Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepřejte si skončit s ním za mřížemi. Stylizovaný životopis notorického násilníka a nejslavnějšího britského vězně. Píše se rok 1974 a devatenáctiletý mladík, rváč a nepřizpůsobivý živel Michael Peterson vykrade poštu. Je okamžitě zatčen a odsouzen k sedmi letům žaláře. Jiní by to považovali za trest, ne tak Michael. Vždy chtěl být totiž slavný, jelikož však nic neuměl, uvědomil si, že právě až za mřížemi se může stát hvězdou. Jednoduše tím, že bude pokračovat v tom, co dělal na svobodě. A tak přijal jméno Charles Bronson a začal mlátit každého, kdo se mu dostal pod ruku. Nakonec si odseděl 34 let, z toho 30 let na samotce (tato čísla platila v době vzniku filmu). O datu jeho možného propuštění nebylo dosud rozhodnuto.
Dánský režisér Nicolas Winding Refn se proslavil trilogií Pusher (první díl u nás vyšel na DVD pod názvem Dealer), snímanou autenticky působící ruční kamerou, tady máme naopak ode všeho odstup. Refn od počátku sází na to, že nemůžeme proniknout do Bronsonova nitra a že tento reálně žijící člověk s nálepkou nejnebezpečnějšího vězně Velké Británie má jen image, ale nikoli vnitřní identitu. Při stylizaci Bronsona si vybírá jako určující jeho vzhled kníratého cirkusového siláka a vyprávění posouvá do polohy klauniády a divadla. Snímek Bronsona ukazuje jako šílence nejen coby aktéra v minulosti, ale i jako vyšinutého vypravěče, jenž se obrací přímo k imaginárnímu kabaretnímu i reálnému publiku v kinosále. Součásti výsostné stylizace vizuálně brilantního snímku je také bohatý hudební doprovod, který sahá od Wagnera, Verdiho nebo Pucciniho po rytmicky nadupané skladby současných skupin Glass Candy, Pet Shop Boys či New Order. Ostatně díky působivému spojení klasické hudby s násilnými scénami bývá film často srovnáván s Mechanickým pomerančem (1971) Stanleyho Kubricka. A nakonec je zde patrně životní herecký výkon Toma Hardyho v titulní roli, který dokázal během unikátně krátké doby nabrat téměř dvacet kilo svalové hmoty, oholil si hlavu a se svou rolí absolutně splynul. V jeho podání je Bronson postava, která vás bude zajímat. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (496)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraný, slušně natočený ale ve srovnání s jinými biografickými snímky, nezajímavý film. Tom Hardy hraje jak o život a patří mezi to hlavní, kvůli čemu film dokoukáte ale přeci jen je snímek o ne zcela psychicky labilním chlapíkovi, který celý svůj život jen vyhledává příčiny aby někomu mohl "rozbít hubu" nebo něco ukrást, divácky neatraktivní, oproti jiným biografickým filmům o velkých osobnostech. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

"Jmenuju se Charles Bronson, a jsem nejnásilnejší britský vězeň." Okrem toho aj najdrahší a najslávnejší. Unikátny štýlový portrét nenapraviteľného násilníka a bitkára, ktorý si vybudoval meno z kriminálu. 34 rokov vo väzení, z toho 30 na samotke, bez známeho dátumu prepustenia. To už o niečom svedčí. Bravúrna one man show koncentrovaného zmrda Toma Hardyho, pecková hudba a šialená porcia násilia. Jeden z mojich najobľúbenejších filmov. Refn má know how. 100% ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mechanický pomeranč pro 21. století? Nic mě tolik nerozesmálo jako tohle přirovnání. Bronson je pouhou fraškou, která dělá z dementního (až zaostalého) idiota se svaly (nemáš mozek? tak musíš mít svaly) něco víc než odpad společnosti. Tím totiž je a zůstane, ať mi kdokoliv říká, co chce (nějaké podmínky ve věznici jsou mi ukradené, tohle zvíře má mít klec ... minimálně:)). Tom Hardy může hrát, jak může, ale zas tolik toho nepotřebuje (svaly stačí, hloupý obličej "cože?nerozumím ti, cože?" není žádný zázrak). Přesto je na filmu právě on to nejzajímavější. Příběh sám o sobě je jen ukázkou jednoho zločince, který využívá možností svého těla a bojuje jak jen to jde proti mašinérii, které se není schopný přizpůsobit. Prázdné, protivné a samoúčelné. PS: ne všichni by měli mít právo "být hvězdami" a už vůbec ne pokud to má stát něčí krev nebo život ;-) ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se musel trošku teoreticky připravit. Použil jsem tudíž všemocný google, abych se vůbec dozvěděl, kdo ten "Bronson" vlastně je. Co jsem se dozvěděl? Nejznámější vězeň na ostrovech, vlastním jménem Michael Peterson, který veškerou sílu, či energii používá v nekončících soubojích a to hlavně s jeho úhlavními nepříteli-dozorci, kterých za svou vězeňskou kariéru poznal opravdu hodně... Tvůrci tohoto filmu nemohli mít asi šťastnější ruku s obsazením hlavní role. Tom Hardy, ten je možná někdy i takovým filmovým Bronsonem a svou roli zvládl naprosto skvěle, což mi spolu s velmi povedenou hudbou a několika opravdu výbornými scénami naprosto stačí, abych tam dnes šoupnul za pět. Když se tak nad tím trošku zamyslím, je to už za poslední měsíc druhý, podobný film, který jsem ohodnotil maximálním počtem. Sám bitky, či násilí absolutně nevyhledávám, nicméně podobné, povedené filmy, ty mi nezbývá, než náležitě ocenit. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

To mi takto v nedeľu došla smska od kamaráta: "Dones film, ideme sa skúric." A ktorému chlapovi by sa nepáčil film s Hardym, že? Ja som ich s ním videlasi 20, horší bol len jeden; od Refna možno 6, najhorší bol tento. Zámer chápem a nefungoval na mňa. Režisér ma svojim diváckym podvodom možno dostal, ale vole, raz si chcem fakt pozreť film o bitkárovi a zrovna vtedy musím naraziť na takéto divné niečo. Aspoň že je to miestami sranda. 50% a "Namaž mi záda" rulez ()

Galerie (63)

Zajímavosti (15)

  • Počas tréningu Tom Hardy (Charles Bronson) cvičil viacmenej len cviky s vlastnou váhou tela bez použitia činiek, a to z toho dôvodu, že chcel navodiť čo najvernejší dojem postavy dosiahnutej tréningom v cele. Išlo väčšinou len o kľuky, tricepsové dipy o posteľ, rezistenčné cviky, zhyby na hrazde a veľmi veľa brušákov. (Zdroj: refresher.sk) (YoZo8)
  • Charles Bronson ve vězení skutečně tvořil. Některá jeho díla byla vystavena v londýnském metru a bylo mu vydáno i několik knih. Jedna z nich popisuje, jak posilovat v malém prostoru bez jakýhkoliv prostředků. (JardaBauer)

Související novinky

Ryan Gosling dupne na plyn

Ryan Gosling dupne na plyn

17.02.2010

Jeden z nejslibnějších hollywoodských mladíků, který třeba v Anthonyho Hopkinse, by už potřeboval tučný komerční hit. Možná se jím stane noirová akční kriminálka Drive, ve které Gosling nahradil… (více)

Reklama

Reklama