Reklama

Reklama

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

  • Francie John Rabe (více)
Trailer

Píše se rok 1937. Obchodník John Rabe žije již téměř 30 let se svou ženou Dorou v Nankingu, hlavním městě Číny, kde vede pobočku společnosti Siemens. Jen s těžkým srdcem se chystá předat vedení do rukou svého nástupce a ještě hůře se bude z milovaného místa vracet do Berlína. Během rozlučkové oslavy konané na jeho počest se ale na Nanking sesypou bomby z japonských letadel. Rabe v nastalé panice nechává otevřít brány společnosti a nabízí úkryt rodinám svých zaměstnanců. Přestože je jako německý občan spíše spojencem Japonců, neváhá, ruší svůj odlet do Německa a pouští se do jedné z největších záchranných akcí, během které se mu podaří před japonskou brutalitou zachránit stovky tisíc lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1226. hodnocený film: Film, který ve mě zanechal rozporuplné myšlenky i názory. Na jednu stranu musím uznat, že se film dotýká svým tématem ožehavého tématu japonské krutovlády nad čínskou provincií Nanking. Na druhou stranu jsem byl nespokojen s výběrem herců a přišlo by mi vhodnější do rolí postavit nějaké neznámé herce namísto hvězdných Stevea Buscemiho a Daniela Brühla, kteří neměli dostatek prostoru ukázat své velikášství. Na druhou stranu musím ocenit skvělé kostýmy a navození dobové nemohoucnosti zvrátit osud. V tomhle byl film asi tím nepřínosnějším. Nakonec jsem se rozhodl slevit ze svého původně zamýšleného hodnocení na 3*, které hodnotí film jako průměrný. V rámci žánru se jedná o průměr, ale jako dokument by snímek asi nemohl uspět už vůbec. 3* ()

Terva 

všechny recenze uživatele

DIALOG : RABE ( Ulrich Tukur ) - Na co máš hlavu Changu ? CHANG ( Li Ming ) - Aby mi nepršelo do krku. Ve filmu si zahrál i Steve Buscemi a to dr. Wilsona v nemocnici Nanking. Smutný a nadějný snímek z roku 1937, kdy Japonská vojska obklíčí Čínské hlavní město Nanking a John Rabe se pokusí o záchranu tamních obyvatel. Není to tak jednoduché, zvlášť když historie potvrdila, že Japonci neradi berou zajatce. Zdařilé herecké obsazení a pěkný hudební doprovod ( Lourent Petitgirard a Annette Focks ). ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Nankingský maskar a John Rabe se pod tíhou midcultové idealizace proměňují do schematického vyprávění oslavujícího nadřazenost okcidentu vůči orientu, glorifikujícího hrdinství úředníků a vyžívajícího se v maloměšťácké konzervativnosti. Aneb kterak evropský byrokrat hrdině zachraňuje zaostalé nuzné Číňany před barbarskými Japonci a jak za každých okolností ustrojení lidé ze Západu šíří vzdělání v zaostalé Asii. Ani není potřeba srovnání s bravurním "Nanking! Nanking!" aby se projevila plochost a schematičnost televizního projektu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zajímavě vyprávěný film o období před vznikem druhé světové války o střetu Číny a Japonska, o němž jsem se něco více dověděl právě až zde. Zřejmě i díky tomu, že děj má svůj předobraz ve skutečných událostech, je provázen mnoha zvraty, které opravdu nelze předem očekávat, protože život je zkrátka mnohem neočekávanější než jakákoliv fantazie. Jestli je skutečnost ve filmu zidealizovaná, je mi docela fuk, takové filmy mají jiný smysl než sebepovedenější dokumenty. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

O Nankingském masakru jsem do tohoto filmu nevěděla vůbec nic...teď už vím a jsem za to ráda, protože tento smutný a drastický příběh na mě svým způsobem zapůsobil i víc než Schindlerův seznam. Ulrich Tukur zahrál německého nacionalistu Johna Rabeho, který přes všechny hrůzy kolem sebe přece jenom ještě choval naději ve své ideály (dopis Hitlerovi), úžasně a jeho postava byla plná lidskosti i jakési naivity a tvrdosti. Steve Buscemi ve vedlejší roli zaujal především svéráznou interpretací písně "Hitler has got just one ball". Kameraman dokázal všechny ztvárněné hrůzy zachytit i poeticky - např. scéna se stínáním hlav nebo přechody z černobílých obrazů do barevných. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu zazní velice oblíbený druhoválečný šlágr "Hitler Has Only Got One Ball", který zesměšňuje Adolfa Hitlera a jeho nejbližší spolupracovníky. Tento song byl ale napsán a poprvé zazněl až v roce 1939, děj filmu se přitom odehrává na konci roku 1937. (bejkovec)
  • Keď sa John Rabe objíma so svojou manželkou na konci filmu, môžeme si všimnúť, že v jednom zábere má žena v pravej ruke kabelku, ale v nasledujúcich záberoch už ju nemá. (Johnny.ARN)
  • Přesný počet obětí tzv. Nankingského masakru není dodnes znám. Odhady se pohybují od 260 000 do 430 000 zmasakrovaných civilistů. (Petulka88)

Reklama

Reklama