Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Pavla Nováka (S03E25)

(epizoda)

Obsahy(1)

Zpěvák, skladatel a textař Pavel Novák (63) je známý především díky písničkám, které se hrály zejména v sedmdesátých letech minulého století. V roce 1967 se stal bronzovým slavíkem. V roce 2002 oslavil 40 let koncertování. Složil přes čtyři stovky písniček, napsal tisíc textů, osm knih, vydal stovky singlů, přes 20 alb, vystupuje pro děti i dospělé. Ročně absolvuje 650 koncertů. Ve dvaceti letech se oženil s tehdy sedmnáctiletou Olgou, mají tři děti, 5 vnoučat.
Pavla Nováka si pamatuje především střední a starší generace. Jeho Nádhernou lásku, Pihovatou dívku, nebo Malinkou si s ním na koncertech zpívají diváci dodnes. Po roce 1989 se jeho písničky přestaly hrát a dříve populární zpěvák zmizel z médií. Překonával vleklé zdravotní potíže. V pořadu se diváci dozvědí, jak se zpěvák vyrovnal s náhlým odchodem ze slávy, kde bere sílu, aby překonával zdravotní problémy, a proč jednu ze svých knih nazval I smrt se bojí.
Pavel Novák kromě úrazů hlavy, krční páteře a ohrožení letadlem při natáčení klipu, které jako zázrakem zvládl bez trvalých následků, trpí vysokým tlakem, tachykardiemi, obezitou - při několika dvaačtyřicetidenních hladovkách zhubl o třicet kilogramů. V létě a na podzim roku 2000 podstoupil dvě těžké operace, při kterých mu byl odstraněn zhoubný nádor prostaty. Nemoc včetně metastáz zaútočila opět v roce 2003, 2005 a v současné době je léčen třetí dávkou chemoterapie, která ho připravila o vlasy, obočí, řasy. Má stále vysoké hodnoty PSA, trápí ho vedlejší účinky léčby, velký úbytek hemoglobinu - který mu způsobuje nedostatek kyslíku. Přesto dokáže nejen udýchat chůzi, ale vydrží i hodinu a půl zpívat a mluvit na jevišti přímo po návratu z chemoterapie. Zdá se, že ve své třinácté komnatě má recept na život.
Průvodcem pořadu je Šárka Kubelková. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přerovský slavík vždy - v mládí, středním věku i stáří - působil, ať už vstoupil kamkoliv, jako povodeň, jako očistná jarní bystřina, jako dar života. Spontánní lidství, které z něj vždy tryskalo, radost ze života, kterou byl prodchnut, zdánlivá nekomplikovanost námětů jeho písní, to všechno mohlo působit jako jednorozměrný optimismus, plochá póza, hluchý klas. Opak byl pravdou. Ve velkolepé galerii ostravského moravskoslezského regionu tento výrazný talent vždy zářil a vynikal; jeho blízkost s Jaroslavem Wykrentem v tomto ohledu mluví za vše a vřazuje ho do pozoruhodného celku k Marii Rottrové a Jarkovi Nohavicovi. Asi se nikdo nenadál, že šťastný - chtělo by se říci požehnaný - podnik, který právě Nohavica dal dohromady, resumující koncert OSTRAVO, OSTRAVO!, bude pro tohoto věčného mladíka-bohatýra, k nepoznání změněného přehršlí operací a chemoterapií, jedním z posledních vystoupení. Svůj statečný boj o život letos Pavel Novák prohrál. Prohrál ho však čestně a heroicky, s vynaložením všeho, co do něj příroda při jeho zrodu vložila. V naší vyprahlé současnosti zůstanou nejen jeho nezaměnitelné písně a neopakovatelný přednes, který jim propůjčoval jejich jedinečnou osobitost, ale i odkaz života a lásky k životu. Příklad statečného mužství a lidství všedního dne, nádherného manželského páru, skvělé rodiny, pro kterou její děda zůstává i poté v ní jako její součást, pojítko, symbol, výzva i přísaha. Upřímnost a vpravdě hanácká bodrost, se kterou si uvědomoval limity svého bytí, připomínají jiné velikány všedního dne - za všechny jmenujme jedinečnou slovenskou neméně heroickou zpěvačku Evu Kostolányiovou, jejíž život vyhasl před 35 lety v právě dovršených kristovských letech, nebo velkou moravskou zpěvačku Laďku Kozderkovou. Může se zdát, že pozitivno vyhaslo, zdušeno kalkulem a bezduchostí. Ale vatry nadčasového lidství planou dál a stále. I teď, i v této naší době. ()

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Pavel Novák: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Reklama

Reklama