slupka, pod kterou se skrývá citlivá duše mladé dívky. Klady: sympatická rusovláska Merida, dokonalá mimika postav, pěkná animace zvířat, příběh s prvky originality, první polovina má nadhled, neotřelé režijní vedení, nečekejte žádné prince slaďoše na námluvách, ale pěkné skotské exoty, povedený český dabing. Zápory: častá tendence k obhroublému humoru, nejasné určení, pro koho je film vlastně určen, protože mám pocit, že děti budou postupem času nudou poposedávat a dospělý to nejspíše odzívá, nechybí snaha o moralizující závěr, konec příběhu je snadno odhadnutelný, pro dětské publikum je druhá polovina nečekaně temná, nechybí ani úmrtí zakletého prince ve zlého medvěda, nenápadité doprovodné písně. 60% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (43)

  • Když princezna během písničky vyleze na skálu „Babský zub“, tak vidíme, že vrchol skály je suchý. Pohled nahoru ale vzápětí potvrzuje předpoklad, že z vodopádu jde také hodně vodní tříště, takže skála by musela být nahoře zcela mokrá. (Jarek572)

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama