Reklama

Reklama

Živý obraz lepšího světa

(TV film)
Česko, 2006, 56 min

Režie:

Marián Polák

Obsahy(1)

Neobyčejný filmový portrét muže, který ví, jak žít s přírodou a bez lidí. Na samotě v zapomenutém koutě Orlických hor žije více než čtyřicet let tajemný muž. Nikdo přesně neví, co ho do drsné hornaté krajiny česko-polského pomezí přivedlo, ani proč se rozhodl pro život v ústraní. Málokomu se ho podaří spatřit či se s ním dát do řeči. Pan Mertlík lidi nevyhledává, společnost mu dělá pouze stádo ovcí, kočky, rozhlasový přijímač a především příroda. O jeho znalostech přírodních dějů i praktické péči o okolní krajinu hovoří místní ochranáři s obdivem a uznáním. Režiséru Mariánu Polákovi se po několikaletém pravidelném navštěvování podařilo získat souhlas pana Mertlíka s natáčením dokumentárního filmu. Materiál, který vznikal během následujícího půldruhého roku, se stal základem neobyčejného filmového portrétu. Živý obraz lepšího světa nám nepřibližuje pouze jeden nezvyklý lidský osud, ale je rovněž pozoruhodnou výpovědí o sepětí člověka s přírodou, přežívání v syrových horských podmínkách a o paměti míst, která by bez lidí, jako je pan Mertlík, zůstala navždy zapomenuta. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

blitzer 

všechny recenze uživatele

Od té doby, co jsem dokument v polovině roku 2013 poprvé zhlédnul, jsem se k němu ve vzpomínkách poměrně často vracel. Ani vlastně nevím proč. Asi mi jsou osudy samotářů žijících v blízkém sepjetí s přírodou nějakým způsobem blízké. Většinou jde o lidi, kteří našli svůj vnitřní klid, nesou moudrost, pokoru, či „jen“ zajímavý životní příběh. Pan Josef Mertlík nebyl v tomto ohledu výjimkou (zemřel v r. 2015). Dnes se mi podařilo dokument konečně znovu nalézt, a tak jsem si dal druhou projekci. Zájemcům o toto téma doporučuji neméně výbornou knihu Raději zešílet v divočině z r. 2018. „Konečně jsem zase ochutnal hořčici. Jen tak s rohlíkama a byla to pochoutka. Jak říkám, já si dělám Vánoce celej rok. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočený dokument (bez rušivého vlivu jakýchkoli otázek) o jednom z mizejícího druhu "pábitelů". Skutečně hluboce smekám před kluky, kteří tento dokument natočili, když si dokázali postupně získat důvěru a přátelství člověka, který lidi kolem sebe prakticky nepotřebuje, natož aby jim něco vykládal a nechal se zdržovat od každodenní práce. Naprosto mě fascinovalo, jak třeba přivítal bratra se synovcem, když za ním přijeli ( jednou za rok) na návštěvu z velké dálky....Tak mi tu tašku nechte na okně - já nemám čas, musím si jít něco uvařit...a zmizel nenávratně UVNITŘ. Vypadá to, že asi nejradši má polského lesníka Leška, který mu z druhé strany hranice občas přiveze chleba a krátce pokecají o přírodě. Pokud pojedete "náhodou kolem" nezapomeňte do "kouzelného okénka" taky něco přinést (stačí třeba pár suchých housek). ()

Reklama

Prankster 

všechny recenze uživatele

Příběh člověka, který si prošel koncentrákem a měl problémy i s komunistickým režimem,. který se rozhodl odloučit od společnosti a žít sám v chátrající chalupě v orlických horách obklopen přírodou, o které ví víc než kdejaký vysokoškolák. Žije z těch nejchudších pokrmů a darů lesa, opečovává floru kolem sebe a dokonale se zžívá s přírodou, pro kterou je ohromným přínosem. Žije poměrně zanedbaný, ale blázen to rozhodně není. I přes vysoký věk každý den vstává, aby se věnoval péči o okolí ve kterém žije a o své ovce. Jde bezesporu o pozoruhodného člověka, který donutí se zamyslet nad tím co je opravdu důležité - jeho splynutí s přírodou je fascinující... Každopádně bych tak tvrdým životem nechtěl žít... ()

conery1 

všechny recenze uživatele

" Filmári sú takí drbalovia, ktorí o ničom inom netočia iba o klebetách. Ale aby tak niekto vytvoril živý obraz ako má vyzerať lepší svet, aby sa na svete lepšie žilo, to dneska nenapíše nikto. " Príbeh o človeku, ktorý do botky napĺňa biblické : radujte sa zo života a starajte sa o Zem. " To je dobre, že nestrielaš zver. Boh ťa bude mať radšej. Jelene a lane, to sú Božie stvorenia." Názory človeka " nepokriveného " náboženstvom, koncentrákom a ani komunizmom, ktorý našiel zmysel života v symbióze s prírodou. " Lepšie je, keď sa človek bije so životom, ako keby sedel za pecou." ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hezký introvert asociál. To přírodní prostředí mu závidím. Postupně se dozvídáme něco o jeho životě. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama