Reklama

Reklama

13. komnata - Série 2 (2006) (série)


13. komnata Petra Jandy (S02E09)

(epizoda)

Obsahy(1)

Petr Janda je nestorem české rockové hudby. Populární zpěvák, kytarista, skladatel, v menší míře pak i textař a producent stál v roce 1963 u zrodu legendární skupiny Olympic, která existuje doposud. Od poloviny 60. let je Janda jejím frontmenem. V roce 1966 se Petr Janda poprvé oženil. Dodnes vzpomíná, jak šel svou ženu požádat o ruku do malé vesničky na Moravě a jak prý její rodiče "málem omdleli" když uviděli před sebou pravého "rockera". V roce 1967 se Jandům narodil syn Petr a o sedm let později dcera Marta. Manželství vydrželo i přesto, že kariéra bigbítového hudebníka nejde s rodinou příliš dohromady. Petr Janda to dnes, při vzpomínkách na svou ženu, vysvětluje tím, že manželka Jana byla původně tanečnice a díky tomu, byla k Petrově kapele a častým výjezdům velmi tolerantní. Na konci osmdesátých let zjistili při běžné preventivní prohlídce paní Jandové rakovinu vaječníků. Její nemoc měla rychlý průběh a paní Jana zemřela v roce 1991. Bylo jí něco málo přes padesát let. Až doposud je to smutný příběh, ve kterém se stává, že na zákeřnou nemoc odejde jeden z partnerů. Jenže k této události přibyla další tragédie. V době, kdy paní Jana byla už těžce nemocná, rok před její smrtí, se projevila vážná nemoc i u jejich syna Petra, kterému byl diagnostikován rakovinový nádor na mozku. Petr Janda své ženě nikdy, tedy až do její smrti, neřekl, jaký tragický ortel se dozvěděl od ošetřujících lékařů. Petr Janda mladší se svou chorobou statečně bojoval neuvěřitelných jedenáct let. Stihl ještě naplnit svůj život tím, že se oženil a narodili se mu dvě děti. V posledních měsících synova života se již Petr Janda starší bál téměř každého okamžiku, kdy zazvoní telefon. Ten den, kdy syn zemřel, Olympic zrovna jel hrát do Brna. Petr svým spoluhráčům vůbec nic neřekl, koncert odehrál a až po roce svým kolegům přiznal, že to bylo "zrovna ten den"...
V životě Petra Jandy nastal den, kdy z celé čtyřčlenné rodiny zůstal sám. Manželka zemřela. Syn s diagnózou blízké smrti odešel k přítelkyni, se kterou se oženil, dcera odešla po smrti matky z domova a nakonec až do Německa. Překonat tragickou zkušenost a vyrovnat se s ní, pomohla Petrovi v období nejhlubšího zármutku hudba. Sám říká, že každou ze svých žen upozornil, že bude až na druhém místě, protože na prvním je kytara. Pomohl mu však také nový vztah s o 27 let mladší Martinou, kterou si o rok později vzal. Záhy se jim narodila dcera Eliška. Toto manželství však nevydrželo a Petr Janda v současné době žije ve svém domě v Hradci v Posázaví se svou, v pořadí třetí manželkou Alicí a netají se tím, že ztrátou jediného syna dodnes velice trpí a po dalším synovi - jakémsi nástupci, stále touží.
Průvodcem na cestě do třinácté komnaty Petra Jandy je hudební publicista a Jandův dlouholetý spolupracovník Petr Korál. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Petr Janda: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama