Reklama

Reklama

True Blood: Pravá krev

(seriál)
  • Česko Pravá krev (více)
Trailer 1
USA, (2008–2014), 70 h 2 min (Minutáž: 43–62 min)

Tvůrci:

Alan Ball

Předloha:

Charlaine Harris (kniha)

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Carrie Preston, Alexander Skarsgård, Todd Lowe (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(80)

Mysteriózní příběh s prvky hororu, satiry i erotického thrilleru vychází z fantaskního předpokladu, že upíři skutečně existují a tvoří svéráznou minoritu – podobnou třeba homosexuálům, náboženským sektám či národnostním menšinám. Poté, co byla vynalezena umělá krev (odtud originální název seriálu), kterou lze běžně koupit v obchodech či u benzínek, upíři už nemusejí požírat lidi a mohou s nimi normálně koexistovat. O jejich právech a způsobech integrace se vedou debaty v televizi. Jednu z nich lze zahlédnout hned v první epizodě…

Dějištěm napínavého i vtipného dramatu s řadou sexuálně otevřených scén je fiktivní městečko Bon Temps v Louisianě. Hlavní hrdinkou příběhu je servírka Sookie Stackhouseová (Anna Paquinová), obdařená nadpřirozenou schopností. Dokáže slyšet to, co si lidé skrytě myslí. Vzhledem ke své výjimečnosti to ale v životě nemá jednoduché… V městečku, kde se všichni navzájem znají (a jež vzdáleně připomíná dějiště slavného Lynchova díla Městečko Twin Peaks), se jednoho dne objeví skutečný upír Bill Compton (Stephen Moyer). Charismatický muž, jenž nepatří mezi obyčejné smrtelníky a vzhledem ke své dlouhověkosti věku pamatuje občanskou válku, se stane objektem hrdinčina zájmu. Jeho příchod, podobný zjevení tajuplných cizinců z westernů, však předznamená sérii morbidních úmrtí, která vedou k nejrůznějším podezřením...

Další klíčovou postavou je hrdinčin bratr Jason (Ryan Kwanten), který rád obšťastňuje ženy ve svém okolí a libuje v drsných erotických praktikách. Jinou důležitou figurou je hrdinčina nejlepší kamarádka – prostořeká černoška Tara (Rutina Wesleyová), která lidem říká, co si o nich myslí a má kvůli tomu problémy v zaměstnáních. Další zásadní postavou je hrdinčina vlídná a tolerantní babička (Lois Smithová), jež má zájem o historii. Další figury tvoří vzorek obyvatel typického amerického maloměsta…

Seriál True Blood – Pravá krev, realizovaný podle románu Charlaine Harrisové nabízí řadu analogií a interpretací. Mnohožánrovou koláž lze vnímat jako alegorii o současné Americe, paralyzované strachem po teroristických útocích z 11.září. Také jako satiru o obskurních subkulturách a jejich roli v konzumních společenstvích. Také jako polemiku s rasismem, xenofobií a dalšími předsudky, pramenícími z lidské omezenosti. Také jako drsnou karikaturu nejrůznějších popkulturních ikon… Spletitý příběh se dá vnímat i jako úvaha o riziku poznání, jež otvírá nepoznané sféry, může však znamenat i propad do pekel… Podle scenáristy Alana Balla - laureáta Oscara i ceny Emmy - jde o "popcornovou zábavu pro chytré", zalidněnou pestrou škálou rozporuplných existencí. Se seriálem True Blood - Pravá krev, který převrací naruby schémata běžných televizních soap-oper, se můžete těšit na unikátní zážitky... (HBO Europe)

(více)

Videa (65)

Trailer 1

Recenze (775)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý seriál, ktorý ma opantal predovšetkým svojím netradičným spracovaním. Jednotlivé témata sú už známe a stokrát ohrané (malé mestečko, záhadné zmiznutia, sex, drogy, upíry, láska, homofóbia, rasizmus...). Obklopuje ich však príjemne originálne pozlátko, ala novodobý kabát hriechov. Navyše si k tomu pripočítajte pestrú škálu rozmanitých charakterov, a dostanete komplexné, zábavné dielko se všým všude. "Popcorn pre náročného diváka". Tak nejak by sa dal True Blood zhrnúť do jednej vety. 1. séria: 85% 2. séria 70% 3. séria 90% 4. séria 80% 5+6 séria zabudol som hodnotiť 7.séria 40% __ I don't know what you've done to me, But I know this much is true: I wanna do bad things with you. __ VIAC TU. __ Ku koncu seriálu postupne kvalita upadá, pričom posledná sezóna je skrz na srkz priemerná, mnohokrát až podpriemerná, točená štýlom "veď už to nejako nasilu dokončíme".. veľká škoda. Bohužiaľ, z celkového hľadiska musím stiahnuť hodnotenie na tri hviezdy a seriál odobrať z mojej topky a symbolicky True Blood nahradiť seriálom s podobným názvom - True Detective. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Už jen matně si vzpomínám na sérii první, která se mi líbila. Druhou sérii si pamatuji více, protože to byla absolutní šílenost. Bohužel v silně negativním smyslu. Vůbec se mi nelíbila a přežil jsem ji tak nějak ze setrvačnosti. Setrvačnost nabrala takovou intenzitu, že jsem vletěl i na pár dílů série třetí, která mě definitivně utvrdila v přesvědčení, že se jedná o nehoráznou sračku. Na seriálu shledávám úplně nejzajímavější fakt, že mě absolutně srali veškeří hlavní hrdinové v čele s neuvěřitelně blbou a otravnou hlavní krávou s neexistujícím jménem. Naopak vedlejší hrdinové jsou poměrně zajímaví, dobře se mi na ně koukalo a ty 2 série jsem přežil ve zdraví prakticky díky nim. Tohle u seriálů nebývá zcela obvyklé. Dále se celkem vymyká standardům frekvence páření. Páří se tu opravdu kdekdo s kdekým kdekoli a kdykoli. Na své si pravděpodobně v tomto ohledu přijdou všichni perverzně naladění devianti. Trošku se stydím, že mě první série poměrně oslovila. Obvykle, pokud dokoukám u nějakého seriálu jednu sérii, tak ho dokoukám celý. Tento je ovšem i tomto ohledu obrovská výjimka. S narůstajícím počtem dílů v mých očích narůstala i míra nesnesitelnosti. Mým dobrým zvykem je dát seriálu, který vzhledem k jeho debilitě nedokoukám čistý odpad. Tady se mi ovšem první série z nějakého záhadného důvodu zamlouvala, takže tu jednu blbou a hnusnou hvězdu nechám. ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Alan Ball nakrmí diváka hustou kašičkou už v prvních pár minutách: cynický humor, násilí a sex. Sice to zní dost podbízivě (aneb víme, po čem konzument lační), ale ono tohle všechno stojí na pevných a nezpochybnitelných základech. Tak třeba - True Blood je o menšinách a o netolerantních většinách. O oboustraném rasismu a xenofobii. O začpělém konzervatismu a primitivním liberalismu. Nic, co by už v Six Feet Under nehrálo roli. Tentokrát je to všechno zasazeno do jižansky pokryteckého maloměstského prostředí, které je krásně pestré a barevné. Máme tu ulítlé křesťanské sekty (babtisticky tmavé a katolicky bílé), sem tam pohanské rituály, no a konečně k tomu přimícháme taky upíry, měniče a telepaty. A jednotlivé charaktery ... jsou fajnově prohnané, prorezlé, slabošské, naivní, zlé, pitomé, ujeté, iritující... Nic, co by si divák mohl extra zamilovat, protože ve skrytu duše ví, že jsou mu bližší, než si dokáže otevřeně přiznat. A ono to všechno dohromady strašně dobře funguje a navíc velice svižně, realisticky otevřeně, uvěřitelně a značně konfrontačně. Nicméně v půli série nastavený vysoký standard lehce zvolňuje, ale konec tomu zase vrátí správný cynický šmrnc. Kdo by řekl, že to všechno není z hlavy Alana Balla? Inu není, je to dle knižní předlohy, ale jistojistě značně modifikované a s jinými podtóny. Takový pevně nanohoustojící Twilight pro dospělé. Zatím 85%. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Bon Temps. To je městečko, kde chlast a všeljaké tělní tekutiny tečou proudem. Je to místo, kde všichni mluví přízvukem, který ubírá aspoň 30 IQ bodů. Je to rodiště spousty ujetých charakterů. Je tu telepatka a hlavní hrdinka Sookie Stackhouse (výtečná Anna Paquin), její BFF, holka od rány Tara, nebo Lafayette, svalnatý zženštilý kuchař Merlotte´s, který hází jednu úžasnou hlášku za druhou. Vedle nich jsou tu taky upíři. Áno, Bon Temps je kdesi v paralelním vesmíru jen pár let po upířím coming outu. Upíři, černoši, gayové, je to jedno, vždycky jde o menšinu proti většině. Diskriminace, rasismus, náboženství, fanatismus, šílenství, tohle všechno v Bon Temps víří pod pokličkou dlouhých zápletek kopírujících systém seriálů jako je Nip/Tuck, Zoufalé manželky či Dexter. Všechno je tak nabité, že by se z toho mohl velice snadno stát odporně překořeněný brakový guláš. Naštěstí ale vařečku v ruce třímá Alan Ball, jeden z nejzkušenějších scénáristů a tvůrce seriálového svatého grálu Six Feet Under. Kdo Six Feet Under zná, toho v True Blood nepřekvapí vybroušené dialogy a černý humor. Ne na takové úrovni jako v SFU, protože True Blood není SFU. Ale ani se jím nesnaží být. Což je dobře. Moc dobře. První čtyři řady bez problémů na 4*, potom to jde dolů, ale který seriál ne, že. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Sex, rasismus, alkohol, rodičovství, láska, drogová závislost, násilí a krve sající jedinci mezi námi. Dokonale promyšlené dílo, jenž bez obalu ukazuje naší (nebo spíše americkou) společnost a hnus, jenž skrze ní protéká. Myslet si, že seriál je pouze o upírech a sexu je... hodně naivní pohled na věc. Alan Ball opět rozehrává, podobně jako tomu bylo i u Six Feets Under, šibalskou hru s rozličným spectrem postav a poukazuje na trhliny v současné kultuře a popkultuře lidské rasy skrze důmyslné metafory skryté pod rouškou ozubených tvorů (a nejen jich). Má to možná pár hluchých míst, i přesto se tahle satirická upířina ihned zařadila mezi mé nejoblíbenější seriály a už teď se nemohu dočkat dalších dílů. Krev nikdy nechutnala tak výtečně! První řada: 80% Druhá řada: 90% Třetí řada: 80% Čtvrtá řada: 90% ()

Galerie (1 692)

Zajímavosti (34)

  • V prvních pěti sériích ani v jednom díle neprší. (skinny)
  • Představitelé hlavních postav, Billa a Sookie, spolu tvoří pár i ve skutečnosti (k září 2009). (Verafly)

Související novinky

Sex ve městě se vrací

Sex ve městě se vrací

11.01.2021

Populární dámský seriál Sex ve městě se vrací s novou řadou na streamovací službě HBO Max. Oznámení přišlo čerstvě od hlavní hvězdy seriálu Sarah Jessicy Parker s hashtagem #AndJustLIkeThat… (více)

Epický Warcraft našel své hrdiny

Epický Warcraft našel své hrdiny

06.12.2013

Chvíli se uvažovalo o Colinu Farrellovi (dokonce se vyjádřil, že četl scénář a moc se mu líbil), ale nakonec bude hlavní hvězdou podle všeho Ben Foster. Jeden z nejlepších a zároveň nejméně… (více)

Christoph Waltz na stopě muže z rodu opic

Christoph Waltz na stopě muže z rodu opic

01.10.2013

Ano, řeč je o nové adaptaci Burroughsova Tarzana. Projekt, ve kterém si urostlého vládce džungle zahraje hvězda seriálu Pravá krev Alexander Skarsgard, byl zhruba půl roku zpátky dočasně pozastaven.… (více)

Reklama

Reklama