Reklama

Reklama

13. komnata - Série 2 (2006) (série)


13. komnata Jana Vyčítala (S02E39)

(epizoda)

Obsahy(1)

Čerstvý pětašedesátník Jan Vyčítal je symbolem nekonvenčního života trampů, kapelníkem legendárních Greenhorns, autorem uznávaných písňových textů i osobitým výtvarníkem.
Od dětství byl načichlý Foglarem, skautingtem, přírodou a vším, co vonělo zakázanou Amerikou a trampská kytara ho přivedla až ke kariéře profesionálního hudebníka. Za normalizace si pak za svou prostořekost vysloužil mnohaletý zákaz umělecké činnosti.
Jeho 13. komnata začíná už v devíti letech, kdy dostal těžkou revmatickou horečku. Rok ležel v posteli, nemohl se hýbat, ze školy za ním docházel učitel. Dodnes má z té doby památku - šelesty na srdci a celoživotní potíže s klouby.
Kočovný muzikantský život, několik autohavárií a nezdravý životní styl mu přinesl chronické potíže s pravou rukou a s krční páteří. Jan Vyčítal takřka zchroml. Už neudržel štětec, nemohl hrát, při chůzi se kroutil bolestí. Podstoupil řadu revmatologických procedur, jedl prášky po hrstech, ale s kreslením a hraním se musel rozloučit.
Jako vyznavače country hudby a romantiky westernů ho přátelé několikrát pozvali do USA. Zprvu tam se skupinou Greenhorns hrával, pak už jen zpíval a nakonec se sotva hýbal. Jeden americký kamarád si ho tenkrát vzal stranou a řekl mu, že ho určitě musí strašně bolet záda, protože on to také zažil, ty revmatické bolesti, a že Honzu vezme někam, kde mu pomohou.
Vydali se terénním autem na dlouhou cestu kamsi do divočiny, až do indiánské rezervace. Stará indiánka ho tam čarováním a bylinkami a všelijakými tajnými procedurami dala dohromady tak, že Vyčítalova záda zanedlouho přestala bolet a ruka se začala postupně hýbat. Už zase udrží štětec, může malovat a hrát. Po letech utrpení skoro zázrak.
Jan Vyčítal věří, že mu pomáhá přírodní energie a jakési božstvo - sám ho nazývá "šéfem" - které nad ním drží ochrannou ruku. Ať již je to jakkoliv, tato víra ho uzdravila a pomáhá mu překonávat další životní obtíže. Cesta do Spojených států a Kanady a návštěva indiánské léčitelky změnila jeho život. Podobně jako onen hrdina z pohádky, který díky kouzlu porozuměl hlasům zvířat, začal v sobě Jan Vyčítal objevovat cosi, co předtím neznal: totiž schopnost vnímat na vlastní kůži přírodní síly a procesy, které zůstávají pro většinu smrtelníků utajené. "V každém z nás je ukrytý šaman," vysvětluje, "jen nevíme, kdy se probudí."
Průvodcem pořadu je moderátor Václav Žmolík. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mne utajená mistrova bolístka na duši i pohybovém aparátu se dá považovat za otevření třinácté komůrky. Zpracování však příliš sázelo na krásy kraje Oty Pavla, neutajovaný amerikanismus zpovídaného umělce a působilo poněkud povrchním dojmem na pořad, který se holedbá ponořováním do hlubin duše. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím, že spousta lidí si o Janu Vyčítalovi říká, co je to za blázna. Do jisté míry budou mít asi pravdu, ale já bych k tomu spíše přidal, že zaspal asi tak 35 let. ()

Reklama

Reklama