Reklama

Reklama

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

  • Francie John Rabe (více)
Trailer

Píše se rok 1937. Obchodník John Rabe žije již téměř 30 let se svou ženou Dorou v Nankingu, hlavním městě Číny, kde vede pobočku společnosti Siemens. Jen s těžkým srdcem se chystá předat vedení do rukou svého nástupce a ještě hůře se bude z milovaného místa vracet do Berlína. Během rozlučkové oslavy konané na jeho počest se ale na Nanking sesypou bomby z japonských letadel. Rabe v nastalé panice nechává otevřít brány společnosti a nabízí úkryt rodinám svých zaměstnanců. Přestože je jako německý občan spíše spojencem Japonců, neváhá, ruší svůj odlet do Německa a pouští se do jedné z největších záchranných akcí, během které se mu podaří před japonskou brutalitou zachránit stovky tisíc lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

Fr 

všechny recenze uživatele

Šlechtic musí vládnout prostému lidu, chytrý musí vést prostomyslné..... Osud tomu tak chtěl, že oddaný pracovník Siemensu a národní socialista John Rabe se stal kapitánem, který odmítl opustit loď. Potápějící se. (Přeberte si to jak chcete.) Film o pobočce O.Schindlera v Číně klade důraz na zvěrstva japonské armády, má výbornou atmosféru (je prokládán dokumentárními záběry) a herecké obsazení. Také války je tu víc, než bych čekal (ale Spielberg je jiná liga). Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Že může nastat okamžik, kdy si přejete, aby nebombardovali esesáckou vlajku. 2.) Ve filmu se mluví čínsky, japonsky, německy, anglicky a všichni si rozumějí. 3.) Mám rád filmy z 2.světové války. 4.) Zajímá mě, jak vypadala japonská invaze do Číny. 5.) Zjistím, jak se fasuje teplá polívka na japonský způsob a kdo vyhrál soutěž v sekání hlav. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * Víte že? Film je v podstatě o tomto? ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nankingský maskar a John Rabe se pod tíhou midcultové idealizace proměňují do schematického vyprávění oslavujícího nadřazenost okcidentu vůči orientu, glorifikujícího hrdinství úředníků a vyžívajícího se v maloměšťácké konzervativnosti. Aneb kterak evropský byrokrat hrdině zachraňuje zaostalé nuzné Číňany před barbarskými Japonci a jak za každých okolností ustrojení lidé ze Západu šíří vzdělání v zaostalé Asii. Ani není potřeba srovnání s bravurním "Nanking! Nanking!" aby se projevila plochost a schematičnost televizního projektu. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

John Rabe byl možná o něco morálně výraznější postava než Schindler, protože jednal zcela nezištně, ale film sám už tak výrazný není. Co do obsazení není co vytknout a k výbornému Tukurovi se přidali i Buscemi s Brühlem, nicméně ani oni nedokázali překrýt hluchá místa, která se hromadila zejména v první polovině. Každopádně jakmile Japonci obsadili Nanking, nabral děj tempo a Gallenberger rozehrál poměrně slušné a syrové válečné drama citlivě prokládané dobovými záběry, během něhož člověk občas nabyl přesvědčení, že Japonci byli mnohem větší hovada, než samotní Němci. Škoda první poloviny a intenzity, která mi tu přeci jenom trošku chyběla. I tak se ale jedná a slušnou práci. John Rabe byl frajer. 65% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

O tzv. nankingském masakru jsem, přiznám se, do zhlednutí tohoto filmu skoro nic nevěděl a ač film v tomto směru netlačí příliš na pilu, přesto mě docela zasáhl. To samé platí o postavě Johna Raaba, „nenapravitelného umíněnce“, pod jehož vedením se v rámci Nankingské bezpečnostní zóny podařilo zachránit životy okolo 200 tisíc Číňanů. Není přitom asi úplně správné tuto postavu přirovnávat k Oskaru Schindlerovi, jak se tu objevuje v některých komentářích. Ano, oba byly Němci a oba byli členy NSDAP. Ale John Raab, jak jej líčí tento film, byl svým způsobem anglický gentleman, což se tedy o Oskaru Schindlerovi asi úplně říct nedá. Přesto není pochyb, že Raabovi jeho postavení Němce při plnění jeho poslání v Nankingské bezpečnostní zóně velmi pomohlo. Říká se tomu historický paradox, a patří k nim i to, že John Raab, jak se dozvídáme ze závěrečných titulků, byl po návratu do Německa zatčen gestapem, aby jej po válce pro změnu západní spojenci odmítli zbavit nálepky nacisty. Některých paradoxů můžeme být svědky i v tomto filmu. Mezi ten nejsilnější asi považuji scénu, kdy se čínští obyvatelé Nankinku na popud Johna Raaba schovávají pod velkou nacistickou vlajku s hákovým křížem (kterou dotyčný ve zde jím vedené pobočce Siemensu doposud odmítal vyvěsit), aby se tak zachránili před bombardováním japonských letadel. Hodně působivá scéna... ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

http://cs.wikipedia.org/wiki/Nankingsk%C3%BD_masakr. Celý film je velmi dobře koncipován, John Rabe, který nechtěl být hrdinou, byl jen manažerem Siemensu. Hrdinou a zachráncem se stal. Steve Buscemi jako doktor odvedl velmi dobrou práci. To se musí vidět. Popisovat jednotlivé scény smysl nemá. Všichni to tu zmiňují, jediný film z mých asi 6000, kde se civilní obyvatelstvo se šikmýma očima schovává pod hákovým křížem. Spolehlivý způsob přežití, někdo jej ale vymyslet musel... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Přesný počet obětí tzv. Nankingského masakru není dodnes znám. Odhady se pohybují od 260 000 do 430 000 zmasakrovaných civilistů. (Petulka88)
  • Do bezpečné zóny, kterou spoluvytvořil John Rabe, se po obsazení Nankingu stáhlo asi 300 000 civilistů. Většina z nich díky tomu přežila. (Petulka88)
  • John Rabe zemřel v chudobě roku 1950, roku 1996 byl jeho náhrobní kámen přemístěn z Berlínu do Nankingu. (morgos)

Reklama

Reklama