Reklama

Reklama

Pro dospívající dívku může být život osamělým místem. Román americké autorky Alicie Erianové Arabka (2005, česky 2007) vypráví o třináctileté Džazaiře, která na matčino přání odchází ke svému rozvedenému otci na předměstí texaského Houstonu. Striktní rodič, pocházející z Libanonu, má své představy o výchově dospívajících dívek a rozhodně mezi ně nepatří nic, co by se týkalo sexu. Zmatená Džazaira se potácí mezi vlastní probouzející se ženskostí, pozorností černého spolužáka a zájmem souseda, který jako rezervista čeká na povolávací rozkaz a v manželství si zjevně moc neužije. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který zpočátku začíná jako komedie o naivní odstrkované Libanonce, ale postupně z něj stále více mrazí. Nejpříjemnější překvapení za hodně dlouhou dobu. Nechápu, že tento skvost nezískal širší ohlas (ještě nedávno jsem ho vůbec neznal). A ten český název je teda "zhůvěrnost". A teď si (nebojte, jen protentokrát) zahraju na Radka Cihlu: Podobné filmy: Amreeka, Americká krása (tahle podobnost mě napadla ještě předtím, než jsem si všiml, že to je od stejného scénáristy) ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Pro mě to byl jeden z nejdivnějších filmů, co jsem kdy viděl. Přišla mi divná úplně každá postava. Dcera na pár facek, otec ještě mnohem víc. Soudśed Aaron byl správně ujetej záporák. Těhotná sousedka se zase motala extremně do všeho. Maminka pobavila výstupem u stromečku a korunku tomu nasadil Tomas. To byl opravdu divnej zážitek, možná někdy v budoucnu přehodnotim, ale teď si myslim, že to bylo moc do extrému. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Citlivě o citlivých věcech. Až trochu zvráceně/provinile jsem se cítil při sledování dospívání malé Jasiry, malé "Towelhead". Vše ve filmu působí velmi chladně (použité tmavé kamerové filtry), odtažitě a hlavně otráveně - v tom najdeme styčné plochy s Americkou krásou. Z herců si pochvalu zaslouží hlavně Summer Bishil, z plátne v podstatě neslezea a na svůj věk to vše zvládá s přehledem. 75 % ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Matka na sociálku, otec do kriminálu, holka na psychoterapii. Tak se mi jeví výsledek jednání postav tohoto filmu. Drama o příliš brzkém sexuálním dospívání dívky ve věku dítětem, ale s tělem ženy, je nepříjemné. Zejména proto, že hlavně její rodiče jsou extrémně sobecké a neempatické osoby, otec navíc násilník a v sousedství taky nežije moc milé osazenstvo. Jenomže mi to celé přišlo odcizené, příliš vykalkulované a spíš jsem v příběhu viděla, že jím režisér maskuje vyprávění o vlastním sexuálním dospívání a orientaci. SHRNUTÍ: Jak dospět, když vám všichni okolo buď dospět zakazují nebo vás rovnou staví do pozice dospělé. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Není to legrace být poloviční Libanonka, žít ve Státech, být vyexpedována k přísnému otci a k tomu dostat první menses a začít objevovat vlastní sexualitu... Mohl to být normální film o dospívání, střetu kultur i zakázaném ovoci, ale Jasira je sexuálně hodně extrémní a nestandardní...Eufemisticky řečeno tak trochu nadržená lolitka...Řada věcí je tu nicméně zobrazena velmi odvážně a film se nebojí tabuizovaných a nepříjemných témat...Aaron Eckhart výborný ouchyla ze sousedství...Peter Macdissi mi byl sympatický... A Summer Bishil? Bez komentáře :) Kulínští a Opočenští si mohou k hodnocení přidat libovolný počet hvězd :) ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama