Reklama

Reklama

13. komnata - Série 2 (2006) (série)


13. komnata Jany Kopecké (S02E12)

(epizoda)

Obsahy(1)

O Miloši Kopeckém se ví, že to byl výborný herec. Ví se o něm, že byl milovníkem žen a touto svojí vášní se nijak netajil. Je také známé, že byl celoživotně sužovaný těžkou nemocí zvanou deprese. Méně již se ví o tom, jak to všechno snášela žena, která mu byla desítky let nejblíže a prožívala s ním všechny jeho vzestupy a pády. Jana Kopecká - mezi přáteli Žanda - vystudovala konzervatoř a byla tanečnicí v několika divadlech. S Milošem Kopeckým se seznámila při natáčení filmu Limonádový Joe a v roce 1962 se vzali. Nějakou dobu vydržel být věrným manželem, ale brzo si začal všímat i jiných žen a svoji nevěru nikdy neskrýval. Zatímco kolegové z divadla se s milenkami plížili nocí postranními uličkami s vyhrnutým límcem, aby je nikdo nepoznal, on šel hrdě středem ulice s mladou dívkou.
Jiné ženy v životě svého muže, to nebyla jediná těžkost, se kterou se Jana Kopecká musela v manželství s Milošem Kopeckým vyrovnat. Tou nejhorší byly těžké a dlouhotrvající deprese jejího manžela. Vzpomíná, jak už v době před svatbou měl Kopecký několikatýdenní výpadky, kdy skoro nemluvil a po svatbě se to ještě stupňovalo. Janě Kopecké chvíli trvalo, než pochopila, co se děje, že její muž je vážně nemocný a trpí depresemi. Popisuje hrůzy toho stavu, kdy vozila Miloše Kopeckého do Bohnic na elektrošoky, popisuje, jak se mu v těch dobách změnila pleť, hlas, jak si lidé z jeho okolí mysleli, že s nimi záměrně nemluví. Popisuje období mánií, které střídaly jeho deprese a kdy Miloš Kopecký chodil a bez rozmyšlení nakupoval zbytečnosti a ona je pak zase do obchodů vracela.
Málokoho by napadlo, že i v dobách největší deprese odehrál Kopecký řadu divadelních a filmových rolí. Byla to ale právě Žanda Kopecká, která jej přesvědčovala, aby hrál a pomáhala mu. V noci k němu vstávala, hlídla ho, aby si něco neudělal. A jakmile se z deprese dostal, zmizel za jinou. Mnohá jiná žena by takovou zátěž nemohla a nechtěla snášet a rozvedla by se. Janu to poznamenalo na celý život a po smrti Miloše Kopeckého již zůstala sama.
Proč zůstala s o hodně starším manželem, který byl těžce nemocný a hledal neustále nová milostná dobrodružství? A když se rozhodla vytrvat, jak se cítila a co jí pomohlo danou situaci snášet?
Odpověď na tyto otázky hledá a průvodkyní pořadem je novinářka Jana Ciglerová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je zjevné, že Miloš Kopecký byl tak trochu Victorem Hugem naší doby. Kdysi se říkalo, že mimořádní lidé potřebují mimořádné podmínky. A Miloš Kopecký tou silnou osobností, tím mimořádným člověkem byl. Na jeho ženě obdivuju její schopnost neztratit se v takovém vztahu, zůstat v něm sama sebou a současně docenit skutečnou váhu a sílu tohoto nevšedního a současně tak křehkého člověka. Skutečnost, že po jeho smrti už jiný vztah nevytvořila, mluví o mnohém. O skutečné síle a jsoucnosti romantické lásky zejména. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět další z příběhů manželky skvělého herce. A v případě Miloše Kopeckého šlo o hereckou megastar, která bude mít vždy česné místo mezi těmi nejlepšími z nejlepších. ()

Reklama

Reklama